reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trojice 12cm ventilátorů v testu

24.5.2010, Jan Vítek, recenze
Trojice 12cm ventilátorů v testu
Po delší době se vrátíme k testům ventilátorů, v němž se ukážou tři modely, jež jsme si ještě podrobněji nepředstavili. Jde o Excalibur od Cooler Master, pak NF-S12B od firmy Noctua a nakonec ISGC Fan od Thermaltake. Chybět nebudou ani testy průtoku vzduchu.
Všechny testované ventilátory jsou použitelné a neměli byste z nich být zklamáni, ale přesto naše testovací metodika ukázala jisté rozdíly. Abychom je ale mohli řádně zohlednit, musíme se podívat také na aktuální ceny daných modelů, jejichž rozpětí je celkem značné. Aktuální ceny naleznete přímo v tabulkách se specifikacemi u každého modelu, pokud tedy jsou k dispozici.

Model
Přibližná cena s DPH
Cooler Master Excalibur (R4-EXBB-20PK-R0)
350 Kč
Noctua NF-P12
450 Kč
Noctua NF-S12
300 Kč
Noctua NF-S12B FLX
470 Kč
Thermaltake ISGC Fan 12 (AF0018)
250 Kč

Nejlevnějším modelem se stal Thermaltake ISGC Fan 12, jenž se ukázal v testech průtoku vzduchu jako průměrný a jeho hlučnost byla mezi všemi modely označena za nejhorší. To však neznamená, že by na tom byl vyloženě špatně a alespoň nám to vynahradí svou nejnižší cenou.



Noctua NF-S12B FLX jako pokračovatel původního modelu NF-S12 nepřinesl dle provedených testů žádný výkon navíc, což ale za jiných podmínek nemusí platit. Testy totiž kladou silné nároky na schopnost ventilátorů vyvíjet statický tlak a na to řada S není zrovna stavěna. Za nějakých 170 Kč navíc získáme tišší a kultivovanější chod, alespoň dle posouzení testovaných kusů a nejsem si zrovna jistý, že to má své opodstatnění. Pokud již tedy máte pořízen model NF-S12 a jste s ním spokojeni, asi není moc důvodů k pořízení jeho novější verze.



Cooler Master Excalibur se se svou cenou zařadil zhruba do středu, což však neodpovídá jeho předvedenému výkonu. Snaží se nám to však vynahradit tichými ložisky a neznatelnými vibracemi, i když za doprovodu výše položeného hluku od lopatek. Nejvyšší výkon předvedl model Noctua NF-P12, ale ten není přímým účastníkem testu.



Z mého pohledu se tedy žádný ventilátor nepředvedl takovým způsobem, za nějž by si zasloužil nějaké ocenění. Každý model prostě má své výhody a nevýhody, takže konec necháme otevřený.


Za zapůjčení ventilátoru Cooler Master Excalibur děkujeme firmě Cooler Master




Za zapůjčení ventilátorů Noctua NF-P12, NF-S12 a NF-S12B FLX děkujeme firmě Noctua




Za zapůjčení ventilátoru Thermaltake ISGC Fan 12 děkujeme firmě Thermaltake




Za poskytnutí digitálního anemometru HH-31A děkujeme firmě OMEGA



------------------------------ English translation of the conclusion ------------------------------

All the tested fans are definitely well usable and nobody should be downright disappointed with either of them. Still, our testing methodology revealed certain differences, but if we have to evaluate them somehow, we also have to take into account the actual prices on the market. The prices can be found at each fan's description, provided that they are available, or you can see orientational prices in the table on the top of this page.

The cheapest fan happens to be Thermaltake ISGC Fan 12 which was simply average in our airflow tests and the worst considering the overall noise. However, that does not mean that ISGC Fan 12 is extremely noisy, it just had a tough competition.

Noctua NF-S12B FLX as a direct successor to NF-S12 according to our tests did not bring any extra airflow, which does not have to apply in different conditions. Our testing chamber is very air-restrictive, so the fans have to be able to develop high static pressure and that is not a strong point of the 'S' line. For extra 170 CZK is slightly more cultivated and silent run of NF-S12B FLX not enough, at least from my point of view, and if you already own an NF-S12 that works just fine, there is no reason to dump it and go for the new version.

Cooler Master Excalibur is moderately-priced fan, but that does not correspond to its performance. Excalibur tries to make it up with its fine and silent bearings and almost non-detectable vibrations, even though it generates high pitch aerodynamic noise. The first place in airflow tests belongs to Noctua NF-P12, but this fan is not a direct participant of today's review.

In my opinion, none of the tested fans showed such qualities which would grant it one of our prizes. Each of them has its pros and cons, so let's stick with that.
reklama