reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10: lepší než sedmičky?

30.7.2015, Jan Vítek, recenze
Windows 10: lepší než sedmičky?
Operační systém Windows 10 je tu. Microsoft, jak slíbil, vypustil na konci července ostrou verzi systému, kterou jsme mohli řadu měsíců testovat. Pojďme se tedy podívat na to, jaký tento systém nakonec je a co přináší jeho finální verze.

Microsoft Edge


Jednou z velkých novinek systému Windows 10 je bývalý Project Spartan, čili prohlížeč Edge. Ten má být odlehčený, moderní, rychlý a nebude se ohlížet za Internet Explorerem zatíženým minulostí a snahami o zpětnou kompatibilitu. Edge startuje v podstatě okamžitě (pravda, na SSD) a podobně jako jiné prohlížeče ukáže zástupce "nejlepších webů", tedy našich nejznámějších.



- klikněte pro zvětšení -

Edge také nabízí režim pro čtení (ikonka knihy nahoře), který má však daleko k dokonalosti. Na zpravodajských serverech, kde najdeme pouze text a obrázky, funguje ještě dobře, ale třeba na našem webu měl problémy s tabulkami, které prostě převedl do textu a také zobrazoval bílý text na žlutém pozadí, který tak je v podstatě nečitelný.



Další novinkou je možnost přidávat poznámky do stránek a zvýrazňovat text, přičemž výsledek pak můžeme uložit a sdílet. Pohodlnější je jistě psaní pomocí dotykového displeje, ale dá se to i s myší. Ke sdílení pak slouží ikonka se třemi propojenými kroužky, která otevře boční panel se základní nabídkou poštovního klienta a aplikace OneNote.



Nastavení prohlížeče Edge nám toho moc neumožní, podobně jako u jiných moderních prohlížečů. Umí ale ukládat hesla, změnit výchozí Bing na jiný vyhledávač, kompletně vypnout Flash (tomu už evidentně zvoní hrana), blokovat automaticky otevíraná okna a vůbec fungovat podobně jako jiné dnes používané prohlížeče. Je to zkrátka jednoduchý prohlížeč, jehož funkčnost se snad časem zlepší i s pomocí stahovatelných rozšíření.


Windows Store


Už konečně plně funkční Windows Store (či jen Store) je samozřejmě pevně spojen s naším uživatelským účtem, pod nímž si budeme moci kupovat a stahovat aplikace. Pokud už vlastníte nějaké zařízení, na nějž jste si ze Store stáhli nějaké aplikace, pak ty se i zde objeví s poznámkou, že jsou ve vašem vlastnictví. Nebudete si je tedy muset kupovat vícekrát.


- klikněte pro zvětšení -

Co se tedy stane, když si budeme chtít nainstalovat třeba UC Browser, který je oblíbený mezi uživateli Windows Phone? Prostě si jej nainstalujeme a pak jej můžeme provozovat klidně v okně. I když se může chovat trochu podivně při značném zmenšení jeho okna, lze jej takto velice dobře používat, i když k tomu není moc důvodů vzhledem k nabídce jiných prohlížečů pro desktopové počítače. Stejně tak rychle můžete aplikaci odinstalovat, stačí na ni ve Start menu kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat si příslušnou volbu. Odinstalace proběhne rychle, automaticky, tedy bez dalšího ptaní, ovšem Store musel být restartován, aby si uvědomil, že aplikace už byla odinstalována.



UC Browser nainstalovaný ze Store

Prozatím jsem zkusil ze Store nainstalovat asi 10 aplikací, což se ne vždy povedlo. Aplikace často odmítla aplikaci stáhnout a ukázala nic neříkající chybu "něco se na naší straně nepovedlo", a tak to bylo třeba zkoušet znovu a znovu. Je pravděpodobné, že náhlý zájem čerstvých uživatelů Windows 10 způsobil přetížení serverů, které prostě nestíhaly. To, co se povedlo nainstalovat, ale fungovalo dobře a pokud se objevily problémy, pramenily především z toho, že tvůrci aplikací a her počítali s dotykovým ovládáním a ne s klávesnicí a myší.



Star Wars: Commander


Aplikace pro foto a multimédia


Nyní se už jen v krátkosti podíváme na nové aplikace pro zobrazování a správu fotografií a multimédií. Aplikace Fotky se stále spoléhá jen na předem vytvořená alba, a pokud ji tedy budete mít asociovanou s obrázkovými formáty a otevřete nějakou fotografii ve složce, kde je jich více, aplikace bude stejně jako předtím tak tupá, že ostatní "neuvidí" a nenabídne je. Jedinou cestou je tedy ji zavřít a otevřít jiný soubor, nebo holt vytvořit album či mít tyto fotografie uloženy ve složkách, které Fotky používají a vytvářejí z nich kolekce. To je sice hezké, ale co když se budeme chtít prostě podívat na fotografie na připojeném flash disku? Pak bude lepší použít starý Prohlížeč fotografií, nebo prostě zcela jiný software třetí strany.



