reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tři v jednom: Nero Multimedia Suite 10

14.6.2010, René Pfeifer, recenze
Tři v jednom: Nero Multimedia Suite 10
Programové balíky Nero již delší dobu nejsou pouhým softwarem k vypalování. S každou novou verzí přibývá možností a funkcí navíc. Dnes máme možnost blíže si představit 10. pokračování tohoto softwaru. Co nového nám může nabídnout?

Nero BackItUp & Burn


Práci se samostatným nástrojem BackItUp staršího provedení jsme si trochu přiblížili v našem starším článku o zálohování dat. V jeho poslední verzi z balíku Multimedia Suite 10 se německým vývojářům podařilo procesy záloh i obnov ještě více zjednodušit a doplnit o další užitečné součásti. Předkládají nám tak zálohovací nástroj na opravdu profesionální úrovni.


Nero BackItUp - úvod

Pokud zvolíme hned první možnost Automatické zálohy, máme možnost chránit naše důležité dokumenty pravidelným odkládáním na interní, nebo externí pevný disk (sytému NTFS). Standardní nastavení ukládá zálohy po dvou hodinách a na konci každého dne shrne všechny do jedné. S denními zálohami nakládá po týdnu stejně tak. Interval pravidelných záloh a soubory k archivaci si můžeme přizpůsobit, ostatní parametry už nikoli.


Nero BackItUp - výběr cíle

Větší volnost v nastavení našich záloh poskytuje druhá volba – Zálohování souborů. Zde lze k archivaci vybírat libovolné soubory a složky na jakékoli kompatibilní cíle. Máme na výběr způsoby zálohování – úplné, přírůstkové, rozdílové i aktualizační, a také jejich načasování. Kromě běžných hodnot jako denně, týdně, měsíčně lze volit i archivaci „Při spuštění“, „Při změně adresáře“, nebo „Při nečinnosti“. Zájemci o ještě hlubší nastavení mohou využít další nabídky volby „Nastavení pro odborníky“.


Nero BackItUp - konfigurace záloh
- pro zvětšení klikněte -

BackItUp dále umožňuje zálohování celých oddílů a fyzických disků. Pro on-line zálohování poskytuje Nero vlastní prostor na síti, jehož 1 GB můžeme volně využívat pod dobu tří měsíců. Při stálém užívání je k dispozici 5 GB prostoru za 25 dolarů na rok nebo 25 GB za 55 dolarů ročně.


Obnova dat, synchronizace


Neméně důležitou součástí je následná obnova dat. Zde máme na výběr dvě možnosti – Obnovení souborů a Obnovení jednotek. Obnovení souborů automaticky načte všechny naše provedené zálohy, které pak lze restaurovat vcelku, nebo i po jednotlivých souborech. Oddíly a disky nástroj obnovuje pouze jako celek. Pro případ totálního krachu našeho systému BackItUp umí vytvořit záchranné bootovací médium (ImageTool). To je pochopitelně třeba vytvořit, dokud ještě počítač funguje.

BackItUp synchronizace - výběr zdroje/ cíle
BackItUp synchronizace - způsob
- pro zvětšení klikněte -

Závěrem této sekce ještě zmíníme jednu novinku v BackItUp. Novou součástí tohoto nástroje je nabídka Synchronizace dat. Ta nám umožní nosit naše data neustále při sobě a vždy čerstvá. Data jsou tímto způsobem na USB flash disk zrcadlena, kopírována nebo aktualizována, přičemž rozdíl v jednotlivých metodách spočívá ve směru kopírování a v nakládání s verzemi souborů. Synchronizace lze nastavit i tak, aby se spustila automaticky po připojení flashky.


Nero RescueAgent


Pokud došlo na nejhorší a omylem byly smazány důležité soubory, neklesejte na mysli, nový balík Nera obsahuje i nástroj pro obnovu ztracených dat - RescueAgent. Nemusí se nutně jednat o data smazaná z pevných nebo USB disků, utilita zvládá i obnovu z poškozených optických disků. Obsluha programu není složitá, výstupem je seznam souborů určených k pokusu o obnovu. Výpis obsahuje základní filtr pro třídění dle vlastností nebo názvu a soubory lze vybírat i jednotlivě.


RescueAgent - výběr dat pro obnovu dat z DVD


reklama