reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD_Black D30 1TB: externí SSD pro hráče

11.7.2022, Milan Šurkala, recenze
WD_Black D30 1TB: externí SSD pro hráče
Dalším SSD, které se nám dostalo do testu, je herní model WD_Black D30. Ten je určen především pro hráče s herními konzolemi, jejichž kapacita hlavního úložiště nemusí vždy dostačovat. Využít ho ale mohou i hráči na PC. Jaké toto SSD bude?
Máme zde závěr a s ním vyhodnocení testovaného externího SSD WD_Black D30, které výrobce cílí především na hráče. Jednoznačně pozoruhodný je netradiční design, který může někomu vyhovovat, jinému nemusí. SSD je podstatně větší než většina stylových SSD. To má jednu výhodu v podobě chlazení, přičemž nejvyšší teplotu, kterou jsem z SSD dostal, bylo 66 °C. Obvykle se pohybovala do cca 60 °C.
 
Poněvadž je SSD mířeno na hráče a především na herní konzole, není zas až tak velkým překvapením absence doprovodného softwaru a např. šifrování. To zde nenajdete. V balení je přiměření dlouhý kabel do USB-A (opět, absence kabelu nebo redukce na USB-C se dá chápat vzhledem k tomu, že míří na konzole s porty USB-A).
 
WD_Black D30
 
Co se týče rychlosti, v benchmarcích dokáže WD_Black D30 přibližně dosahovat papírových rychlostí (v jednom je dokonce překonal), při praktickém použití ale udávaných 900 MB/s pro čtení a zápis nedosahuje, což u SSD není nic výjimečného. Praktický život totiž nejsou ideální "papírové" podmínky. Rychlost čtení se obvykle pohybuje okolo 520 MB/s a v průběhu přenosů dat neklesá. Slabší je to se zápisem. Pokud se vejdete s přenosem do 12GB kapacity SLC bufferu, budete v pohodě a dosáhnete stejných 520 MB/s i u zápisu. Po vyčerpání bufferu ale rychlost klesne na cca 220 MB/s.
 
Tyto výsledky ukazují, že SSD WD_Black D30 je vhodné pro jednorázové nahrání her na něj a hraní z tohoto externího SSD (na to má výkonu dost), ale nikoli pro časté přenosy her mezi různými počítači. Tam nemusí vyhovovat nižší přenosová rychlost u zápisu. O něco nižší by mohla být i cena, která je obvykle u 1TB externích SSD s rychlostmi okolo 1 GB/s o tisícovku, ne-li více, nižší.
 
 

SSD je vhodné pro:


1. Hráče, kteří chtějí mít hry dlouhodobě uložené na externím SSD
 
 

Plusy


+ Nízká teplota při kopírování
 
 

Minusy


- Dlouhodobá rychlost zápisu klesá na 220 MB/s
- Nepříliš dobrý poměr ceny a výkonu
 
 
Za zapůjčení úložiště WD_Black D30 1TB děkujeme Western Digital.
 
 

Cena v době testování: 4.500 Kč s DPH (1TB)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama