reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

"Toxický" Radeon X700 Pro vs. "extrémní" GeForce 6600GT

14.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
"Toxický" Radeon X700 Pro vs. "extrémní" GeForce 6600GT
V následující recenzi se podíváme na dva zástupce grafického mainstreamu, kteří se ovšem standardním grafickým kartám trochu vymykají. Testovali jsme totiž Sapphire Toxic X700 Pro s masivním, ale tichým chlazením a ASUS eXtreme N6600GT, což je pro změnu GeForce 6600GT od nVidie. Jak dopadly ve vzájemném střetu?
ASUS eXtreme N6600GT

Druhá grafická karta, se kterou se setkáme v dnešním testu, je GeForce 6600GT od společnosti ASUS. Tato firma již vyrábí karty pro oba grafické giganty, ačkoliv je pravda, že spolupráce s nVidií je delší. Do testu jsme získali model eXtreme N6600GT, tak se pojďme podívat, co je na něm extrémního.


Obr. 17 - Krabice od grafické karty ASUS
Klikněte pro zvětšení

Krabice od grafické karty ASUS je plošně o něco větší než Sapphire, ale celkově toho obsahuje trochu méně (možná to bude tím, že chladič nezabírá tolik místa jako slon indický). Graficky je také balení povedené.


Obr. 18 - Grafická karta ASUS se Vám představuje
Klikněte pro zvětšení


Obr. 19 - Karta ASUS eXtreme N6600GT seshora
Klikněte pro zvětšení

Na první pohled musím říct, že je karta od ASUSu hezká. Kontrast tmavomodrého PCB s měděným odstínem chladiče je opravdu elegantní. Na horní straně se nachází podstatně více napájecích komponent než v případě Sapphire, což by mělo znamenat slušnou stabilitu napájení i při přetaktování. Kromě toho vidíte konektor pro zapojení SLI a prázdné místo napravo, kde by se mohlo nacházet přídavné napájení.


Obr. 20 - Spodní strana grafické karty ASUS
Klikněte pro zvětšení

Spodní strana je pustá jako Mohavská poušť, jedinou zajímavostí je nezaplněné místo pro VIVO čip.


Obr. 21 - Detail chladiče GeForce 6600GT
Klikněte pro zvětšení

Chlazení není nijak extrémní, jak by mohl zavádět název karty, ale jedná se o lehce upravený referenční model. Chladiče je celohliníkový s měděnou patinou, větráček je poměrně malý a vzduch je vyháněn zpět do case. Kromě toho se na paměťových čipech nacházejí hliníkové pasivy, jejichž úkolem je také podporovat overclocking.

Stejně jako u Sapphire nemáme možnost podívat se na samotné paměti, ale lze podle webových stránek výrobce byly použity 1,6ns čipy Samsung GDDR3, jejichž nominální frekvence je 625MHz.


Obr. 22 - Pohled na konektory grafické karty
Klikněte pro zvětšení

Konektory jsou opět klasicky VGA, DVI-I a TV-Out, ačkoliv je na PCB vidět, že je bez problémů možné nainstalovat dva DVI-I, jak tomu bylo např. u referenční GeForce 6600GT AGP, kterou jsme testovali v listopadu.

Příslušenství a software

Příslušenství je o poznání chudší než u Sapphire, z hardwarové výbavy naleznete v krabici jen kabel S-Video->RCA a redukci DVI->VGA, zbytek pak tvoří stručná příručka a 5 CD - jedno s ovladači, dále Cyberlink Medi@Show SE 2.0, PowerDirector 3DE, ASUS DVD 5.0 a hra Joint Operations: Typhoon Rising. Nejzajímavější částí příslušenství je plastová krabička, ve které jsou CD uložena.


Obr. 23, 24 - Příslušenství dodávané ke kartě ASUS
Klikněte pro zvětšení

Nyní se ještě netradičně podíváme na přetaktování a software dodávaný ke grafické kartě Sapphire.
reklama