reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.1.2008, Pavel Kovač, recenze
Podívejme se na další 22" LCD monitor, tentokrát se v naší redakci ukázal ViewSonic VX2240w s technologií TN. Tento na pohled jednoduchý LCD monitor v sobě nese velmi dobré železo. Papírová odezva je 2 ms, dynamický kontrast 4000:1 a rozlišení 1680x1050. Uvidíme, jak si poradí s našimi testy.
toreador (1) | 7.2.200821:28
vyslo poslednu dobu viacero 24­" LCD a uz davno nebola ziadna recenzia vacsich modelov. Tak isto je v ceskych obchodoch mnozstvo dotykovych LCD a tu som o tom este necital. Co tak nejaky otestovat. Napriklad tento : http:­/­/www.itlevne.cz­/zbozi­/dotykovy­-monitor­-lcd­-proview­-va1­-19b­-wide­-touchscreen­-s­-perem­-19­-1440x900­-5ms­-800­-1­-300cd­-black­/detail.aspx?p=z:212019
Tento tyzden mi dojde 24­" LCD a rozmyslal som aj nad tym dotykovym miesto tabletu. Ale nikde neviem najist nejaku recenziu, ci sa to vobec oplati.
Odpovědět0  0
Richmund | 2.2.200813:04
Zavery z tejto recenzie sa dost rozchadzaju s tymo:
http:­/­/www.digitalversus.com­/article­-358­-2920­-41.html
Kupil som si ho asi pred tyzdnom. Je pravda, ze sa treba pohrat s farbou ale potom je to uplne super.
Odpovědět0  0
elfo | 31.1.200811:12
Prosim pana Kovaca za vysvetlenie preco je pri teste inputlagu uvadzany stale ten isty obrazok ako aj u predchadzajucich monitorov­(LG L227WT, L226WTQ,Samsung XL20­).
Inak vdaka za perfektne recenzie, ale toto dost ubera na vierihodnosti.
Odpovědět0  0
p_kut | 2.2.200815:08
Hm, mna by zaujimalo to, ako prisiel na to ze inputlagom netrpi, ked na obrazku je to skoro 20 ms medzi prcym bliknutim CRT a zaciatocnym ­"nakopnutim­" LCD.
Odpovědět0  0
kapaa | 30.1.200817:57
Mam Fujitsu­-siemens 22­" E22­-1WGL, ma DVI aj VGA, triezvy dizajn, no velmi som spokojny, samozrejme TNko, cena cca 7500 Sk bez DPH ale fakt velka spokojnost, v menu sa da krasne ponastavovat, maximalna spokojnost za tie prachy a aj s DVI.
Odpovědět0  0
JaMiskater (27) | 30.1.200815:27
Tenhle monitor mám už nějaké 4měsíce a dodnes jsem si nehrál s barvou :D V tom nastavení odezvy, je tam 0 , 50 , 100 Lepší je 0 nebo 100?? ­(nevim jestli je to jako nějaká jednotka nebo třeba %­). Jinak k těm fotkám pozorovacích úhlů, mám přesně tenhle monitor a tak šílený jako to vypadá na těch fotkách to v žádném případě neni. Nechci říkat že je to sláva ale tak strašné to neni. A neříkejte mi, že jsem blázen, že jsem si ho koupil protože jsem ho dostal :D
Odpovědět0  0
martin323 | 30.1.200820:09
Tiez mam tento monitor a tie uhly sa mi zdaju tiez prehnane. Predtym som mal Samsung 940bw a tam to bolo ozaj zle. Zatial som spokojny, mozno preto, ze som nemal lepsie. BTW hravam nfs a nepocitujem ziadny motion blur, praveze som obdivoval detaily, hravam v nativnom rozliseni ­(1650x1050­)
ps: farby som zatial tiez neriesil
Odpovědět0  0
schali (31) | 30.1.200812:40
blur efekt je pekne nechutna zalezitost, viz treba Crysis, neni me moc jasny jak se to nekomu muze libit, v tomhle ohledu me napadaji ruzne vetsinou sproste veci:)
Odpovědět0  0
speedsnail (149) | 30.1.200814:43
Mám dotaz na autora článku. V testu inputlagu je jasně vidět že signál LCD je zpožděný o 2 dílky ­- tedy 20ms. A k tomu napsáno že nemá žádný inputlag. Tak je špatný obrázek, interpretace a nebo to já blbě chápu? Diky za vysvětlení.

