reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD My Cloud Pro: až 20 TB v malé krabičce

21.9.2017, Jan Vítek, recenze
WD My Cloud Pro: až 20 TB v malé krabičce
Společnost WD má na trhu širokou nabídku síťových úložných zařízení NAS a my si dnes z ní můžeme vyzkoušet model My Cloud Pro PR2100, který přišel s již předinstalovanými disky. Nejde přitom o žádné střízlíky, ale o dva 10TB modely. 
Záložka se sdílenými složkami má také jasnou náplň. Tyto sdílené, či síťové složky (shares) jsou prostě vytvořené složky na oddílu disků serveru, jež mají svá jistá pravidla. Každý jednotlivý uživatel získá svou vlastní složku, pro kterou bude platit ona nastavená kvóta. 
 
 
NAS samotný si automaticky vytvoří složky jako Public, SmartWare a případně další, které budou náležet nainstalovaným aplikacím. My si je můžeme označit, aby bylo jasné, o co jde, deaktivovat možnost jejich veřejného využití, aby do nich nemohl vstupovat každý, povolit v nich odpadkový koš nebo poskytování médií (streaming uložených multimédií přes DLNA či iTunes). Dále tu je volba Oplocks, která může zlepšit přenosovou rychlost při využití protokolu Samba a pak si lze ještě zvolit, zda do dané složky budeme mít přístup nejen přes onu Sambu, alle také přes FTP, NFS či WebDAV (to v případě, že jsou tyto služby vůbec zapnuty). 

V systému moderního NAS také nemůže chybět obchod s aplikacemi, čili zde prostě App Store. V základním sloupci je vidět seznam již nainstalovaných aplikací, jejichž volba tak závisí čistě na libovůli společnosti WD.

 
My se tak můžeme v případě každé již nainstalované aplikace podívat na to, co nám nabízí za možnosti či nastavení. Nemusí to být vůbec nic jako třeba v případě serveru iTunes, který lze tak maximálně deaktivovat, ale co se týče stahování P2P, je to něco zcela jiného. 
 
 
Pod aplikací Položky ke stažení P2P se schovává prostý torrentovský klient, který můžeme jednoduše ládovat příslušnými soubory s torrentovými trackery. To ale naštěstí není vše. Můžeme si zvolit maximální rychlost downloadu a uploadu dat, nastavit si, v jaké dny a hodiny v týdnu bude moci toto stahování probíhat, zda a jak dlouho má klient seedovat i po celkovém stažení dat nebo zda má využít šifrování.


Zde jsem také přišel na to, že lokalizace do českého jazyka přece jen není dokonalá, neboť jednak nám záložka nabízí v angličtině "install an app manually" (namísto manuální instalace aplikací), po čemž se navíc objeví podmínky rovnou v řečtině. No budiž, tak je přijmeme.

Pokud vám také chybí nějaké tematické rozdělení aplikací, pak vězte, že to zde (alespoň zatím) opravdu není vůbec nutné. V nabídce je jich totiž pouze 17 a krom oněch dvanácti, které ukazuje screenshot nahoře, to jsou ještě QuikFynd Server, SqueezeCenter (streamování audia), Transmission (lepší klient Bittorrent), WordPress a Z-Way-Server (ovládání chytré domácnosti).

reklama