reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VP201b - 20,1" LCD pro náročné

9.11.2005, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VP201b - 20,1" LCD pro náročné
Toužíte po LCD panelu, ale vadí vám jeho relativně nízké rozlišení při práci v operačním systému? Nejste ochotni akceptovat špatné podání barev u TN technologie? Tak možná právě pro vás je zde tento 20,1" S-IPS panel. V dnešní recenzi jsme také poupravili metodiku testování a tak se máte na co těšit.
Kapitoly článku:

Podání barev


Byli jsme věru zvědaví na podání barev tohoto monitoru. Je opravdu technologie S-IPS tak dobrá, jak se o ní traduje? Na to se hned podíváme. Metodika v tomto ohledu doznala jednu výraznou změnu. Tou je použití výřezů fotek jen těch nejproblematičtějších částí při zachování nejvyššího možného rozlišení fotky. Ke každému náhledu bude přikládán i originál ve formátu .png (pro zachování kvality obrazu). Samozřejmě myslíme i na čtenáře s pomalejším připojením, a tak zde bude i menší výřez (na výšku nižší).


Bílo-černý přechod (náhled)

Bílo-černý přechod je u tohoto panelu naprosto perfektní. Zatím jsme lepší neviděli. K žádnému proužkování ani k ostrým přechodům nedochází. Opravdu jedním slovem skvělé! Občas jsme zapomínali, že se jedná o LCD. Opravdu tento přechod byl dost podobný i na CRT monitoru.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,25MB), malý výřez (910kB).


Duhový přechod (náhled)

Pokud čekáte i zde naprosto perfektní přechody, tak čekáte správně. I zde je vše krásně plynulé a bez výrazného proužkování. Snad jen u přechodu ze žluté do červené by mohl být o něco lepší. Každopádně technologie S-IPS se ukazuje v tom nejlepším světle. Srovnávat tuto technologii s technologií TN je prakticky nemožné.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,58MB), malý výřez (746kB).


Zobrazení fotografie (náhled)

Při pohledu na fotografii vaše srdce zaplesá a kdo není slepý se vyloženě do technologie S-IPS zamiluje. I tento panel vykazuje všechny kladné vlastnosti. Černá je černá, bílá je bílá a oddělení jednotlivých barev je výrazné. Zkrátka a jednoduše - radost pohledět.
Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (2,51 MB)


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Panel dokázal rozlišit 2/0 v tmavých odstínech a 253/255 ve světlých - tedy opět výborné výsledky.


Podsvícení


Podsvícení u tohoto panelu patří k těm nejlepším a vykazuje jen mírnou nerovnoměrnost v rozích. Pokud chcete provozovat panel v noci, tak je i v tomto ohledu tento kousek dobrý a nebude rušit.


Podsvícení obrazovky (Pro zvětšení klikněte)


Interpolace při nižším rozlišení



Ikona zobrazená při rozlišení 800x600 (Pro zvětšení klikněte)

Interpolace sice není zcela dokonalá, avšak není tragická. Lehce rozmazané okraje patří ke standardu. Inu opravdu je dobré provozovat panel při nativním rozlišení.


Testovací obrazec pro interpolaci (Pro zvětšení klikněte)

Zobrazení linek při nižším rozlišení je však velmi dobré. Okraje jsou pěkně bílé, ikdyž trochu rozmazané.


Celkové hodnocení


Pro koho je tento panel určen? Díky vysokému rozlišení, kvalitnímu podsvícení a naprosto perfektnímu podání barev pro úpravu fotografií a sledování filmů. Pro hráče je takto vysoké rozlišení spíše na závadu, protože potřebují opravdu silnou grafickou kartu, aby bylo zachováno nativní rozlišení. Funkce pivot je výhodná převážně pro tvorbu dokumentů či čtení internetových stránek. Náš obdiv trochu sráží jen průměrná odezva a špatně řešený stojan, který se na stole otáčí. Také USB HUB by mohl být lépe přístupný. Sečteno a podtrženo: LCD panel pro náročnější uživate požadující kvalitní podání barev a vysoké rozlišení.


Výborné podání barev
Jen průměrná odezva
Dobré pozorovací úhly
Horší interpolace
Kvalitní podsvícení
Špatně řešený stojan
Kvalitně provedené plasty
Jen průměrný software
Funkce pivot
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Orientační cena: 23 000,- Kč s DPH

LCD panel ViewSonic VP201b zapůjčila společnost RRC-CZ, které tímto děkujeme
reklama