reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umax VisionBook 635SX - ani ryba ani rak?

8.1.2004, Igor Viduna, recenze
Umax VisionBook 635SX - ani ryba ani rak?
Dnes jsme redakčnímu testu podrobili notebook Umax VisionBook 635SX, který je tak trochu rybou i rakem zároveň. Jde totiž o poměrně výkonný notebook, který využívá kromě desktopového procesoru také desktopovou čipovou sadu. Jinak jde o čistokrevný notebook, který má zákazníkům co nabídnout.
Software

Jako prvně se samozřejmě podíváme na operační systém. Notebook dostanete klasicky s Windows XP (popř. s Windows 2000). Mezi další software výbavu patří také programy WinDVD ve verzi 4, Easy CD Creator ve verzi 5 a třetí CD obsahuje ovladače a utility, další ovladač WiFi a poslední program Camtel.

Jen se koukněte...

Nyní vás asi zajímá, jak notebook vypadá. Proto vám nyní nabídneme fotky, které vám blíže ukáží tři hlavní pohledy. A jelikož se o výbavě a příslušenství notebooku budeme blíže rozepisovat později, ponecháme je bez komentáře. Pouze k displeji bychom rádi řekli, že má pěkný ostrý obraz a zvládá i rozlišení 1600 x 1200 bez problémů. Samozřejmostí je zde podpora dvou monitorů - tj. že můžete koukat zároveň na displej notebooku i na připojený externí monitor. Z dalších specialit musíme zmínit webovou kameru ve víku, Bluetooth a Wireless.


Obr.05 - Ještě jednou pohled na otevřený notebook
Pro detail klikněte myší


Obr.06 - Zavřený notebook
Pro detail klikněte myší


Obr.07 - Spodní strana notebooku
Pro detail klikněte myší


Výbava a příslušenství

Nyní si ukážeme notebook z čelní strany. Zde naleznete vstupy a výstupy zvukové karty, FireWire port a FIR (Fast Infra Red). Po bocích si můžete všimnout reproduktorů.


Obr.08 - Čelní panel s displejem
Pro detail klikněte myší

Nyní se koukněme na pohled zleva. Zde je místo pouze pro jednu přídavnou kartu PCMCIA (typ II), dále pak pro disketovou mechaniku a také optickou kombinovanou vypalovací mechaniku DVD/CD-RW. Její parametry jsou poměrně slušné: DVD čte 8x, CD 24 x, stejně rychle také dokáže zapisovat na CD-ROM - tj. 24 x, u CD-RW je to "pouze" 10 x. Je zde taky jeden port USB 2.0. Všimněte si, jak je notebook tenký, což musíme ocenit, protože i tak výrobce dokázal uchladit poměrně výkonný a rychlý desktopový procesor.


Obr.09 - Levá strana notebooku
Pro detail klikněte myší

Na pravé straně nejsou žádné konektory, takže jsme ji ani nefotili. Nejvíce konektorů a portů však (pochopitelně) naleznete na zadní straně notebooku. Pro přehlednost začneme zleva. Zde jsou konektory zvukové karty - konektor napájení, dva USB 2.0 porty, externí VGA výstup, paralelní a sériový port, TV-Out (S-Video), PS2 port , konektor RJ-11 (modem) a RJ-45 (LAN 10/100). Nalevo si všimněte mohutného průduchu chlazení.


Obr.11 - Zadní strana notebooku
Pro detail klikněte myší

Pevný disk vyrobila firma Hitachi. Jde o klasický notebookový disk o velikosti 2,5" s rychlostí 4200 ot./s. (ATA 100) a velikostí 40 GB. Jde tedy také o standard, i když zde bychom vzhledem k ceně a dalším parametrům notebooku ocenili model s 5400 rpm.



Obr.12 - Foto pevného disku
Pro zvětšení klikněte myší

Velmi důležitou součástí notebooku je samozřejmě i Li-On baterie o kapacitě 4400 mAh. Baterie ale nejde jednoduše vyndat, ale je "napevno" zabudovaná v notebooku - tj. musíte prvně odmontovat kryt a pak jde baterii odpojit.


Obr.13 - Baterie
Pro detail klikněte myší

Velmi důležitý je také zdroj napájející notebook ze sítě...


Obr.14 - Napájecí "trafo"

K notebooku dostanete i "slušivý" kufřík. I když nejde o nikterak luxusní zboží (např. nám v ní chybělo polstrování). Uživatel, který si kupuje notebook z této cenové kategorie by jistě uvítal obal, který jej bude vhodně reprezentovat.


Obr.15 - Kožený kufřík je součástí balení...


Obr.16 - ...a je ušit na míru...
(ilustrační foto)
reklama