reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite Pro U300 - levný profesionál

13.3.2008, Josef Brož, recenze
Toshiba Satellite Pro U300 - levný profesionál
Toshiba Satellite Pro U300 v sobě spojuje mobilitu 13" notebooků spolu s výkonným hardware, který najdeme u větších modelů. Architektura notebooků je postavena na čtvrté generaci Centrino Duo - procesor Core 2 Duo T7500, 2 GB RAM 250 GB pevný disk a podpora Wi-Fi Draft-N. Multimediální využití umožnuje integrovaná webkamera a širokoúhlý displej.
Hlavním cílem návrhářů notebooku bylo dosáhnout vkusného vzhledu při zachování nízkých výrobních nákladů. Přes určitou jednoduchost u nové Toshiby se tento požadavek podařilo splnit. Vzhled modelu Satellite U300 sice neohromí, ale rozhodně neurazí. Určitou jednotvárnost designu trochu oživuje kombinace černých plastů s tmavě šedou základnou notebooku. Osobně na mě notebooky Toshiba často působily poněkud robustním dojmem. Tento pocit vyvolávaly oblé až bachraté tvary bez ostřejších linií, které známe například u notebooků Asus. Rovněž Toshiba Satellite U300 není žádný drobek. Délka 31 cm odpovídá 14" modelům, výška se od čela základny zvyšuje ze 3 na 3,4 cm, hloubka přístroje dosahuje takřka 23 cm. Hmotnost přístroje je však přijatelná - únosných 1,95 kg.


Toshiba Satellite Pro U300

Snaha o nízké výrobní náklady se poněkud podepsala na kvalitě materiálů a dílenském zpracování. Slabší plasty se projevují zejména na pravé straně notebooku kolem DVD mechaniky a Express Card slotu. Konstrukce je zde natolik zeslabena, že i při slabším tlaku na hranu základny dochází k deformacím materiálu. Nejsem si proto jist, jak se notebook bude chovat při méně šetrném zacházení. Lze jen litovat, že výrobce nepoužil poněkud kvalitnější materiály nebo plasty s uhlíkovými vlákny. Rozhodně by se tím zvýšila pevnost konstrukce, odolnost povrchu, ale bohužel i cena notebooku.


Toshiba Satellite U300


Pojistka pro zajištění panelu na předním čele základny chybí. Displej je přidržován vlastní vahou a samosvorností kloubový spojů. Vzhledem k relativně nízké hmotnosti přístroje a malému opotřebení spojů je nutno pro otevření displeje použít obě ruce. Panel s kontrolkami, které zobrazují aktivitu přístroje (baterie, napájení, čtečka karet apod.) se nachází vpravo nad vypínačem WiFi antény.


Kontrolky Toshiba Satellite Pro U300


Klávesnice a Touchpad


Základnu notebooku tvoří tmavě šedý plast. Vlastní klávesnice je černá, popisky jednotlivých kláves bílé. Rozložení kláves je v podstatě standardní a přes menší velikost základny jsou tlačítka kláves dostatečně velká. V horní části se nachází speciální blok funkčních kláves F1-F12, který je v jedné řadě s klávesami PrtScr, Home, End, Ins, Del. Poněkud netradiční je umístění kláves PgUp, PgDn, které najdete zcela v pravo spolu s odděleným kurzorovými šipkami. Speciální klávesa Fn se nachází mezi levým Ctrl a klávesou Win. Smysl pro detail a ergonomii dokazuje klávesa Caps Lock, která je vybavena zelenou LED.


Klávesnice

Za poněkud nepovedený lze považovat touchpad notebooku. Jeho aktivní plocha je zapuštěna pod rovinou plastové základny notebooku. Hrana zapuštění však není zkosená. Při ovládání kurzoru nebo rolování v dokumentech prsty na tuto kolmou hranu nepříjemně narážejí. Uživatel tak nemůže přejíždět po celé ploše touchpadu. Z tohoto důvodu není ovládání notebooku pomocí touchpadu příliš pohodlné. Tlačítka myši jsou dělená a v rovině se základnou.


Touchpad

Ergonomie ovládání Toshiby je rozdělena mezi "hardwarová" tlačítka a speciální software. Tři funkční tlačítka se nacházejí v horní části základny pod LCD panelem. Mimo klasického vypínače zde najdeme tlačítko pro ovládání software Toshiba Assist (konfigurace bezdrátových sítí, zabezpečení apod.). Třetí tlačítko slouží pro aktivaci "Centra nastavení mobilních zařízení" - tedy ovládání power managementu, jasu obrazovky apod. Všechny popisované funkce jsou dostupné i pomocí pseudo-OSD menu, které lze aktivovat pravou myší v horní části pracovní plochy Windows.


Speciální funkce

reklama