reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8: Cloudové služby

26.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Windows 8: Cloudové služby
Na většině webů se dočtete, jak jsou Windows 8 jiné, dobré pro tablety a podobné odrhovačky. Nová okna jsou však také o něčem jiném. Například takové Cloudové služby se dostávají do popředí už nějaký ten čas a Microsoft si toho je více než vědom.
Kapitoly článku:

Kontakty


Jakmile si nastavíte důvěryhodný počítač, můžete kompletně využívat vše, co ve Windows 8 Cloudové služby nabízejí. Pokud však máte např. kontakty na jiném účtu, je potřeba si tento účet ještě přidat. Osobně využívám dva účty (jeden od MS a jeden od Googlu). Pro ověření funkčnosti jsme využili ten od Googlu. Přidání dalšího účtu je velmi jednoduché. Stačí na pravé straně obrazovky vyvolat šém (pravý horní roh) a zvolit Settings (Nastavení) a poté Accounts (Účty). To vše však v aplikaci People (Lidé), Calendar (Kalendář), či Messaging (Zprávy). Jinde se totiž zobrazí jiný šém s jiným nastavením.





Poté již jen zvolíte jaký účet chcete přidat a zadáte své údaje. Nic problematického a vlastně ani překvapivého.





Pokud vše proběhne v pořádku, máte aplikaci People (Lidé) plnou svých osobních kontaktů. Tyto kontakty jsou pěkně pohromadě ze všech účtů, a pokud se vyskytují kontakty stejného jména např. na Facebooku a současně v Googlu, zobrazí se jako jeden. To je však dnes docela standardní a byl jsem docela překvapen, že např. starší Android 2.4 s tímto má občas problémy, ale to je věc jiná. Zde ve Windows 8 to funguje, jak má, a to je v rámci tohoto článku hlavní.

Pokud chcete nějaký kontakt, stiskněte pravé tlačítko myši či přidržte prst na dotykové obrazovce. Tím vyvoláte dolní menu, kde již můžete přidat nový kontakt. Vyplnění kontaktu je již standardní.





Pokud se přece jen stane, že máte nějaký kontakt zdvojen (obvykle vinou nepřesného zadání jména), stačí oprava diakritiky apod. a kontakt se automaticky spojí. Opět je to velmi jednoduché a hlavně funkční. Nemusíte nikde propojovat kontakty, vše probíhá automaticky.


Kalendář


Kdo by nepoužíval kalendář. V dávných dobách, kdy internet v mobilu nebyl běžný, si kalendář v počítači provozovali jen ti, co u něj sedí neustále, nebo opravdoví masochisté. Dnes je však situace zcela jiná. Existuje mnoho kalendářů, které lze využívat. Ať už Google kalendář, nebo ten od Microsoftu. Oba si můžete ve Windows 8 pěkně přidat a vlastně se přidávají zcela automaticky s přidáním samotného účtu. Bohužel sem nenašel možnost přidání samotného kalendáře a je potřeba vždy kalendář navázat na nějaký účet. Pokud si chcete tedy přidat kalendář ve formátu ICAL nebo XML, máte zkrátka smůlu. Třeba se časem objeví jiná aplikace, která to bude umět, ale v současné době zůstává kalendář pouze v rukou samotného účtu.





Ke kalendáři asi není třeba nic dalšího dodávat. Ten je totiž dnes již natolik standardní, že pokud by něco nefungovalo tak, jak má, vzbuzovala by aplikace jen posměch. Každopádně, to se nestalo.


Propojení s telefonem


Pokud si někdo myslí, že je potřeba cokoli nastavovat, hned jej vyvedu z omylu. Naprosto stejně jako ve Windows 8 se připojíte i v telefonu (s Windows Phone, či Windows 8 RT, ale také v BlackBerry) ke stejnému účtu a všechny kontakty a kalendář se vám nahraje do telefonu. Jakákoliv změna v telefonu se projeví prakticky okamžitě (je nutné mít zapnutý mobilní internet, nebo Wi-Fi). Pro někoho je toto již řádku let samozřejmostí, pokud např. používá Exchange nebo obdobnou službu, ale v prostředí základního desktopového OS to samozřejmé není. A právě proto přináší Windows 8 hodně velkou změnu. Není to tedy jen o obyčejném "Metru", ale o tom, co se skrývá pod pokličkou a jak to funguje. A zde to funguje tak, že nemusíte nic řešit. Prostě se připojíte a máte vystaráno. Ano zní to konzumně, ale i o tom jsou nová Windows.


Mráček od Microsoftu: kam směřuje


Záměr je jasný. Microsoft se snaží propojit vše se vším. Bohužel se mu to daří pouze v novém moderním prostředí (jak zní oficiální pojmenování Metro). V desktopu je prakticky vše při starém, resp. při tom stejném, jako u Windows 7. Je to docela škoda, protože pokud by Microsoft zapracoval i na v tomto prostředí, tak by jistě posunul Windows o velký kus dopředu. Ale protože jsme si ihned na začátku řekli, že nebudeme hodnotit to, zda je či není Metro povedené, ale podíváme se čistě na novinky, tak se do dalších spekulací nebudu pouštět.

Možný vývoj v synchronizaci u Windows je nasnadě. Časem a s rozvojem rychlého mobilního internetu se Microsoft pokusí zcela eliminovat rozdíl mezi lokálním a vzdáleným úložištěm. Například v telefonu již prakticky nepoznáte, co je na flash paměti, a co na serveru. V interní paměti telefonu se budou držet pouze informace, které se používají často a ostatní se pro uvolnění místa zkrátka zahodí. Disk bude takto postupně měnit svůj obsah aniž byste o tom tušili. To je však zatím pouze hudba budoucnosti a rozhodně se jí nedočkáme u Windows 8. Zde zatím funguje synchronizace [TEČKA]. Nic víc. Ale fakt, že ona synchronizace funguje a je jí systém vybaven v základu, je velký skok kupředu. Až se dnes divím, proč s tím už nepřišly Windows 7. Dnes mohla být synchronizace daleko dál. Na jednu stranu je to onen typický kolosální přístup Microsoftu, který sice zavádí nové technologie postupně, ale obvykle je má vyladěné. Naopak Google se snaží s technologiemi přijít co nejdřív, ale často trpí porodními bolestmi. To je však zcela jiné povídání. Vy si nyní užívejte Cloudu ve Windows 8 a pište vaše postřehy pod článek.
Využíváte Cloudové služby?
V anketě šlo hlasovat od 26.10.2012 do 22.10.2013. Počet hlasujících: 60
Ano, již delší dobu.67 %
Ano, ale zatím jen zkouším.13 %
Ne, nevím o co jde.2 %
Ne, zatím jim nevěřím.18 %
reklama