Jo a k tomu motion bluru. V jedne recenzi zavodni hry pochybné kvality ­(myslim ze to byla NFS hey Cabron­) nazval autor motion blur velmi trefně jako ­"simulace zdrogovaného řidiče­" :­)
Odpovědět0  0
Choakinek (1546) | 30.1.200815:26
Chápeš to dobře. To já nechápu, proč tam pan Kovač dává občas jeden a ten samej graf.
Odpovědět0  0
Cak88 | 30.1.200820:28
Protoze jinak by mu recenzovany kousek nebyl prenechan jako ­"pozornost­" ? ;­-)
Odpovědět0  0
shyguy.zero (1) | 30.1.200811:41
Dle meho ciste subjektivniho nazoru existuje pouze jedno LCD s uhloprickou 22­" o nemz ma smysl uvazovat a to je toto
http:­/­/www.prad.de­/new­/monitore­/test­/2008­/test­-eizo­-s2231w.html
22­" s S­-PVA
Odpovědět0  0
Carlos0007 (3) | 30.1.200811:46
Souhlasím, je jen škoda že nepodporuje HD rozlišení:(
Odpovědět0  0
Petr Popelka (251) | 30.1.200812:11
...a škoda že stojí jako tři 22­" LCD s TN panelem:­-­)­)­). Chápu, že náročný a zkušený uživatel si TN panel nekoupí, obzvláště pokud se věnuje práci s grafikou ­- tam to dost dobře ani nejde. Ale vy zase pochopte, že TN panely se prodávají a kupují kvůli své nízké ceně ­- z vlastní zkušenosti ­(prodej PC komponentů a počítačových sestav­) vím, že je to poměr minimálně tak 10 TN panelů vůči jednomu s pokročilejší technologií. Problém je, že dokud se budou TNka prodávat tak jako dnes, pokročilejší panely nezlevní...
Odpovědět0  0
Miam | 30.1.200820:24
Tak to nezlevni nikdy. Vetsina si vystaci s TN, social grafik si koupi jete profi CRT za par supu, profi grafik koupi znackove LCD EIZO za znackovou cenu. :­-­)
Ono popravde v obrazu neni rozdil tak extremni aby bezny spotrebitel kupoval neco jineho nez TN.
Odpovědět0  0
Choakinek (1546) | 30.1.200821:39
Právě že díky bohu, že nepodporuje HD rozlišení. Co s LCD s body 0,250mm? To je nevyhovující. Navíc 1920x1200 už je průser pro hry, řekl bych. GF 8800GTX teda jaksi nemám a určitě nejsem jediný. 22­" jedině s 1680x1050. Větší rozlišení ať táhne do větších uhlopříček...
Odpovědět0  0
Choakinek (1546) | 30.1.200813:16
Bral bych ho. Asi bude mít horší podsvícení ­(viz forum SH­), ale to vem čert. Ale potřebuju test odezvy a inputlagu. No snad se někde objeví. Cena bude tak cca 16000 Kč, ale to vem taky čert.
Odpovědět0  0
Caderom (35) | 30.1.200815:57
Za tu cenu už je lepší vzít 24­" S­-PVA HP LP2465 1920x1080 ­(16800Kč­), který tady na SHW byl mimochodem také recenzovaný.
Odpovědět0  0
ssnake (3) | 31.1.200813:17
zapomels na lenovo l220x, 22­" spva s 1920, eizo si koupi za ty prachy bude blazen a nebo profik ­(a to pochybuju ze by bral jen 22­")
Odpovědět0  0
ssnake (3) | 31.1.200813:30
jeste do­-reaguji na ostatni :
Carlos0007 : fullHD na l220x a pak az 24­"
Choakinek : nechces HD, nabidka 1680*1050 je vic nez pestra, tak diky bohu za aspon par co to podporuji. a lcd s body pod 0.250 ma paradni obraz

