reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor

26.8.2011, Jan Vítek, recenze
TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor
Na závěr letních prázdnin si předvedeme jeden z nových produktů z oblasti IP kamer určených pro sledování a zabezpečení interiérů. Model TP-Link TL-SC4171G se může pochlubit otočným objektivem a schopností pracovat i v noci.
K základnímu provozování IP kamery TP-Link TL-SC4171G nepotřebujeme žádný zvláštní software, ovšem na stránkách výrobce si můžeme stáhnout nejnovější verze Intelligent IP Installer a Bundled Surveillance Software. Jinak je ale možné si třeba z nastavení routeru zjistit přidělenou IP adresu, tu zadat do prohlížeče a prozkoumat webové rozhraní. Nejdříve je třeba se připojit přes Ethernet, neboť rozhraní Wi-Fi je v základním nastavení vypnuté.

Doporučená minimální konfigurace:
  • CPU - Pentium 4 1,8GHz (nebo ekvivalent AMD)
  • Grafická karta - se 64 MB RAM (nebo ekv. integrovaný čip)
  • Operační paměť - 512 MB RAM
  • Podporované OS - Windows 98/ME/2000/2003/XP/Vista/7, Mac OS, Linux

Webové uživatelské rozhraní


Po zadání IP adresy do prohlížeče se objeví přihlašovací dialog, kde využijeme kombinaci jména a hesla pro prvotní přihlášení (admin/admin) a následně by se již měl objevit obraz z kamery a v pravé části menu. S webovým rozhraním nebyly problémy v prohlížečích Internet Explorer 9 ani v nejnovější Opeře (desktopová i mobilní verze na Androidu). Ovšem v IE je obraz po instalaci doplňkového prvku vybaven ještě dalšími tlačítky, kterými můžeme zachytit obraz i video, zapnout zvuk, zobrazení na plné obrazovce nebo i ovládat zoom a pouze v něm fungují některé funkce jako nastavení zakrytí části obrazu, nebo sledování změn v nastavení obrazu přímo v menu a nejen na hlavní stránce.

Z toho by mohlo vyplývat, že pokud chcete využívat všechny funkce této IP kamery a nastavovat je pohodlně, připravte si Internet Explorer. Jenomže ono to není tak jednoduché, protože zrovna IE9 má s webovým rozhraním také své problémy, které se týkají toho, že leckde nelze zadávat do dialogových oken žádné hodnoty. Prostě se v nich po kliknutí nezjeví kurzor jako v jiném prohlížeči, což je třeba napravit restartováním prohlížeče.


- klikněte pro zvětšení -

Na hlavní straně na nás vykoukne okno s již živým obrazem o rozlišení 320 x 240 (na screenshotu je již nastaveno 640 x 480) a my můžeme vidět, že jde o webové rozhraní, které nevypadá zrovna moderně, pokud jej tedy máme srovnat třeba s AJAX v NAS od firmy QNAP. Nicméně důležité je stejně to, aby firmware byl funkční a měl dostatek možností pro nastavení, na což se hned podíváme.



Ze 4 možností na hlavní straně (Setting, Client Setting, Image Setup a PT/PTZ Control) si rozebereme právě nastavení (Setting). Nejdříve se ale krátce mrkneme na ovládání pohledu kamery a patrolování (PT/PTZ Control), kde můžeme využít 8 směrových šipek, k tomu středové tlačítko pro návrat do výchozí pozice (pokud jsme si ji předem zvolili) a pak tu jsou tlačítka využitelná pro nastavení různých směrů pohledů a následné patrolování, čili cyklování mezi nimi s možností volby času, po který se kamera bude koukat daným směrem. Na to ostatně přijde řeč i později.


Settings (základní nastavení)


Nyní k nastavení kamery. Po jeho rozkliknutí se objeví 2 podskupiny, a to Basic (základní nastavení) a Advanced (rozšířené nastavení). Nejdříve nám firmware v menu Basic naservíruje informace o systému, kde se dozvíme i verzi firmwaru. Firma TP-Link mimochodem v menu download na svých stránkách žádný novější nenabízela.



Dále je tu obsáhlé menu s nastavením času, kde se dozvíme i čas nastavený v počítači, s nímž můžeme nechat IP kameru synchronizovat. Ovšem vzhledem k tomu, že ta bude mít stejně nejspíše přístup k Internetu, bude lepší využít nějaký z dostupných NTP serverů. Nakonec je možné i zvolit přechod na letní čas, a to dle libosti s přesností na sekundy. Třetí systémové menu je Initialize, kde se provádí reboot, obnovení továrního nastavení, aktualizace firmwaru, upload balíku s lokalizací do jiného jazyka (žádný není na serveru TP-Link k dispozici stejně jako firmware) a pak můžeme i provést zálohu nastavení a pochopitelně i jeho obnovu.



V nastavení kamery je nejdříve základ (General), kde lze zapnout protokol RTSP (Real Time Streaming Protocol) pro streamování videa a audia přes síť. Obraz můžeme převrátit v obou osách (i kombinovaně) a dále tu jsou obvyklé záležitosti jako vyvážení bílé (4 přednastavení, z toho 3 pro venkovní prostředí), přisvětlení IR diodami, kde si můžeme zvolit i práh pro automatiku, a pak i třeba nějaký text překrývající obraz nebo zakrýt část obrazu, kterou nechceme vysílat. Toto nastavení však funguje pouze v Internet Exploreru, ale výsledek lze pozorovat i v ostatních prohlížečích.



Další nastavení se týká kódování obrazu do MPEG4, kde máme jak část pro zobrazení na počítačích, tak na mobilních zařízeních. Nechybí zde nastavení multicast, volba kvality obrazu včetně fixního bitrate (64 - 2048 kBps), což je stejné i v mobilní části. Pouze maximální rozlišení je zde 320 x 240, framerate 5 FPS a bitrate do 256 kBps



Sekce s MJPEG je již výrazně chudší a omezuje se na jednu záložku s rozlišením, framerate a kvalitou bez možnosti přímého nastavení bitrate.



Nastavení sítě obsahuje 8 záložek, kde máme nejdříve informace, což je poněkud zavádějící, neboť zde se nastavuje IP adresa a DNS, popřípadě lze vše nechat na DHCP serveru. Kromě toho si můžeme změnit i port pro HTTP.



Další záložky se týkají protokolů PPPoE, DDNS, UPnP, Bonjour, funkce IP Notifikace, zkrátka obvyklých věcí, které jsou ve výchozím stavu deaktivovány. Záložka Wireless nám nabídne všechny dostupné Wi-Fi přípojné body seřazené podle síly signálu. Dozvíme se zde všechny důležité informace, jako MAC adresu, přidělenou IP, ESSID přístupového bodu a samozřejmě i typ jeho zabezpečení. A stejně jako v první záložce si můžeme nakonfigurovat připojení sami, nebo je nechat na DHCP serveru.

Poslední záložka Messenger slouží pro připojení k MSN poté, co si vytvoříte účet pro kameru a pak budete moci se k ní přes klienta připojit a sledovat snímaný obraz.


- klikněte pro zvětšení -

Poslední skupina Security obsahuje záložky Account, kde můžeme vytvořit až 9 uživatelských účtů k základnímu administrátorskému. Ty mohou mít oprávnění operátora, nebo pouhého "pozorovatele" (viewer). Rozdíl mezi těmito dvěma je, že operátor může ovládat i pohled kamery a nejen sledovat obraz.



HTTPS pak slouží k dalšímu zabezpečení. Můžeme si vytvořit vlastní certifikát, jak ukazuje screenshot, a také zvolit, kteří uživatele s jakým oprávněním se budou připojovat přes prosté HTTP, nebo HTTPS.


reklama