reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ventilátory Noctua v testu průtoku a rozptylu vzduchu

11.4.2013, Jan Vítek, recenze
Ventilátory Noctua v testu průtoku a rozptylu vzduchu
Noctua nedávno obohatila svou nabídku ventilátorů o zbrusu nové modely, z nichž si dnes pomocí nové metodiky zkoumající průtok vzduchu i jeho rozptyl vyzkoušíme 120, 140 i 150mm verze. Postavit je budeme moci proti starším verzím i vybrané konkurenci.

Testy průtoku vzduchu


Teď si už dnes testované ventilátory porovnáme z hlediska průtoku vzduchu na základě inovované metodiky popsané v samostatném článku. Osobně si od vylepšeného způsobu testování slibuji kromě nových zjištění i přesnější údaje týkající se průtoku vzduchu. Ventilátory při tomto testování také nebudou muset překonávat tak silný odpor právě díky větší sondě, což lépe odpovídá dnes tolik rozšířeným skříním, které jsou děravé jak řešeto. Použitá sonda navíc umožní lépe utěsnit celou komoru, takže můžeme zajistit, aby opravdu veškerý vzduch proudil skrz ni.

Protože jde o vůbec první použití této nové metodiky, nelze provádět přímé porovnání s dřívějšími výsledky. Vše je nutné naměřit znovu.

Tématem dnešního testu jsou předně ventilátory NF-S12A, před nimiž tu byly NF-S12B a ještě dříve původní model NF-S12. Dále jsme měli k dispozici NF-P12, jenž se v našich dřívějších testech přetahoval o prvenství s ventilátorem Papst 4412 F/2GL. Všechny tyto modely se tak potkají v dnešním testu:
  • Noctua NF-S12
  • Noctua NF-S12B
  • Noctua NF-S12A
  • Noctua NF-P12
  • Papst 4412 F/2GL

Nemůžeme zapomenout i na další dva modely řad NF-A14 a NF-A15, které ale budou prezentovány v samostatných grafech, protože nejde o 120mm ventilátory. Model NF-A15 se sice teoreticky díky rozteči svých montážních otvorů vejde do 120mm pozice, ale to jednak není zárukou toho, že jej na určené místo nacpeme a rozhodně to z něj nedělá 120mm ventilátor. Jako další v testech tak budou dva následující modely:
  • Noctua NF-A14
  • Noctua NF-A15

V tomto testu jinak máme 6 zbrusu nových ventilátorů, které se ovšem liší jen způsobem řízení otáček a maximální rychlostí. Pokud to tedy šlo, byl vybrán typ FLX, popřípadě PWM. Modely ULN s velmi nízkými otáčkami zůstaly ve svých krabičkách.

Vertikální osa znázorňuje rychlost proudění vzduchu ve FPM (stopy za minutu) a horizontální ukazuje otáčky za minutu.







Především je třeba poukázat na to, že ventilátory dosáhly při nasávání vzduchu většího výkonu než při jeho tlačení, což je dáno testovacím prostředím, čili použitou komorou. Díky ní mají ventilátory výhodu při nasávání v tom, že vzduch prostě a poslušně k nim proudí skrz sondu a komoru, ovšem v opačném případě při vhánění vzduchu do komory pomocí ventilátorů dochází k turbulentnímu proudění, kvůli čemuž se celkový výkon snižuje. Jakým způsobem se vzduch při opouštění lopatek ventilátoru mele, to si ostatně ukážeme hned v následující kapitole.

Pět testovaných ventilátorů v první části testu se rozdělilo na dvě skupiny. V první jsou méně výkonné NF-S12 a v druhé pak o poznání lepší NF-P12 a Papst 4412 F/2GL, který se zcela jasně stal vítězem tohoto testu, a to zvláště díky svému výkonu při nasávání vzduchu. Papst byl výkonnější především při nasávání vzduchu a také se ukázalo že s vyššími otáčkami se rozdíl mezi ním a NF-P12 ještě mírně zvyšuje.

Co se týče řady Noctua NF-S12, pak tu vede model S12B, jenž byl vždy mírně lepší než ostatní dva modely. V případě nového NF-S12A se také při tlačení vzduchu ukázalo, že tento ventilátor skutečně při nižších otáčkách začíná zlepšovat svůj výkon, přesně jak uvádí výrobce ve svých materiálech. Celkově je ale slabší než S12B a zhruba na úrovni původního S12. Pokud tedy uvažujete o výměně starého kusu za nový model, pak z hlediska výkonu si nepomůžete.







Na konec jsme si nechali modely A14 a A15. Noctua u obou modelů uvádí naprosto stejné hodnoty průtoku vzduchu i statického tlaku (také hlučnosti, ale ta s tímto případem nesouvisí), a to přes to, že A15 má mírně větší lopatky než A14. V našem testu se to projevilo především při nižších otáčkách, kdy NF-A15 nevykázal tak velký výkonnostní propad, ovšem pak se při nasávání vzduchu opět přiblížil svému menšímu bratříčkovi, který začal být naopak mírně lepší při nejvyšších otáčkách. Ty samozřejmě mají být dle specifikací 1200 RPM, ovšem v praxi je to spíše o něco méně a především je třeba započítat odpor vzduchu v testovací komoře, který otáčky ještě zpomalí. V praxi se tak dostaneme akorát tak na úroveň 1100 RPM, což platí i pro výše testované modely.

Hlučnost ventilátorů Noctua NF-S12A je na rozdíl od jejich výkonu příjemným tématem. Tento ventilátor je stejně jako předchozí verze velmi tichý a pokud jej dostaneme pod 1000 RPM, začne jeho hluk úplně zanikat, neboť sám o sobě je ve frekvenčním spektru hluboko položený, a tím pro lidské uši nevýrazný. Opakem pro to jsou vysokootáčkové malé uječené ventilátorky, které dříve okupovaly chladiče čipových sad. Sice nenadělaly moc hluku, ale ten byl otravně pronikavý.

Modely NF-A14 a A15 jsou na tom velmi podobně. Připomínají NF-P12, i když nejspíše díky menšímu počtu lopatek se zdají tišší. Jejich hučení je ale rozhodně silnější než u NF-S12, za což samozřejmě může také jejich velikost. Abychom tedy tyto ventilátory ztišili na podobnou úroveň jako S12A při 1000 RPM, musíme je dostat někam mezi 700 a 800 RPM. Pak se však právě S12A díky své výhodě výkonu těchto ventilátorů přinejmenším vyrovná.
reklama