reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wind Top AE2220: moderní All-in-One

21.7.2010, Jan Vítek, recenze
Wind Top AE2220: moderní All-in-One
Dnes si představíme novou generaci tzv. All-in-One PC, tedy počítačů v jednom kusu. Konkrétně to bude Wind Top AE2220 od společnosti MSI. Není to již klasický nevýkonný nettop, ale slušně vybavené multimediální PC.

LCD displej


Displej je tu důležitý hned ze dvou důvodů. Primárně jde sice o zobrazovací zařízení, ale díky multidotykové vrstvě i o uživatelovo vstupní zařízení. Valná většina lidí má na rukou 5 prstů a ty je škoda nevyužít. Budeme tak moci jednoduchými gesty, jako je přibližování a oddalování dvou prstů, využívat funkce pro zoom, navigaci stránkami, apod. Dotyková vrstva má bohužel sice malé, ale znatelné zpoždění, takže kurzor bude prst spíše stíhat, než aby se okamžitě objevil v místě dotyku.

Pomocí dotykové vrstvy se počítač dá ovládat velmi slušně, přičemž vše záleží na správně provedené kalibraci a zkušenostech uživatele. Ten si musí přivyknout na to, kam přesně má prst položit, aby se trefil třeba přesně na hranu okna a mohl jej zvětšit.


- pohled zpříma -

Plusem je určitě rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080, i když to klade vysoké nároky na uživatelovu přesnost při ovládání pomocí dotykové vrstvy. Filmy ve vysokém rozlišení však budou vypadat velmi dobře, i když to také záleží na jiných kvalitách tohoto displeje. Dle změn v barevném podání a kontrastu při různých pozorovacích úhlech se bezpochyby jedná o typ TN.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

To znamená, že při pohledu zespodu barvy ztmavnou, ztratí se jemné rozdíly, invertuje se černá, až se dostaneme ke stavu, že zobrazeny budou pouze základní. Stejná věc v bledě modrém nastane při pohledu seshora a ze stran zaznamenáme především pokles jasu a kontrastu. Nutno i poznamenat, že změny v obraze nejsou tak dramatické jako u jiných displejů, které se montují do levných notebooků a monitorů. V tomto ohledu tedy můžeme být spokojeni.


- pohled zespoda -

Pokud ale budeme na displej koukat zpříma, výsledek není vůbec špatný. Barvy jsou jasné, dobře rozlišitelné a jejich přechody jemné bez výrazného proužkování. Pokud si tedy nastavíme obrazovku tak, abychom na ni viděli z ideálního úhlu, neměli bychom si stěžovat. To však může být problém, když rádi sledujeme filmy z postele, protože kvůli způsobu usazení počítače není možné nastavit obrazovku tak, aby byla nakloněna dolů.


Webkamera


Pro webkameru s rozlišením 1,3 MPix (1280 x 1024) je připraven software ArcSoft WebCam Companion. Maximální rozlišení však není dobré používat, protože v tom případě je již obraz i při velmi dobrém světle zpomalený, má dlouhou odezvu a pohyby způsobí jeho zvlnění. Uživatelova hlava tak vypadá, jako by byla z měkké gumy.



Nejbližším nižším rozlišením je VGA, tedy 640 x 480. V tom je obraz sice méně detailní, ale jinak netrpí popisovanými neduhy. Kamera také dobře vyvažuje bílou, ale zasloužila by trochu desaturovat barvy, což si můžete snadno spáchat v jejím nastavení. Větší důraz na barvy také přináší při slabším osvícení silný šum v obraze.


Zvuk


MSI se chlubí především technologií SRS Premium Sound, která se předvede na dvou 5W reproduktorech umístěných pod displejem. V nastavení správce zvuku Realtek HD se můžeme přesvědčit, co nám SRS přinese. Je to především plnější zvuk v oblasti hloubek, který se více rozprostí do stran. Výsledek je rozhodně lepší než bez použití SRS a dokonce se dá takto i poslouchat hudba. Hlasitost přednesu rovněž postačuje.

Ovladače uživateli dovolí si pohrát s nastavením úrovně basů, mírou uplatnění technologie SRS a dalšími "hýblátky", ovšem také jsou tu i prostá přednastavení pro hudbu, film a hry. Po zvukové stránce se tedy MSI Wind Top AE2220 projevuje slušně a určitě o třídu lépe v porovnání s většinou notebooků.


Ergonomie


Věc ošemetná - tak by se dala nazvat ergonomie u tohoto počítače. Je zřejmé, že PC v jednom jediném kusu se asi nebude vyznačovat zrovna dobrými možnostmi pro polohování a skutečně v tomto zaostává i za levnými monitory. Jeho podpůrná noha dovoluje nastavení úhlu sklonu od téměř svislé polohy po nějakých 30 stupňů. Náklonu dopředu se pochopitelně nedočkáme, protože pak by Wind Top sebou nehezky křápnul v lepším případě o stůl.

Ve spojení s LCD obrazovkou se všemi neduhy technologie TN tak vychází jednoduchý výsledek - divák sledující film na AE2220 musí být výše, aby neviděl ztmavnutý obraz, který ztrácí barvy. Další věcí je, že 8kg počítač není snadné natočit jako monitor stojící na otočné noze a nesmíme zapomínat i na to, že jeho nohy jsou až na samotných krajích, k čemuž je zapotřebí na stole dostatek prostoru.

Výsledkem tedy je, že Wind Top AE2220 v porovnání se samotnými LCD monitory pokulhává v možnostech nastavení a polohování a rovněž vyžaduje více prostoru a síly.


reklama