reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ViewSonic VX2435WM - multimediální 24"

2.7.2007, Pavel Kovač, recenze
ViewSonic VX2435WM - multimediální 24"
Naposledy jsme se zaměřili na 24" TN panel. Tentokrát se podíváme na již o třídu lepší VA panel od ViewSonicu, konkrétně jde o model VX2435WM. Tento kousek má slušné parametry: odezva 8 ms, jas 500cd/m2, kontrast 1000:1 a pozorovací úhly 176° v obou směrech.

Pozorovací úhly


Technologie S-MVA je srovnatelná s Prem.MVA, a tak lze předpokládat i stejné pozorovací úhly. Uvidíme, jak si povede v testech.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° se od sebe Prem.MVA a S-MVA prakticky neodlišuje, nutno podotknout, že i S-PVA je na tom stejně dobře. Zkrátka je vidět, že tyto technologie jsou již značně vyspělé a přemůže je pouze S-IPS. Kontrast s jasem klesá pouze minimálně a barvy jsou stále velice dobré.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu z velkého úhlu sice dojde k výraznému poklesu jasu a kontrastu, ale to je pro LCD zcela běžné. Co však pro MVA technologie není běžné, je takto malý barevný posun do žluté. Inu technologie S-MVA je proti Prem.MVA na pozorovací úhly o něco lepší.


Pohled pod úhlem 45° zespodu (Pro zvětšení klikněte)


Pohled zespodu (Pro zvětšení klikněte)

Stejná situace panuje i při pohledu zespodu.


Barevné podání


Barevné podání by mělo být také o něco lepší než u Prem.MVA. U bílo-černého přechodu jsem zpozoroval mírné proužkování a občasný nádech do modré barvy. To nejspíš způsobuje samotná elektronika, která se snaží vylepšit barevné podání a díky tomu, že má pouze 8-bit přesnost, se barvy znatelně deformují. Na druhou stranu přechod oproti klasickým TN panelům doslova září a je zkrátka výrazně lepší.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,3MB), malý výřez (0,4MB).

U duhového přechodu jsem si všiml pouze drobných vad na kráse v podobě příliš zářivé žluté a modré barvy, ale stále to je lepší něž u Prem.MVA. Plynulost přechodu je zcela prvotřídní a nemám k němu žádné námitky.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,0MB), malý výřez (0,4MB).

U reálné fotografie jsem si všimnul trochu problému s žlutou barvou, která je přepálená a tím trochu okvětní lístky lehce splývají. Tato situace se však rapidně zlepší při ručním seřízení barev popř. v režimu sRGB.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Zde si monitor vede naprosto perfektně. Hodnoty 1/0 a 254/255 jsou teoreticky nejlepší, takže si nelze na nic stěžovat a monitoru jedině pogratulovat.


Podsvícení


První pohled na podsvícení je velice příjemný, nikde nejsou žádné fleky a výrazné přechody v jasu. Na pohled druhý si však jistě všimnete, že strany jsou znatelně tmavší. Ve výsledku však podsvícení není až tak špatné a dosahuje slušné hodnoty 40,6 %.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.


reklama