reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tváří v tvář: 144Hz Asus vs. AOC

29.7.2013, Pavel Kovač, recenze
Tváří v tvář: 144Hz Asus vs. AOC
Pokud se chystáte koupit nový monitor pro hry, tak jistě hledáte hlavně takový, co má dobrou odezvu, nízký inputlag a třeba něco navíc. A právě to navíc je často 144 Hz. Dnes se podíváme na dva herní monitory a postavíme si je pěkně proti sobě.

Barvy jsou podružné


Primárním účelem dnešních monitorů je hraní her. Ale jak jsou na tom s barvami? Rambo nejspíš zná jen červenou a naopak Terminátor jen stříbrnou.





Při porovnání gamutů zjistíme, že jsou na tom oba prakticky stejně. To potvrzuje, že jsou oba soupeři postaveni na stejném základě. V tomto případě oba mají použit stejný panel. Na první pohled to je tedy plichta. Podíváme se tedy na číselné hodnoty gamutů. Asus pokrývá 129% sRGB gamutu a AOC 125%. V konečném důsledku to však na situaci nic nemění. Modrá barva je u obou hodně mimo.


Nekalibrované barvy


Asus má v sRGB režimu ΔE2000=6,74 a AOC ΔE2000=5,81. V tomto případě tedy lehce vítězí Rambo.





Pokud se však podíváme na nejlepší výsledky barev jakých dosáhli v základním nastavení. Tedy například režim Normal u AOC a režim sRGB u Asus, tak... opět vítězí AOC s hodnotou ΔE2000=4,97 oproti ΔE2000=6,74.


Kalibrace přes OSD


Pokud se pokusíte seřídit barevnou teplotu v OSD menu, tak se to daleko lépe podaří u AOC. Jeho barevná odchylka dosáhla na ΔE2000=3,73. Naproti tomu Asus se vyšplhal až k ΔE2000=7,16. Opět tedy vítězí AOC.





Kalibrace přes ICC profil


Pokud se pokusíme o kalibraci přes ICC profil, tak samozřejmě sice hodně záleží na použitém softwaru a na tom, jak si s kalibrací dáte záležet. Přesto lze očekávat, že pokud je monitor již v základu lepší, tak i kalibrace obvykle proběhne úspěšněji. To se potvrdilo i v tomto případě.






Asus dosáhl na hodnotu ΔE2000=1,61 a AOC na ΔE2000=1,08. V barvách tedy jasně vítězí Rambo. Získává tak další bodík k dobru.


3:5
reklama