reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor

26.8.2011, Jan Vítek, recenze
TP-Link TL-SC4171G: 360° dozor
Na závěr letních prázdnin si předvedeme jeden z nových produktů z oblasti IP kamer určených pro sledování a zabezpečení interiérů. Model TP-Link TL-SC4171G se může pochlubit otočným objektivem a schopností pracovat i v noci.

Rozšířená nastavení


Další nastavení kamery se skládají z 10 záložek, kde máme hned na začátku PT/PTZ control s nastavením rychlosti otáčení objektivu kamery. Co jsem nepochopil, bylo to, že první 2 záložky mají ještě podzáložky Setting, které je nutné rozkliknout a přitom vedle nich žádná není. A nedá se zrovna říci, že by menu bylo velmi pohotové, jak jsme na to dnes zvyklí u NAS boxů, takže zbytečně se proklikávat o úroveň dále je mírně otravné.



V menu Preset position přednastavujeme jednotlivé směry pohybu, jichž může být až 32. Pomocí Control Panel nejdříve můžeme na dálku změnit pohled kamery a pak se pokusíme zadat název pozice (Preset Pos. Name), u čehož jsem zjistil, že toto v Internet Exploreru 9 často nefungovalo, což je velmi divné, neboť v Opeře se do dialogu dá umístit kurzor, napsat název pozice a po stlačení Set se tato pozice uloží do seznamu jako další v pořadí. Pokud toto zaznamenáte, je nutné se odhlásit, restartovat Internet Explorer a zkusit to znovu.



Pokud se nám podaří uložit si nějaké pozice, v další záložce Patrol si je můžeme dát do sérií s libovolným pořadím a nastavíme si i čas v sekundách, po který se bude kamera daným směrem dívat. Celkový interval patroly lze nastavit na 30 minut až celý den.



Pomocí FTP klienta nám je dovoleno zasílat zachycené obrázky poté, co je spuštěn alarm. Ten buď může přijít z externího zařízení připojeného na zadní port v kameře, nebo lze využít klasický způsob pomocí detekce pohybu (motion detection). Zvolíme si tak až 3 oblasti včetně prahových hodnot, po jejichž překročení se alarm zapne. A samozřejmě pak nemusíme mít zapnutý alarm pořád, ale jen v určité dny v týdnu a hodiny - funkce Schedule. Další možností je nespoléhat se na alarm, ale jednoduše do vzdáleného serveru posílat periodicky vždy jeden obrázek, což jde v intervalech po jednotlivých minutách až po 24 hodin. Zde lze mimochodem také nastavit funkci Schedule, a to nezávisle na alarmu.



Stejně jako pracuje zasílání dat na FTP server, funguje i SMTP, čili zasílání e-mailových zpráv s obrázky či bez. A zde si můžeme samozřejmě přednastavit i předmět zprávy (Subject) i nějaký text (Message) a dále využít alarm či periodické zasílání zpráv stejně jako u FTP.



Nakonec se v podstatě to samé týká záložky HTTP (na HTTP server můžeme posílat vlastní definované příkazy) a upozorňování na alarm.



Kamera disponuje kromě vstupu i výstupem alarmu, takže může upozorňovat další zařízení, které na ni navěsíme. Aktivovat ho můžeme buď automaticky tak, když se na samotné kameře probudí alarm, nebo vždy ve zvolený čas. Pokud jde o první případ, můžeme ještě rozlišit, zda má se má výstup aktivovat poté, co samotná kamera zapne alarm nebo jej zaznamená pomocí vstupu (případně obojí). A pak tu je trvání alarmu a opět funkce Schedule pro naplánování aktivace celé funkce.



Časovačů je tu celkem 6 (dva pro FTP, SMTP i výstup, čili kdy je aktivní funkce alarmu a nebo kdy je zapnutá plánovaná funkce periodického upozorňování). Nastavení můžeme dobře vidět na přehledných časových osách, kde zdánlivě nemůžeme nastavit dva intervaly pro jeden den. Ovšem stačí si v horním řádku se Start time a End time vždy zvolit nějaké rozmezí, a to pomocí tlačítka Add přidat ke zvolenému dni.


- klikněte pro zvětšení -

Stejně jako výstup alarmu má své nastavení i vstup, kde lze kameře říci, jakým směrem (pokud má nějaký předem uložený) se má hned zadívat poté, co jí na vstup alarmu přijde signál.



Podívejme se ještě na již popisovanou detekci pohybu dovolující do obrazu umístit až 3 libovolně velká a umístěná okna a zvolit si i citlivost a práh pro spuštění alarmu. To si můžeme následně snadno vyzkoušet, přičemž kamera nám to dá jasně najevo pomocí stupnice v horní části každého okna.



A nakonec nesmí chybět log, abychom se mohli přesvědčit o práci celého systému a případně odhalit problémy. Tento log lze rovněž zasílat na vzdálený server.



Na hlavní záložce jsme ještě opomenuli záložky Client Setting a Image Setup. Nejde ale o nic překvapivého, pouze o rychlejší přístup k nastavení videa, jeho kódování, rozlišení, protokolu pro přenos a aktivace vyrovnávací paměti pro video.



Image Setup nabídne nastavení jasu, kontrastu, sytosti a odstínu barev. Na screenshotu vidíte výchozí nastavení.


Surveillance Software


Software pro instalaci byl stažen přímo ze stránek výrobce. Skládá se ze 3 hlavních částí, a sice Main Console (hlavní konzole pro nastavení, ovládání a sledování obrazu), Playback System (přehrávač záznamů) a Remote Live Viewer (zobrazí real-time video ze vzdálených streamovacích serverů). Na ty se nyní velmi krátce podíváme. Jde o software, který tak trochu nezapadá do dnešní moderní doby, což poznáte už tehdy, když se otevře Main Console v okně o pevném rozlišení 1280 x 1024, které nejen že nelze zmenšit (pouze minimalizovat), ale dokonce je nemůžete ani přesunout z horního levého rohu obrazovky jinam.

Firma TP-Link tedy po softwarové stránce poněkud zamrzla a stejný případ je i u Playback System a Remote Live Viewer.


- klikněte pro zvětšení -

Uživatelská rozhraní obslužných aplikací od TP-Link vypadají celkem přívětivě. U Main Console je pochopitelně nejdříve nutné najít příslušnou kameru v síti, zajistit si k ní přístup nastavením příslušných parametrů včetně jména a hesla a pak už můžeme sledovat obraz a nastavovat to, co lze i ve webovém rozhraní. Ovšem zde to jde podstatně rychleji, neboť lokální aplikace má samozřejmě daleko rychlejší odezvu než webové rozhraní a spravovat takto můžeme až 16 kamer najednou.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud již máme z kamer pořízené nějaké záznamy na disku, přehraje nám je Playback System. Ten je umí nabídnout ve formě kalendáře, takže se můžeme snadno vrátit zpět a pustit si záznam z vybraného časového úseku, pokud již tedy není přepsaný novějším.

Ovládání kamer pomocí dodávaného softwaru je tedy pohodlnější, ale trochu to kazí uvedený fakt, že okna aplikací mají pevnou velikost 1280 x 1024, což zvláště v době širokoúhlých monitorů není dobré.
reklama