reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TP-LINK TL-WR1043ND: připraven na gigabit

3.11.2010, Jakub Doležal, recenze
TP-LINK TL-WR1043ND: připraven na gigabit
Doby vytáčeného připojení jsou již nenávratně pryč a dnes není problém dovést do bytu či domu linku s rychlostí 100 mbit. Komplikace však nastávají u routeru, který často takový objem dat nezvládá. Proto se dnes podíváme na gigabitový model z dílny TP-LINK.
Nastavování domácích routerů skrze webové rozhraní dnes patří k naprostému standardu a jejich kvalita je u některých výrobců na vysoké úrovni. U testovaného modelu jsou základní přístupové údaje uvedeny na spodní části přístroje a není tak třeba je hledat v manuálu.



Po zadání příslušné adresy v okně webového prohlížeče a vyplnění přihlašovacích údajů se můžeme pustit do nastavení domácí sítě. Nezkušeným uživatelům doporučím použití přibaleného CD, které nabízí jednoduchého a přehledného průvodce.



Bohužel jak průvodce na CD, tak webové rozhraní nenabízí možnost českého jazyka, takže neznalým uživatelům nezbývá nic jiného než vzít do ruky slovník. Naštěstí jsou oba postupy poměrně jednoduché a intuitivní, proto by je měl zvládnout prakticky každý.


- klikněte pro zvětšení -

Webové rozhraní je uspořádáno do tří základních částí. Vlevo nalezneme menu přístroje a přístup k veškerým funkcím. Střední a nejširší část slouží pro vkládání hodnot a tvorbu nastavení, kterých je zde mimochodem poměrně dost. Sloupec vpravo vždy zobrazí příslušnou nápovědu a jeho přítomnost rozhodně kvituji.

Všemožných funkcí je zde opravdu mnoho a vy si tak podrobně můžete nastavit chod celé sítě. Kromě základního nastavení DHCP serveru, VPN, FireWallu a Wi-Fi si můžete nastavit časovou přístupnost určitých webových adres, vyhradit povolené MAC adresy nebo omezit rychlost WAN portu. Nejvíce nás však asi bude zajímat sdílení USB, a tak se na něj podíváme.


- klikněte pro zvětšení -

Po připojení flash paměti do USB portu na zadní straně přístroje stačí pár sekund vyčkat a ve webovém rozhraní se automaticky zobrazí nové zařízení. Poté je nutné zadat heslo pro administrátora, hosta a nastavit jméno sdílené složky. Nakonec stačí stisknout tlačítko share a přístup k disku je hotov. Tedy ještě musíme novou složku přidat v operačním systému.


- klikněte pro zvětšení -

TP-LINK dodal v tomto přístroji přehledné a intuitivní menu, s kterým nebudete mít problém nastavit váš router za pár okamžiků. Bonusové body si zaslouží nápověda v pravém sloupci, naopak negativně hodnotím absenci češtiny.
reklama