reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

W10 Creators Update: co přináší nového?

18.4.2017, Jan Vítek, recenze
W10 Creators Update: co přináší nového?
Už několik dní je k dispozici nová verze systému Windows 10, jež získala své označení Creators Update. Dle toho je určená především tvůrcům obsahu, ale máme tu i nový herní režim, funkce pro zabezpečení nebo nastavení soukromí.
Windows 10 Creators Update toho nabízí mnohem vícej, a to třeba dále vylepšený prohlížeč Edge nabízející další rozšíření napříkad s oblíbenými gesty myši, dále tu je podpora e-knih, možnost převést si oblíbené položky z jiných prohlížečů (zatím leda z Exploreru nebo Chrome) nebo využívat okamžité odpovědi při hledání. Že v oblasti softwaru není nic stoprocentní, to se ukazuje i v tomto případě. V příkladu tipů pro Edge nám Microsoft ukazuje třeba to, že když zadáme jednoduchou rovnici 5x+8=23 do adresového řádku, v rozbalovacím seznamu na nás ihned vyskočí správná odpověď, že x je rovno 3. Tudíž jsem to zkusil, ale nic podobného se neukázalo, leda návrh na vyhledávání řetězce 5x823n.



- klikněte pro zvětšení -

Dále Microsoft nabízí třeba okamžité překlady webů, okamžitý přístup k našim souborům Office, pro nás zatím zcela neužitečné lepší provázání s obchodem Amazon, nebo možnost dělat si na oblíbených webech značky, a to třeba si podtrhnout nějaký text.



Zajímavá možnost, která se dostala do Centra akcí, je noční osvětlení. To je opět poněkud zavádějící překlad, neboť nejde o osvětlení (pokud nepoužíváte monitor jako lampičku), ale prostě o nastavení teplejších barev, což si můžete zvolit běžně i v OSD menu monitoru, ale obvykle složitěji a zdlouhavěji. Po zapnutí nočního režimu se tak zobrazení bílé barvy posune více do červeného spektra, aby bylo ostré světlo monitoru ve tmě příjemnější pro oči. V české i anglické verzi se přímo píše o tom, že díky teplejším barvám nám počítač pomůže lépe usnout, takže Microsoft asi rovnou předpokládá, že s ním i usínáme třeba při sledování seriálů. Noční osvícení lze i automaticky naplánovat, a to buď dle aktuálního času východu a západu slunce, nebo v pevnou dobu.



Klasické Malování oproti dřívejším zprávám nekončí, toho se zatím není třeba obávat, ale doplňuje je Malování 3D. Microsoft sliboval, že v této aplikaci bude tvorba jednodušších 3D objektů přímo hračka, a tak se na to v krátkosti podívejme. Tato aplikace skutečně nemá za úkol nahradit klasické bitmapové Malování a zatím toho ani moc nenabízí.



Jde o velice jednoduchý 3D program, který umožní tvořit 3D objekty buď s využitím základních objektů, a to buď geometrických, nebo několika postaviček muže, ženy, psa, kočky a rybičky. Jedinou možností být ve 3D opravdu kreativní je udělat si vlastní 2D náčrt, s jehož pomocí pak program extrudováním vytáhne výsledný 3D objekt, a to buď s ostrými, nebo zaoblenými okraji. Na tyto objekty pak můžeme aplikovat barvy pomocí štetce, tužky a jiných nástrojů, pak tu jsou nálepky, čili v podstatě textury, možnost přidat do obrázku text a nakonec základní nástroje pro práci s celým plátnem. Zajímavou možností je exportovat celou historii tvorby 3D scény jako video, ale ono stačí, že vám předkládám jen screenshot mého výtvoru. Videem už nikoho nechci obtěžovat.

Pokud máte ve svém počítači rozhraní Bluetooth, pak bude stát za úvahu využití Dynamického zámku, který funguje podobně jako různé náramky pro zamykání telefonů, ovšem s tím rozdílem, že samotný telefon zde poslouží jako klíč, i když není důvod, proč nevyužít také Bluetooth náramek, na což prý Microsoft také myslel. Zařízení s Bluetooth si jednoduše spárujete s počítačem a pokud ten detekuje, že jste se s ním vzdálili, automaticky se uzamkne.

Nakonec stojí za zmínku, že v mém případě proběha aktualizace starší verze systému Windows 10 na Creators Update naprosto v pořádku, bez potíží a ani za několik následujících dní se neobjevil žádný problém. Z mého pohledu tak Microsoft odvedl dobrou práci.
reklama