reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V jako Value: nejlevnější SSD Intel

10.3.2010, René Pfeifer, recenze
V jako Value: nejlevnější SSD Intel
S příchodem roku 2010 se v našich obchodech objevil nový solid-state disk Intel s označením „V“. Stávající modely E a M se vyznačují vysokým výkonem za poměrně vysokou cenu. Jaké hodnoty nám nabídne nový „Value“?

Windows 7


Jako závěrečnou zkoušku jsme solid-state disku Intel X25-V připravili instalaci operačního systému Windows 7 ve verzi Home Basic, její následné spuštění a vypnutí. Čas instalace jsme měřili od jejího zahájení po okamžik posledního restartu, kdy je systém již zaveden a mělo by následovat prvotní nastavení. Dobu spuštění jsme počítali od zhasnutí POST Screen, které se může u počítačů různých značek lišit, po úplné spuštění systému. A konečně vypnutí počítače jsme stopovali od stisku tlačítka „vypnout“ po úplnou nečinnost, v našem případě stop ventilátoru procesoru.






Víme, že pevný disk WD Scorpio Blue nepatří mezi nejvýkonnější notebookové zástupce, ale jistě se u výrobců řadí k těm více používaným. Instalace operačního systému nepatří ke každodenním činnostem, přesto mnohé z nás téměř poloviční čas instalace Windows 7 na disk Intel V potěší. Rozdíly při spouštění a vypínání systému nejsou výrazné. Ve všech případech jsme museli před zahájením práce s počítačem vyčkat přibližně půl minuty a vypnuto bylo za několik sekund.


Hodnocení


Hodnocení vnějších projevů solid-state disku Intel X25-V bude velmi stručné. Důkladnější test teploty a hlučnosti nemělo smysl provádět, neboť si disk Value během práce zachoval pokojovou teplotu (22 - 24 °C), což lze zjistit pouhým dotykem. SSD disky obecně již ze své podstaty pracují naprosto neslyšně. Jakýkoli zvukový projev by naznačoval, že s diskem není vše v pořádku.

Ke stanovení hodnoty nového SSD Intel Value bychom měli produkt nejprve ocenit, což nejlépe znázorní cena za kapacitu. Výsledné hodnoty jsme získali z minimální ceny a pro srovnání přidáváme i oba dnešní konkurenty z testu.

Ikona Odkaz na databáziCena za GBKapacitaCena
Intel X25-V
70,45 Kč
40
2 818,00 Kč
Kingston M
81,34 Kč
80
6 507,00 Kč
WD Scorpio
3,35 Kč
500
1 677,00 Kč
Pozn.: cena minimální dle Heureka.cz

Tabulka potvrzuje stále platný všeobecný fakt, že za prostor polovodičových disků zaplatíme výrazně více, než stojí kapacita na plotnách. Nic na tom nemění ani trend výkonnějších SSDček, který v případě výrobku Kingston řady M představuje poklesl ceny o 50 % za jeden rok (SSD Kingston na bázi X25-M stálo v lednu 2009 kolem 11 tisíc).

Hodnotíme-li předvedený výkon, dostál Intel X25-V svým papírovým předpokladům. Nadšení z výborného čtení střídá zklamání ze slabého zápisu. Ano, jako náhrada pevného disku do notebooku je pro chod operačního systému výkon nového Intel Value dostačující, ovšem jeho cena za prostor je v porovnání s hodnotou výkonnějších solid-state disků příliš vysoká.


Spotřeba
Cena za GB
Přenosová rychlost čtení
Přenosová rychlost zápis
Cena v době testování: cca 3 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech:


Graf ceny produktu Intel X25-V 40GB, SSD poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení disku Intel X25-V 40 GB děkujeme společnosti Intel.





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama