reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2

27.4.2021, Jan Vítek, recenze
WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2
Dnes si vyzkoušíme v testech SSD od společnosti WD, a to model WD Black SN750 ve verzi s kapacitou 2 TB. Ten tak nabízí nejvyšší kapacitu své řady, ovšem o výkonu to až tak neplatí, i když v něm pokulhává dle specifikací za 1TB verzí jen minimálně. 

ATTO Disk Benchmark

 
Nejdříve se podívejme na výsledky klasického testu ATTO Disk Benchmark, který nám ukáže, jak SSD umí pracovat s různě velkými soubory. Obecně se udává hodnota IOPS, která se týká 4kB souborů, s nimiž také začneme. Benchmark byl nastaven tak, aby pracoval celkově s 32 GB prostoru na disku a fronta příkazů (Queue Depth) byla nastavena na výchozí 4, ale pak i na krajní hodnoty, čili 1 a 32.
 
Nejdříve tu tak máme čistě syntetické testy, na něž jsou SSD obvykle připravována, aby ukazovala co nejlepší výkony. 
 
 
První testy se týkají sekvenčních operací, které už ATTO měří na setiny gigabajtů za sekundu, přičemž obě testovaná SSD by tu měla předvést nejvyšší přenosové hodnoty. V sekvenčních operacích by také nemělo moc záležet na frontě, ovšem v případě ATTO záleželo, neboť hodnoty klesaly při nastavení QD1, i když nijak dramaticky. To je nejspíše následek toho, že se zde pracuje s maximálně 64MB soubory, čili výše uvedené hodnoty v grafech se týkají QD4, přičemž v případě QD32 jsou zcela stejné.
 
Pojďme se ale podívat na podrobnější výsledky: 
 
WD SN750 - QD1
 
WD SN750 - QD4
 
Jak je vidět, bez fronty (QD1) má SSD potíže dosáhnout plné propustnosti při čtení (cca 3,2 - 3,3 GB/s) a pomalu stoupá k maximálním 3,04 GB/s, jichž dosáhne až při práci s těmi největšími soubory. Už fronta QD4 ale stačí na to, aby bylo dosaženo maxima při práci s 1 MB a pak už jde o stabilní výkony. Pokud jde ovšem o zápis, pak zde v případě sekvenčních operací fronta nehraje tak velkou roli. Výkon sice stoupá pomaleji, ale maxima jsou v podstatě stejná, ať jde o QD1, QD4 nebo i QD32.
 
 
Kingston KC2000 můžeme vidět sice jako celkově slabší model, ale i ten má své silnější chvilky, jež se týkají především 4k operací, a to zvláště při čtení. Je to ale právě výkon bez fronty, v němž se obě SSD v tomto ohledu nejvíce liší. 
 
 
S frontou QD4 jsou rozdíly zanedbatelné a pokud jde o QD32, v tomto případě také nejsou rozdíly nijak velké, ovšem KC2000 je lepší ve čtení i zápisu. Potvrdí nám něco z toho i další testy? 
 

reklama