reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Třikrát PCI-Express x16 - revoluce v mainstreamu?

31.8.2004, Igor Viduna, recenze
Třikrát PCI-Express x16 - revoluce v mainstreamu?
Dnes vám představíme tři grafické karty určené pro sběrnici PCI-Express x16 - dvě jsou postaveny na čipu ATI Radeon X600, třetí obdařila nVidia svojí GeForce PCX 5750. Sapphire nám zapůjčil Radeon X600Pro a MSI druhé dva kusy: Radeon X600XT a GeForce PCX 5750. A zejména u druhé karty by mohlo jít o zajímavé srovnání, protože u tohoto modelu ATI zrychlila paměti oproti starším modelům pro AGP 8x.
Poslední recenzovaný kus - MSI PCX5750-TD128E - je opět skryt v tradičně dobře graficky vyvedené krabici, která kromě samotné karty skrývá i spoustu dalších věcí - zejména pak softwaru (her). Naproti tomu ostatní výbava by mohla býti bohatší.


Obr.15 - Foto krabice

Naše karta na první pohled nezapře své geny MSI. Do očí doslova bije její barevnost, chladič je masivnější a MSI uvádí, že jeho hluk nepřekročí 28dB. Karta se drží referenčního designu. Výstupní konektory jsou opět klasické: analogové VGA, digitální DVI a S-Video TV-Out. Paměti je zde dostačujících 128 MB DDR. Rychlosti odpovídají dříve uvedený specifikacím GPU je taktováno na 425MHz.


Obr.16 - Karta MSI GeForce PCX 5750
Pro zvětšení kliněte myší

Pohled na zadní stranu nám odkryje úchvatnou podívanou - další čtyři paměťové čipy. Jinak zde neobjevíte nic převratného... :-)


Obr.17 - Zadní strana karty
Pro zvětšení klikněte myší

128MB paměti jsou taktovány na frekvenci 250 MHz (resp. 500 MHz DDR), což je o 50MHz méně, než-li referenční takt nVidie (550MHz). Stejně tak jsou vybaveny 128-bitovou paměťovou sběrnicí. Paměťové čipy pocházení z dílen Samsung a dle informací výrobce jsou stavěny až na kýžených 275MHz (resp. 550MHz DDR), o čemž se můžete přesvědčit zde. Proto nám přijde škoda, že MSI defaultně nastavil jejich frekvenci o 25MHz níže (resp.50MHz DDR). Takže chcete-li mít "plnou" GeForce PCX5750, nezbývá nic jiného, než-li sáhnout k overclockingu. A to možná také bude onen důvod, proč jsou paměti zpomaleny - aby MSI mohla nabídnout svoji "převratnou technologii" DOT (Dynamic Overclocking Technology), která je vlastně jakýmsi "automatickým" a bezpečným přetaktováním (až o 20%). Snížení taktu pamětí, které by jinak běžely na svém maximu, tak umožňuje bezpečně tuto kartu "přetaktovat" beze strachu o stabilitu systému či kartu samotnou. To, že takto "přetaktovaná" karta je "ve finále" výkonná jako klasická PCX 5750 je již věc jiná... Jde prostě o klasickou "daň marketingu", který tak má v rukávu další trumf (zejména na nezkušené uživatele) - byť za cenu kvality.


Obr.18 - Foto paměťového čipu

Příslušenství a software

Balení je na standard MSI relativně chudé zejména po stránce redukcí, protože zde nalezneme pouze propojovací kabel S-Video/S-Video a redukce DVI/VGA. A to nám přijde na mainstream jako nedostatečná výbava! Lepší je to již po stránce softwaru, kde se MSI nezapře. Karta je doplněna celou řadou her a jiných programů. A protože je ho opravdu hodně, jeho výpis naleznete zde (vše je úplně stejné jako u Radeonu X600 XT od stejného výrobce).


Obr.19 - Foto příslušenství
reklama