reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ventilátory Noctua v testu průtoku a rozptylu vzduchu

11.4.2013, Jan Vítek, recenze
Ventilátory Noctua v testu průtoku a rozptylu vzduchu
Noctua nedávno obohatila svou nabídku ventilátorů o zbrusu nové modely, z nichž si dnes pomocí nové metodiky zkoumající průtok vzduchu i jeho rozptyl vyzkoušíme 120, 140 i 150mm verze. Postavit je budeme moci proti starším verzím i vybrané konkurenci.
Dnes jsme se podívali na nové ventilátory firmy Noctua a především si na nich vyzkoušeli novou testovací metodiku, v níž nově ukazujeme také rozptyl vzduchu. V testu se ukázaly inovované modely NF-S12 s označením A a také zbrusu nové ventilátory NF-A14 a NF-A15. Provedení všech nových ventilátorů Noctua je na velmi vysoké úrovni, což platí i pro dodávané příslušenství a detaily jako gumové podložky v rozích, které mají tlumit vibrace.




Noctua NF-S12


Co se týče NF-S12A, pak ty slibují především při nižších otáčkách lepší výkon, přičemž náznaky toho se skutečně v testech projevily, ale celkový výkon byl v rámci této řady spíše slabší, i když jen nepatrně. Velmi nízká hlučnost a nenápadný zvukový projev nám toto však vynahrazují, takže je možné tyto ventilátory provozovat na vyšších otáčkách, aniž by výrazně rušily. Přeci jen ale dokáží vyvinout jen nízký statický tlak, takže se budou hodit především tam, kde nebudou muset překonávat vysoký odpor vzduchu. Určitě tedy ne před chladič s velmi hustým žebrovím a také nebude vhodné je zaplácnout hustým prachovým filtrem.




Noctua NF-A15


Modely NF-A14 a A15 jsou na tom velmi podobně a liší se pouze v tom, že A15 je uzpůsoben pro montáž na pozici 120mm ventilátoru. To se ovšem týká pouze montážních otvorů a je jasné, že příslušná pozice musí mít kolem sebe také dost místa, což platí i pro otvor pro proudící vzduch. A ten bývá obyčejně uzpůsoben právě pro danou velikost, takže je třeba pečlivě zvážit, zda se model A15 bude pro daný účel vůbec hodit. Pokud ano, tak se nám odmění vysokým výkonem, i když za cenu vyššího hluku produkovaného lopatkami. Co se týče rozptylu vzduchu, pak ten je velmi velký, což znamená, že se nedočkáme soustředěného proudu, a to by se zvláště v pozici ventilátoru na chladiči nemuselo vyplatit. V podstatě stejně pak na tom je NF-A14, což už je ale klasický 140mm ventilátor.

Dnešní článek můžeme zakončit příslibem dalších testů, kde se již utká více modelů od různých firem a my tak dnes poprvé vyzkoušenou inovovanou metodiku uvedeme řádně do praxe.
 
 
Za poskytnutí všech ventilátorů Noctua děkujeme Noctua.

Jak hodnotíte nové ventilátory Noctua?
V anketě šlo hlasovat od 11.4.2013 do 30.3.2014. Počet hlasujících: 23
Výborné78 %
Průměrné22 %
Špatné0 %
reklama