a pro SH : prosim uz dost 22­" TN!! to lenovo vyslo v listopadu a do unora tu neni test, i pres prosby na foru ­(nejak mi prislo ze to snad ani nectete­) zato obycejne TN panely tu jedou jak na bezicim pasu...­(22­" s TN­/1680 byl uz na SH 8x testovan s hodnocenim vsechno pod 50%, kvalitnejsim panelum ­(nonTN­) se snad vyhybate)
Odpovědět0  0
Choakinek (1546) | 31.1.200817:21
Ssnake: Právě že moc ne v oblasti 22­" LCD a v oblasti kvalitních panelů ­(čili ne TN­). Např. vůbec nechápu, proč 20­" LCD od NEC má v jedné kategorii LCD panel S­-IPS a 22­" LCD v té samé kategorii už má TN panel. Tohle mě obzvlášť pěkně nas..., když to 20­" LCD bylo testovaný a má dobrou odezvu. Proč tam proboha nacpali do toho 22­" LCD TN panel???
Odpovědět0  0
pozorovatel | 30.1.200810:49
Trochu me zaskocilo relativne dobre hodnoceni v zaverecne tabulce ­(50%­) pro pozorovaci uhly. Proste mi prislo na zaklade testu, ze tohle je jedna ze slabin, ale podle tohoto to nevypada. Kdyz to srovnam treba s naposled testovanym LG, ktery dle recenze ma pozorovaci uhly lepsi ­(nebo je to jen muj dojem?­) ale v zaverecnem honoceni ma shodnych 50% pro poz. uhly, tak mi to prijde divne.
Odpovědět0  0
Choakinek (1546) | 30.1.200810:42
Sakra, no už bych potřeboval LCD ­(to moje CRT má přeci jenom trochu špatnou konvergenci ­- není to chyba nijak velká, ale štve mě to a seřídit přes OSD to nejde­).

Ale tohle si přece nemůžu koupit, z toho se mi dělá zle ­- TN ­- To Ne :­-­). Udělá už sakra někdo konečně po těch letech nějaký LCD s pořádnou inovací v oblasti odezvy anebo barev?

Jo ten ­"cool efekt­" v Episode Two a Portalu mě teda dostal, sem si nejdřív myslel, že mi nějak onemocnělo CRT nebo co. Ještě že to šlo vypnout v menu. Předpokládám, že v rámci spolupráce SW a HW firem v odbytové politice to za rok půjde vypnout už jen přes .ini file a za další rok už ani to ne.

Je mi z toho špatně.
Odpovědět0  0
Usm (78) | 30.1.200810:16
Tak jste mě potěšili i nepotěšili ­- tenhle monitor sem si chtěl koupit, ale po recenzi už ta chuť není taová :­-­)­) Sákryš, tak jakou 22­-ku si mám vůbec koupit, když na každý je nějaká chyba? :­-­( Prioritou pro mě je hraní her a sledování filmů
Odpovědět0  0
sdfsdfs | 30.1.200810:36
ja mam to predchozi recenzovane LCD od LG 220wq nebo jak ­(ted u toho nesedim­) . Prechazel jsem z 22­" Nokie puvodem od sony a jenom nestacim valit oci jak to stoji za prd . V teto cenove kategorii +­- 10.000 si moc nepomuzes . Proti CRT monitoru je to jenom horsi, vetsi rozmazanost , cmouhy , nestale podsviceni , pozorovaci uhly­(u toho lg na to nejde koukat ze spoda­) no proste vcelku fuj . ale zvykl jsem si :­)

Nejvic markantni je to u zavodnich her kde se neco rychle hybe zatimco na CRT monitoru v urcite rychlosti jdou tabule kolem cest precist uplne krasne na LCD je to rozmazla cmouha a nic .

no to jen tak na okraj jak mava se vsema marketing a kvalita je nekde jinde . tak 25.000 a nahoru .

Ale urcite jde o nepopularni nazor vzdyt ty LCD jsou tak IN.

Odpovědět0  0
martt (2) | 30.1.200818:00
Naprostý souhlas! Do 15 tis prostě není kvalitni LCD. Nad touto hranicí už se něco dá a pak nad 20 tis už začíná být trochu výběr.
Před rokem jsem to vyřešil 19 CRT G90f od ViewSonic, chtěl jsem novej monitor, ne jetej a nic jinýho prostě není a za těch cca 5 tis se do dneška jen směju, za ty prachy... Ale je to puze můj názor.
Odpovědět0  0
Caderom (35) | 30.1.200819:45
Ale je, Hewlett­-Packard LP2065 20­" s S­-IPS panelem za 11000Kč. Před půl rokem se prodávaly ještě S­-IPS LG L2000C 20­", LG je pořád na webu má, ale jsou nesehnatelné. Jeden L2000C mám na stole a jedinou jeho vadou je jeden vadný subpixel, ale to je vada kusu, jinak super.
Odpovědět0  0
amanes (1) | 31.1.200814:48
jj, tez jsem to tak vyresil, G96f+ a nemusim nic resit ­(snad jen misto na stole­).
Odpovědět0  0
TOW | 30.1.20089:25
Velice bych se přimlouval za otestování LCD Lenovo L220x ­- je to natolik přelomový displej, že by si recenzi skutečně zasloužil ­(první reálně dostupná 22­" 1920x1200 a jeden z mála non TN 22­" LCD, navíc je za relativně rozumnou cenu)
Odpovědět0  0
Carlos0007 (3) | 30.1.200811:42
Já se také přimlouvám za test Lenova L220x, či Eiza S2031W nebo jeho většího bráchy S2231W.Jinak k tomuto ViewSonicu s TN panelem: TN = To Nebrat :)
Odpovědět0  0
andrek | 30.1.200820:22
Taky se primlouvam za recenzi L220x, vypada to jako rozumny monitor i pro narocneho.
Odpovědět0  0
Johannus | 30.1.200818:16
Jo, jo. Taky by mě zajímalo, jestli na SH zkritizují či pochválí moje krásné nové Lenovo.
Předtím jsem měl Samsung 226CW, ale ten se u mě neohřál a putoval zpět prodejci... Měl mizernej zdroj a byl přebarvenej.
Proti L220x nemám výhrady, ale uvidíme, co na to optická sonda... :­-)
Odpovědět0  0
usugrin (3) | 30.1.200820:39
Mna by zaujimalo hlavne to, aky typ obrazovky tam je ­(TN, *VA­). V EU sa totiz predavaju 2 modely t33hbeu a t33hneu. Ten druhy je lacnejsi a cenovy rozdiel by mohol spocivat presne v tom. Aj flatpanels.dk tvrdi, ze l220x ma TN obrazovku ­(model tam nerozlisuju­).

http:­/­/www­-01.ibm.com­/common­/ssi­/cgi­-bin­/ssialias?infotype=AN&subtype=CA&htmlfid=897­/ENUS107­-646&appname=lenovous&language=en

tu pisu, ze to ma *VA obrazovku
(part number: 4433hb2
machine type­/model: 4433­-hb2­)

http:­/­/www.atcomp.sk­/zbozi­/lenovo­-tv­-l220xw­-22­-16­-10­-hybrid­-1000­-1­-6ms­-tco03­/detail.aspx?p=z:106868&page=1­-podrobnejsie

tu ­(t33hn­) pre zmenu uz nie ­- stale vsak tvrdia, ze ma 178 pozorovacie uhly ­(nevedno pri akom kontraste­)
(worldwide part number: 4433hb2
type­/model: 4433­-hn2­)


Este by ma zaujimalo ako je to s ostrostou ­(osd neobsahuje polozku sharpness­). Na vsetkych lcd, kt mam som to doteraz vzdy nastavil na 100% ­- najcitatelnejsie pismena. Bod mensi ako 0,25 mm dava nadej na este nieco lepsie ako mam teraz.

http:­/­/www.prad.de­/board­/thread.php?threadid=34630&threadview=0&hilight=&hilightuser=0&page=1

h­ttp:­/­/forums.lenovo.com­/lnv­/board­/message?board.id=Thinkvision&thread.id=2&view=by_date_ascending&page­=1

http:­/­/www.computerworld.com­/action­/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9056059&pageNumber=2

htt­p:­/­/lenovoblogs.com­/designmatters­/?p=180
Odpovědět0  0
Holda29 (7) | 31.1.20088:14
taky se primlouvam, je to ted horky kandidat na koupi mnoha uzivatelu na nejvetsich ceskych forech
Odpovědět0  0
Tačík (6) | 1.2.20080:42
Taky se přimlouvám, zatím mám 21­" CRT a žádné LCD mě jěšte nepřesvědčilo k jeho výměně.Tenhle LCD ale vypadá zajímavě.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.