reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8: Cloudové služby

26.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Windows 8: Cloudové služby
Na většině webů se dočtete, jak jsou Windows 8 jiné, dobré pro tablety a podobné odrhovačky. Nová okna jsou však také o něčem jiném. Například takové Cloudové služby se dostávají do popředí už nějaký ten čas a Microsoft si toho je více než vědom.
Kapitoly článku:
Dosud jsme si říkali, jak Cloudové služby fungují teoreticky. Nyní se však podíváme na praktické využití.


První krůčky


Pro správnou funkci synchronizace je potřeba si vytvořit účet na MS Account. Ten se vytvoří automaticky (resp. jde o výchozí možnost u Windows 8). Tím máte ten nejdůležitější úkol splněn.





Poté je však potřeba nechat vygenerovat e-mail, který zaručí, že máte důvěryhodný počítač. Jde o fyzické ověření, zda tento účet zakládáte opravdu vy. Do té doby totiž můžete založit jakýkoli účet, a pokud znáte heslo, tak se k němu dostanete. Nedostanete se však například k heslům. K nim máte přístup právě až po ověření počítače na stránkách MS Account.





Pro jeden účet je samozřejmě možné vytvořit několik důvěryhodných počítačů a mezi nimi se v klidu přepínat. Pokud by to nešlo, tak by celá synchronizace byla jen poloviční.





Po kompletním nastavení již máte přístupné veškeré položky v nastavení počítače. V záložce Sync your settings si však můžete cokoli vypnout. Pokud například nemáte důvěru k ukládání hesel, nebo nechcete, aby kdokoli tušil, kde na webu se nacházíte, tak můžete vypnout synchronizaci prohlížeče. Poslední položkou je přepínač pro aktivaci, resp. deaktivaci synchronizace při roamingu, nebo pokud jste překročili datový limit. To však na PC postrádá smysl a je zde jasně vidět, že Windows 8 myslí hlavně na tablety a telefony. Každopádně nějaká detekce stolního PC by se jistě hodila a třeba by se položka ani zobrazovat nemusela.


SkyDrive


Pod dlaždicí SkyDrive se nachází jednoduchý prográmek k organizaci dat do Cloudu. Tato zdánlivě jednoduchá aplikace vám umožní si vybrat složku či soubory na disku, které se mají nahrát do "mráčku".





Její obsluha či aktivace je zcela automatická a vlastně zde není co popisovat. Můžete složky či soubory organizovat i vytvářet nové. Vše prostřednictvím myši, popřípadě dotykem. Pokud však chcete využívat SkyDrive naplno i v desktopu, musíte si doinstalovat aplikaci ze stránek Microsoftu.







Po doinstalování desktopové aplikace se vytvoří zcela nová složka v oblíbených. Rozhodně stojí za pochvalu fakt, že si tato aplikace bere nastavení z její Metro sestřičky, a tak se nemusíte nikam znovu zalogovávat apod. Zkrátka jde o doplněk, který však měl být již v základu ve Windows 8 nainstalován. Stále mi vrtá hlavou, proč to Microsoft neudělal. Snad proto, aby se na server neuploadovalo tolik dat? Přes Metro aplikaci totiž budete nejspíš nahrávat jen fotky a podobné drobnosti. Nic velkého.

Ale samotný SkyDrive je vlastně jen takovou třešničkou na dortu. Tím hlavním, co Windows 8 přináší, je synchronizace kontaktů a kalendáře s libovolným účtem. To je velmi důležité, pokud používáte nějaký ten chytrý telefon. Takže směle do toho.
reklama