reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2

27.4.2021, Jan Vítek, recenze
WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2
Dnes si vyzkoušíme v testech SSD od společnosti WD, a to model WD Black SN750 ve verzi s kapacitou 2 TB. Ten tak nabízí nejvyšší kapacitu své řady, ovšem o výkonu to až tak neplatí, i když v něm pokulhává dle specifikací za 1TB verzí jen minimálně. 
Naše SSD budeme testovat na desktopu založeném na hardwaru firmy AMD s využitím základní desky s čipovou sadou X570. Ta zde ale nakonec stejně nebude hrát roli, neboť pro nejlepší výsledky byla SSD zapojena do M.2 slotu napojeného přímo na procesorovou patici. I když má totiž čipová sada více než dostatečnou propustnost svého rozhraní s procesorem na to, aby dokázala zvládnout SSD pro PCIe 3.0 x4, v praxi byl výkon v druhém M.2 slotu základní desky prostě nižší. 
 
 
A aby testovaná SSD nestrádala, byla ve svém slotu přiklopena pasivním chladičem, který patří do výbavy základní desky a zajištěno bylo kvalitní chlazení sestavy, respektive svižné odvětrávání vzduchu.

 

Testovací sestava a testy

  • Procesor AMD Ryzen 5 3600X
  • Základní deska Gigabyte X570 AORUS Elite
  • Paměti 2x 16 GB HyperX KHX3200C16D4/16GX (SK Hynix) DDR4-3200 CL16
  • Grafická karta Gigabyte GeForce RTX 3080 Eagle OC 10G
  • OS na SSD OCZ Vector 1 TB
  • Operační systém Windows 10 2004
 
Pro otestování výkonu SSD využijeme jednak povinnou klasiku, a to ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark, s jejichž pomocí otestujeme výkon v IOPS a sekvenčních operacích. Pak nastoupí PCMark 10, přesněji tedy jejich testy týkající se výhradně úložných zařízení, které ukáží výkon v reálných aplikacích a také HD Tune či další testy čtení a zápisu dat. Dále tu máme ASSSD a všímat si budeme také reálného poklesu zápisu dat po naplnění SLC cache. Právě o tom lze také leccos vyčíst z křivky testu HD Tune, kde obvykle v případě zápisu nastává po jisté době pokles výkonu. 
 
SSD Western Digital SN750 se tu ukáže proti zatím jednomu soupeři (postupem času budou přibývat recenze dalších), a sice modelu Kingston KC2000

 

Provozní teploty

 
Jak už bylo uvedeno, testované SSD je vždy umístěno do hlavního slotu M.2 napojeného přímo na procesor a využit je pasivní chladič dodávaný se základní deskou. Počítačová sestava je umístěna ve skříni se dvěma nasávajícími ventilátory, které tak ovívají i základní desku. 
 
WD Black SN750 byl testován v klidovém provozu bez jakékoliv zátěže a poté s využitím dlouhodobého testu PCMarku 10 (Drive Performance Consistency Test), kdy byly teploty pomocí Crystal Disk Info sledovány jednoduše do té doby, než přestaly růst. 
 
Vedle toho jsme mohli sledovat pomocí infračerveného teploměru i přímo samotný chladič SSD. Získáme tak dvě sady hodnot: 
 
WD Black SN750 2TB Klid Zátěž
Teplota interního senzoru
39 °C 67 °C
Teplota povrchu chladiče 35 °C 56 °C
 
V okolní teplotě 23 °C nám SSD při zátěži dosáhlo dle interního čidla teploty 67 °C, na níž se růst zastavil po cca 20 minutách. Více snad ani není třeba, pokud tedy nehodláte své SSD dlouhodobě mučit. Infračervený teploměr pak naměřil až o 11 °C méně, což bude způsobeno především odporem při přenosu tepla skrz měkkou podložku a to už není záležitost daného SSD, ale desky a jejího pasivu. 
 
Teplota 67 °C je bezpečná a SSD by při ní ještě vůbec nemělo škrtit svůj výkon, což začíná obvykle až při 75 °C.  

reklama