reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trojice 12cm ventilátorů v testu

24.5.2010, Jan Vítek, recenze
Trojice 12cm ventilátorů v testu
Po delší době se vrátíme k testům ventilátorů, v němž se ukážou tři modely, jež jsme si ještě podrobněji nepředstavili. Jde o Excalibur od Cooler Master, pak NF-S12B od firmy Noctua a nakonec ISGC Fan od Thermaltake. Chybět nebudou ani testy průtoku vzduchu.
Všechny tři ventilátory mají jednu společnou věc, a sice speciálně upravené lopatky, o nichž výrobci říkají, že mají zajistit lepší průtok vzduchu a nižší hlučnost díky menším turbulencím. S takovými produkty začala především rakouská společnost Noctua, která před lety představila svůj NF-S12 zaměřený na tichý provoz. Pak už bylo defacto jen otázkou času, kdy zbystří i ostatní výrobci a začnou přicházet také s vlastními ventilátory, jejichž lopatky se odlišují od šedého průměru nejen tvarem, ale také slibovanými vlastnostmi.

Firmy mají v tomto ale nad uživateli jednu podstatnou výhodu. Mohou si totiž do jisté míry vymýšlet (čímž netvrdím, že tak činí), protože údaje o ventilátorech jsou tak specifické, že normální smrtelník nemá šanci si je ověřit a i kdyby měl, tak výsledky měření velmi závisí na daných podmínkách, o nichž už výrobci nemluví, nehledě na odlišnost jednotlivých kusů. Uživatel prostě musí uvedeným údajům při výběru ventilátoru věřit a doufat, že jeho vytoužený model skutečně dosahuje uvedeného průtoku vzduchu, hlučnosti a statického tlaku při určitých otáčkách, a je tedy lepší než jiný.

Nebo si nějaké vlastnosti můžeme změřit sami, ale pouze pomocí porovnání několika modelů, protože pouhé hodnoty by nám byly na nic. Na pomoc povoláme vzduchovou testovací komoru v podobě krabice s vývodem pro čidlo anemometru, který nám zjistí průtok vzduchu při různých otáčkách jak s nasávajícím, tak vyfukujícím ventilátorem.

V testech bude jako referenční model využitý také výkonný ventilátor Noctua NF-P12, který mnohokrát prokázal své kvality ohledně vysokého průtoku vzduchu i statického tlaku a pak také první model firmy Noctua NF-S12. Ten zde má pokračovatele NF-S12B FLX a byla by škoda si je přímo neporovnat.


Testované ventilátory:
  • Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0)
  • Noctua NF-S12B FLX
  • Thermaltake ISGC Fan 12 (AF0018)
  • Noctua NF-P12
  • Noctua NF-S12


Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0)


Dále si představíme 3 velmi rozdílné produkty z dílny firmy Cooler Master. Prvním z nich je 120mm ventilátor Excalibur, jenž se měl inspirovat v tomto legendárním meči. Dočkáme se jej v průhledném plastovém balení, které jej ukáže v celé kráse.




A nyní specifikace:

Produkt
Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0)
Rozměry
120 x 120 x 25 mm
Hmotnost
128 gramů
Otáčky
Hlučnost
Průtok vzduchu
Statický tlak
600 - 2000 RPM PWM (+/- 10 procent)
13 - 30 dBA
26,4 - 85,6 CFM
0,75 - 3,53 mm vodního sloupce.
Ložiska
Barometric Ball Bearing (kuličková)
Životnost
100 000 hodin

Ventilátor Cooler Master Excalibur nám nabízí měnitelné otáčky, i když ty si budeme muset měnit vlastními prostředky, protože žádný regulátor v balení nenajdeme. Kromě ventilátoru s třípinovým konektorem na kabelu obehnaným flexem je také redukce na Peripheral Power, šroubky a silikonové protivibrační trny.



Rámeček je složen ze dvou plastových čel, do nichž byly vsazeny plíšky se šestihrannými otvory. Ty mají dle výrobce při nízkých otáčkách sloužit pro dodatečné nasávání vzduchu a při vysokých otáčkách zase mají redukovat turbulence, stejně jako trojúhelníkový profil lopatek. Ty mají navíc ještě díky svému tvaru tvořit vyšší statický tlak. Vše toto můžeme, ale také nemusíme výrobci věřit a je jasné, že normální smrtelník nemá žádnou šanci si jeho tvrzení ověřit, leda by si v praxi ověřil, zda nový ventilátor bude pro něj znamenat nějaký přínos.



Cooler Master také udává, že ventilátor se dá rozebrat, abychom mohli jeho části snadno a rychle vyčistit. Člověk by tedy čekal, že rotor půjde nějak snadno vyjmout, ale v našem případě to silou zpočátku nešlo. Pro jistotu jsem zkusil odstranit zadní samolepku, ale pod ní se objevil pouze magnet a zadní část ložiska. Dle fotografií Cooler Masteru by mělo stačit rotor z ložiska vytlačit prsty, což je problém, protože těmi se nějak musíte zaklesnout mezi žebra tak, abyste rotor nezkroutili. Druhou rukou vezmete z opačné strany motorek a pak už vše záleží na síle.



Lopatky viditelně drží na místě čtveřice malých černých pacek, jejichž odpor musíte prostě překonat. Následně už pro opětovné složení Excaliburu stačí rotor natlačit zpět na místo, až uslyšíte ostré cvaknutí.




Nakonec se podívejme na dodávané příslušenství v podobě dvou adaptérů, sady šroubků, měkkých podložek a silikonových trnů pro připojení ke skříni a hurá na další ventilátor.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Cooler Master Excalibur 120x120 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama