reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje

26.9.2006, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VX2025wm - širokoúhlá mánie pokračuje
V poslední době je širokoúhlých monitorů na trhu jako hub po dešti. Výrobci se předhánějí v tom, kdo vyrobí levnější a designově atraktivnější model. Firma ViewSonic vsadila na svůj tradiční "VX" design a osadila monitor panelem Prem.MVA. Jeho parametry jsou: 8ms odezva, kontrast 800:1, jas 300cd/m2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jak si poradí v tvrdé konkurenci?

Pozorovací úhly



Panely Prem.MVA mají pozorovací úhly v obou směrech stejné, avšak při velkém úhlu pohledu dochází k výraznému žloutnutí obrazu. Je to dáno hlavně tím, že Prem.MVA je pouze čtyřdoménová, a tak technicky nemůže dosahovat kvalit S-PVA panelů. Inu uvidíme.


Základní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Pod úhlem 45° nedochází k žádným drastickým změnám, překvapivě se barvy ani příliš nezabarvují do žluta. Jistý úbytek sytosti je však samozřejmý.


Pohled ze strany (Pro zvětšení klikněte)

Při tomto extrémním pohledu je znatelný úbytek jasu i kontrastu, barvy jsou sice stále dobré, ale žloutnutí je zde více než patrné.


Pohled pod úhlem 45° zespodu (Pro zvětšení klikněte)


Pohled na testovací obrazec zespodu (Pro zvětšení klikněte)


Opět stejná situace i u vertikálních úhlů.


Barevné podání



Jednoduchý bílo-černý přechod vykazoval velice dobré vlastnosti. Prakticky žádné proužkování (pouze v tmavých tónech lze po delším sledování něco najít). Navíc jde samozřejmě o 8-bit panel a elektronika jej nedegraduje. K přechodu nemám prakticky žádné výtky. K degradaci samozřejmě dojde, pokud si ručně seřídíte barvy (snížíte gammut). Inu je vidět, že elektronika ViewSonicu není vůbec špatná a panelu neubližuje.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,6MB), malý výřez (0,5MB).


Duhový přechod (ilustrační foto)

Pastelové barvy jsou pro Prem.MVA panel celkem typické, zde však ViewSonic celkem překvapil. Dobré podání červené a fialové panel předurčuje pro občasné upravování fotek. Navíc se dotyčný nemusí bát o to, že výsledná fotka z labu bude odlišná od toho, co vidí na monitoru. Na dnešních LCD monitorech je velice dobře znát to, že již z výroby samotných panelů jsou barvy celkem dobře zkalibrovány. Inu je to hlavně tím, že výroba LCD se dostala prakticky na vrchol. Samozřejmě vývoj bude nadále pokračovat, ale kdo ví, zda LCD za rok nezastíní OLED displeje.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,7MB), malý výřez (0,5MB).


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

U růže je trochu problém s červenou barvou, avšak tím to prakticky končí. Celkově je obraz kvalitní, avšak něco mu chybí - oproti IPS či nejnovějším S-PVA je takový "mrtvý".

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,7MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Co se týče rozlišení světlých tónů, je zde panel na pomyslném vrcholu. Hodnota 254/255 to dokazuje, a tak se nemusíte vůbec ničeho obávat. Malinko hůře je na tom rozlišení tmavých odstínů, kde je pozorovatelný rozdíl až u hodnoty 2/0, stále se však jedná o lehce nadprůměrný výsledek.


Podsvícení



Podsvícení je problematické prakticky u většiny panelů, byť jen nepatrně. Stále jsou zde drobné odchylky od homogenity. Naštěstí v poslední době jsou na tom panely o poznání lépe a obvykle pro běžnou práci naprosto dostačují.





Když jsem změřil tento panel a podíval se na výsledek spočítaný programem Excel, hned mě něco zarazilo. Číslo 73,8% jsem zkrátka už někde viděl a nebylo to na láhvi alkoholu. Když jsem začal zkoumat předchozí recenze, přesněji řečeno minulou recenzi Samsungu 215TW, narazil jsem také na číslo 73,8% u podsvícení. Inu náhody se stávají. Ve výsledku je podsvícení vcelku dobré, jen málokdo zpozoruje nerovnoměrnost.
reklama