reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.10.2010, Jakub Doležal, recenze
Při instalaci metalických sítí asi každý narazil na neprostupnou betonovou zeď, či příliš komplikovaný prostor. Společnost Western Digital nabízí pro tuto situaci jednoduché řešení s využitím elektrických rozvodů. Můžete tedy definitivně zahodit vrtačky?
Energetik | 26.10.201015:15
Rozvod ve 20 let staré budově byl TN­-C nebo TN­-C­-S případně TN­-S?
Ve staré budově byl AL nebo CU kabel?
Všechny testované zásuvky byly zapojeny z jednoho rozvaděče nebo je v budovách více podružných rozvaděčů.
Nápad testovat takovéto zařízení ale bez informací na čem bylo testováno je o ničem
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 27.10.201021:09
Typ kabeláže jsem se snažil zjistit v obou případech, nicméně ani jeden z majitelů nevěděl a sekat do zdí jsem nechtěl. I zapojení bylo zejména v tom novějším domě dost zvláštní ­(výkresy chyběly­).

Nicméně troufám si říct, že 99% lidí na to bude podobně, a tak jsem raději čas investoval do měření a dalších činností.
Odpovědět0  0
balor (10) | 28.10.201014:05
Tohle je dobrá hláška!
"Nicméně troufám si říct, že 99% lidí na to bude podobně, a tak jsem raději čas investoval do měření a dalších činností.­"
Právě že situace vůbec nemusí být podobná. Naopak elektroinstalace prochází vývojem, jak v materiálech tak postupech. Často dochází k úparavám části instalace atd.
Energetik má pravdu. Bez parametrů testované sítě jste otestoval velký kulový. Apoň vzít šroubovák a mrknout do zásuvky jestli uvidíte měď nebo hliník jste mohl.
Odpovědět0  0
Energetik | 2.11.201014:58
Cca před třemi lety jsem si podobné zařízení půjčil a testoval ho. v objektu byla elektroinstalace nová ­(jednalo se o bytový dům se sedmi byty.
Provedení sítě TN­-C­-S kde TN­-C byla pouze od elektroměru do bytového rozvaděče­(cca 20m­) kde byl bod rozdělení sítě na TN­-S v bytovém rozvaděči až k zásuvce odhadem podle zvyklostí kladení tras cca 20m . Rozvod samozřejmě 3f. Potřeboval jsem se dostat z jednoho bytu do druhého v rámci jednoho patra. Vyhledal jsem si zásuvkové obvody na stejné fázy a zkusil zařízení připojit ­(celková vzdálenost byla tedy asi 80m­). Zařízení se kupodivu našla a reálná rychlost byla těsně pod 1mega. V druhém případě jsem zkoušel mít zařízení na různých fázích ­- tady jsem neuspěl zařízení se vůbec nespojila.
Hlavním problémem těchto zařízení jsou podle mne vřazené indukčnosti­(proudové chrániče , elektroměry , tlumivky zářivek atd­) Ve většině případů je lepší to řešit pomocí WiFi nebo prostě vzít vrtačku a trošku si zavrtat­(nesnáším bezdráty, takže doma mám zásadně pouze kabely­).
Odpovědět0  0
Richmond (151) | 2.11.201019:10
Pod to se podepíšu ­- jak to vidí proudovou ochranu tak to přes ní neprojde
Odpovědět0  0
PetrP7 (113) | 26.10.201010:40
že výrobek není určen pro náš trh, což je vidět podle zástrček. Např. v USA třífázový rozvod není zdaleka tak častý, takře je celá budova ­(= domek­) na 1 fázi.
A síť v novostavbě má zcela jiné vlastnosti a konstrukci, než ve starší zástavbě. V našem baráku např. jsou bavlnou opředené dráty z r.1939...
Odpovědět0  0
Jakub Doležal (143) | 27.10.201021:13
Myslím si, že IT výrobků určených převážně pro jediný trh, je dnes naprosté minimum. Jejich specifikace jsou tvořeny pro požadavky velkých trhů.

Například adaptéry pro notebooky jsou často od 110 do 240 V.

Rodinné domky a jejich zapojení je dost alchymie, neboť někteří tvrdí, že patro = fáze, někteří zase, že jedna fáze je pro celý dům.....
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.