reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ventilátory Noctua v testu průtoku a rozptylu vzduchu

11.4.2013, Jan Vítek, recenze
Ventilátory Noctua v testu průtoku a rozptylu vzduchu
Noctua nedávno obohatila svou nabídku ventilátorů o zbrusu nové modely, z nichž si dnes pomocí nové metodiky zkoumající průtok vzduchu i jeho rozptyl vyzkoušíme 120, 140 i 150mm verze. Postavit je budeme moci proti starším verzím i vybrané konkurenci.

Noctua NF-A15


Nakonec tu máme 150mm model NF-A15, jenž je upravenou verzí předchozího NF-A14, a to tak, aby nabídl větší lopatky, ale uživatel jej stále mohl instalovat do pozice určené pro 120mm ventilátory. Toho je jako obvykle docíleno úpravou tvaru rámečku.





Podívejme se ale nejdříve na specifikace. Tento ventilátor v jistém ohledu doplňuje řadu NF-A14, která postrádá model PWM vedle nabízených ULN a FLX. Ventilátor NF-A15 v nabídce firmy Noctua je pouze jeden, a to právě ve verzi PWM:


Model
Noctua NF-A15 PWM
Rozměry
140 x 150 x 25 mm (hodí se do pozic pro 120mm vent.)
Konektor
4pinový
Ložiska
SSO2
Otáčky za minutu (RPM)
1 200 / 900 ~ 300 (min)
Průtok vzduchu (m3/h)
115,5 / 88,7
Hlučnost (dBA)
19,2 / 13,8
Statický tlak (H2O mm)
1,51 / 0,89
Napájení
12 V (0,08 A - 0,96 W)
MTBF (hodiny)
150 000
Záruka
6 let
Cena
Ikona Odkaz na databázi


Zpracování ventilátoru


O zpracování tohoto ventilátoru se toho tedy už nedá příliš napsat. Máme tu naprosto stejné hlavní prvky jako u řady NF-A14, čili ložiska SSO2, rámeček AAO se stupňovitým náběhem i důlky uvnitř a lopatky stejného tvaru s kanálky Flow Acceleration Channels pro usměrnění a urychlení toku vzduchu.





Pouze rotor s lopatkami je o trošku větší, takže by měl generovat při stejných otáčkách o něco větší průtok vzduchu, jenomže právě zde se mýlíme. Při 900 otáčkách za minutu má totiž NF-A15 ve specifikacích úplně stejné hodnoty jako NF-A14, což platí pro průtok vzduchu, hlučnost i statický tlak. Jeho výhoda, respektive odlišná vlastnost, je tak v podstatě jen jediná, a sice již známá věc, že je určen pro instalace do 120mm pozic. Ovšem těžko se bude hodit jako skříňový ventilátor, neboť jejim velikostem obvykle odpovídají také rošty a otvory, takže jej nainstalujeme spíše na nějaký chladič.




Rámeček je tedy kulatý, či spíše osmihranný a ve vhodných pozicích má umístěny montážní otvory, které skutečně přesně odpovídají klasickým 120mm modelům. Měkké podložky se tak posunuly na jiné pozice.





Zpracování je tu také na vysoké úrovni, takže se můžeme podívat na příslušenství a pak už na novou metodiku.


Příslušenství


Jako ventilátor řady PWM využívá NF-A15 jednak prodlužovací kabel, pak rozdvojku pro napájení a řízení dvou PWM modelů z jednoho konektoru, pak je tu jeden adaptér pro instantní snížení otáček na 900 RPM a nakonec šroubky i silikonové trny pro umístění.





reklama