Aplikace Fotky se tak bude hodit třeba pro prohlížení fotografií uložených na OneDrive, které dokáže spojit do jedné kolekce (zobrazení dle data pořízení) s fotkami uloženými lokálně. Microsoft by ale na její funkčnosti určitě měl zapracovat, protože možností pro správu je zoufale málo.



Podobně je na tom aplikace Filmy a TV pořady, která se také spoléhá na automatické tvoření kolekce skenováním předem určených složek. V jejím případě ale nejde tak moc o jejich správu, jako spíše o způsob přehrávání, které by taky zasloužilo pořádně dotvořit.



Microsoft zde tedy již netrvá třeba na tom, abychom klávesnicí pauzovali přehrávání videa pomocí zkratky CTRL + P jako v Media Playeru, ale namísto všeobecně používaného mezerníku se rozhodl pro Enter. Jenomže ten funguje pro všechna tlačítka spodní lišty zároveň a záleží na tom, na které z nich jsme naposled sáhli myší. Někdy tedy Enterem pozastavíme přehrávání a jindy zase ztišíme zvuk. Spodní lišta, která se objeví jen na "mouse over" obsahuje celkem 6 ikon. První z nich slouží k překódování videa a odeslání na další zařízení třeba pomocí Wi-Fi, další umí ořezat vrchní a spodní tmavé pruhy, třetí přehrává/pauzuje, pátá mění hlasitost, šestá maximalizuje video na celou obrazovku (dvojklik na video nefunguje) a nakonec tu je funkce pro přehrávání ve smyčce, jejíž zařazení osobně vůbec nechápu.

Tato aplikace se tak v tomto stavu hodí pouze pro to, abychom si mohli prostě jen přehrát film. Zapomeňme na titulky, zvukové stopy, overlay, jednoduché tvoření playlistů, libovolné změny velikosti okna a poměru stran, zkrátka na to vše, co nám nabídnou jiné již zavedené aplikace, které tak nemáme vůbec žádný důvod opouštět. Alespoň prozatím.


Závěrem


Když mám po zatím krátkodobé zkušenosti zhodnotit systém Windows 10 v jeho aktuálním stavu, pak mohu říci, že osobně jsem spokojen. Systém rychle bootuje, je pohotový a pokud Microsoft slíbil, že bude naslouchat zpětné vazbě svých Insiderů, to také splnil. Uživatelské rozhraní je pro uživatele desktopů a klasických notebooků, zkrátka počítačů bez dotykového displeje, dobře použitelné a dokonce možná i lepší než u Windows 7. To díky provedeným inovacím a také díky tomu, že nám Microsoft nic vyloženě nenutí. Jestli nechcete používat nové funkce spjaté s účtem Microsoft, nemusíte. Stejně tak není nutné použít synchronizaci mezi různými zařízeními, pokud tento účet využíváte, takže můžete nové desítky využívat v podstatě stejným způsobem jako sedmičky. Tím se ale připravíte třeba o řadu zajímavých aplikací z obchodu Store a pokud využíváte také telefon s OS Windows Phone, je odmítání synchronizace pomocí jednoho účtu vyloženě nesmysl.



Microsoft však sám varoval, že v době vypuštění na trh by měl být samotný systém Windows 10 hotový, ale s jeho aplikacemi to už bude horší, což se nakonec potvrdilo. My jednak ještě čekáme (a asi nějaký ten pátek ještě budeme) na Cortanu a co se týče nově vyvíjených aplikací pro multimédia, pak ty mají k dokonalosti velice daleko. Pokud tedy máte své vlastní oblíbené pro správu fotografií, přehrávání hudby a videa, vřele doporučuji při instalaci systému asociaci multimédií s aplikacemi Fotky či Filmy a TV pořady odškrtnout a rovnou na ně zapomenout.

Můžete se také setkat s problémy, však v našem případě se ukazovala chyba při otevírání oken patřících pod Ovládací panely z nového Nastavení, ale ta nakonec nezpůsobila žádnou nefunkčnost, pouze ji bylo nutno odkliknout. Pak už jsem se jen setkal s nestabilitou aplikace TV Center od PCTV Systems, ale ta má především problémy sama se sebou, čili to bych neřešil a nakonec se nové Windows 10 odmítaly nainstalovat na starší notebook Asus B80A, neboť nemohly najít potřebný oddíl, i když bezprostředně poté vyzkoušený systém Windows 7 jej bez problémů použil. Zkrátka a dobře, Windows 10 jako operační systém vypadají velice povedeně a uživatelé se stejně jako jinde mohou, ale vůbec nemusí setkat s problémy. Osobně jsem ocenil především bezproblémový přechod na desktopovém systému z Windows 7, z nichž nový systém využil veškeré aplikace i nastavení tak, abych po instalaci mohl opět začít pracovat. Ovšem řada jiných uživatelů dle ohlasů na webu takové štěstí neměla.
Jak hodnotíte OS Windows 10?
V anketě šlo hlasovat od 30.7.2015 do 30.7.2016. Počet hlasujících: 35
Výborný49 %
Průměrný29 %
Špatný23 %
reklama