reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Univerzální držák PDA Arkon – dobrý základ na cesty

11.7.2005, Pavel Bureš, recenze
Univerzální držák PDA Arkon – dobrý základ na cesty
Blíží se doba odjezdu na dovolenou a tak pro vás budeme postupně připravovat testy doplňků ke kapesním počítačům, které upotřebíte zejména při cestování. Dnes se podíváme na držák Arkon, který díky své univerzálnosti můžete použít pro většinu PDA s starší mobilní telefony.
Design Arkonu je čistě účelový, na těle nenajdete žádné ozdobné prvky. Kapesní počítač je v držáku chráněn 4 ploškami z gumy (2 menší vespod, 2 větší na bocích). Univerzálnost držáku tkví v tom, že si můžete nastavit vzdálenost bočních částí podle velikosti PDA. V rozevřeném stavu lze v Arkonu použít zařízení o max. šířce 10 cm, přibližně 6 cm je nejmenší možná šířka, aby přístroj nevypadl. Zamýšlel jsem používat tento držák mimo počítače i pro Ericsson T39, telefonu ale několik milimetrů do šířky chybí a tak v Arkonu nedrží.

Vlastní montáž je velmi jednoduchá a zabere jen několik vteřin. Upínací mechanismus je plastový (stejně jako většina držáku) a neopatrnou instalací ho můžete poškodit. Při montáží stačí držák naklonit směrem dolů a zasunout úchytné části do mřížky. Ty jsou na konci zatočené a nedovolují vypadnutí. Vzdálenost úchytných částí je možné nastavit, takže by neměl být problém umístit držák do jakékoliv části mřížky. Zadní strana držáku obsahuje ještě jakýsi pohyblivý „zobáček“, kterým si nastavíte sklon držáku.




Posuvný mechanismus není možné regulovat plynule, ale v několika krocích. Z toho důvodu se při testování Tungsten T3 zasouval, neboť tlak z boku byl příliš malý. Stačilo ale boční části přiblížit k sobě o 1 stupeň a Palm se již nezasouval. K poškození PDA by nemělo dojít, počítač se dotýká jen gumových částí. Vzdálenost spodních dvou úchytů je rovněž proměnlivá.




Jednoznačný klad je výšková nastavitelnost držáku. Při nastavování výšky si musíte dát pozor, abyste nevhodnou manipulací neohnuli křehké uchycení ve větrací mřížce. Pokud si s nastavováním dáte práci, držák lze umístit do takové polohy, aby na něj viděl i vyšší řidič (1,85 m). V Seatu Cordoba držák na první pohled ničemu nevadil, pokud jste ale zvyklí na řízení bez držáku, může vás zpočátku omezovat. Potíže mohou nastat při řazení, což záleží na individuálních návycích řidičů. Nevýhodou je nemožnost natočení držáku do stran. Nastavení podsvícení na maximum, svítící Slunce a informace na Tungstenu T3 byly z pozice řidiče obtížně čitelné, takže otáčení do strany mi citelně chybělo.




Demontáž není tak jednoduchá, vyžaduje trochu cviku. Je třeba posunout úchyty držáku více dozadu a současně nadzvednout obě horní části úchytů. Pokud by se vám demontovat držák přeci jen nedařilo, je možné jej rozebrat na několik dílů (vlastní držák, držák úchytů do mřížky a vlastní úchytky) a pohodlněni demontovat.


Hodnocení


Univerzální držák Arkon použijete s většinou dnešních PDA. Nabízí jednoduchou instalaci, trochu složitější demontáž a nastavitelnou výšku. Díky pryžovým bočnicím a několika stupňům sevření je možné PDA pevně uchytit, vysouvací PDA se dokonce nezasunují (častý neduh Tungstenu T3). Kvůli nemožnosti natočení do stran však nemusí některým řidičům vyhovovat.

Za zapůjčení děkujeme spol. PDA centrum. Cena v době psaní recenze – 950 Kč vč. DPH.

reklama