reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD My Book World Edition II: velká kniha kouzel

9.11.2009, René Pfeifer, recenze
WD My Book World Edition II: velká kniha kouzel
Ať už označení síťových disků Western Digital vzniklo od jejich tvaru nebo naopak, dostala se nám tato robustní skříňka osazená 2 TB datového prostoru na náš testovací stůl. Pokud vás zajímá, jak se s bílou „knihou“ pracuje, přečtěte si následující recenzi.

Testy přenosu dat


Závěrečná sekce testů má za cíl porovnat přenos dat z našeho počítače na server a zpět pomocí protokolů FTP a SMB/CIFS, stejně jako zhodnotit vliv různého nastavení Jumbo Frames. Ačkoli je základní nastavení MTU na síťovém úložišti WD My Book na hodnotě 1500, ponechali jsme tuto funkci na síťové kartě PC vypnutou.

Výsledky všech praktických testů shrnují grafy níže. Není překvapením, že pomocí FTP pracuje "kniha" s daty o něco lépe, ačkoli ve směru od serveru jsou rozdíly minimální. Rovněž nás nezaskočí o stupeň lepší zpracování většího balíku "stránek" (513 MB) po větších dávkách (MTU 9000).







Spotřeba, teplota


Spotřeba NASů, tedy i dnes testovaného WD My Book, je z velké části ovlivněna pevnými disky. Použití vlastních úsporných disků Caviar Green je od Western Digitalu logický krok, který skutečně splnil svůj účel. Naše měření použitím zásuvkového wattmetru není nejpřesnější a výsledek nelze srovnat se specifikací výrobce, přesto můžeme konstatovat, že dvoudiskový NAS My Book spotřebuje opravdu málo energie. Při největší zátěži se nám nepodařilo naměřit více než 15 W, v režimu spánku spotřeba klesla na 5 W.

Ačkoli systém postrádá aktivní chlazení, mile nás překvapila nízká teplota pevných disků. Kontrola stavu serveru sice neobsahuje monitorování teplot, my jsme však disky po absolvování všech testů vyjmuli a prohlédli utilitkou CrystalDiskInfo. Ta nám ukázala maximum 38 °C.


Závěr


2TB dvoudiskový NAS Western Digital My Book World Edition II se nám předvedl v dobrém světle. Výkonnostně sice nepatřil k přeborníkům, ale snadným ovládáním, spektrem služeb, kultivovaným a úsporným chodem tento handicap několikanásobně převážil. S cenou, kterou mnohde zaplatíme za síťový box bez disků, si tato "kniha" rozhodně nezaslouží být nečinně založena v zaprášené knihovně.


Snadné ovládání
Zámek krytu
Podpora služeb
Kontrola teploty systému
Spotřeba
Upload SMB
Cena v době testování: cca 6500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Western Digital My Book World II 2TB, WDH2NC20000 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení WD My Book World Edition II děkujeme firmě Western Digital.





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama