reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Live: pátá vlna v dohledu

15.9.2011, Jan Vítek, recenze
Windows Live: pátá vlna v dohledu
Cloudové služby hýbou dnešním IT světem a ovlivňují vývoj softwarových i hardwarových firem. My se nyní zaměříme na nabídku společnosti Microsoft a jejího souboru služeb Windows Live umožňujících komunikovat, ukládat data či využívat webové aplikace.

Microsoft Messenger


Této služby se dotkneme spíše jen okrajově, neboť jde o dobře známý Messenger, jehož funkci všichni dobře známe. Dle informací Microsoftu by se jej ale měla týkat užitečná vylepšení, mezi něž patří možnost videokonverzace ve vysokém rozlišením pokud tedy vlastníte i příslušnou webovou kameru a máte pro to dostatečně rychlé internetové připojení (nezapomenout na upload).





Dále máte u nového Messengeru možnost být přihlášený jako neviditelný, abyste mohli s ostatními případně komunikovat, ale ti vás neuvidí přihlášeného. To není žádná novinka, ale Messenger to nyní zvládá nastavit u jednotlivých kontaktů zvlášť. Pak se budeme moci napojit na různé sociální sítě, jako je Facebook, LinkedIn, Twitter, MySpace, Libimseti.cz a také na YouTube. A nezapomnělo se ani na hraní online her,





K vybraným sociálním sítím se můžete připojit hned z hlavní profilové stránky vašeho Live účtu. My si vyzkoušíme dnes tak populární Facebook. Před připojení k jednomu z jeho účtů nám systém dovolí změnit několik možností, a nastavit tak míru propojení obou účtů.





A pokud už jste zároveň přihlášení na Facebooku, objeví se následující okno, kde stačí povolit celou akci a systém dokoná zbytek.





To nám oznámí i hláška na hlavní profilové stránce Windows Live, což se stane i tehdy pokud na Facebooku vyvěsíte nějakou svou hlubokou myšlenku.





Toto je jen jeden z příkladů využití Windows Live jako centralizované platformy pro propojení jiných služeb. V jejich seznamu jsou desítky dalších, které můžeme spravovat v příslušné sekci Služby, jak ukazuje následující screenshot. S pomocí Windows Live tak můžete narazit na servery, o nichž jste doposud neslyšeli.





SkyDrive


Služba SkyDrive slouží v systému Windows Live jako jednotné úložiště pro data, s nimiž pak můžete libovolně nakládat pomocí ostatních služeb, tedy editovat je webovými kancelářskými aplikacemi, posílat je e-mailem či jinak sdílet a samozřejmě i organizovat a přemisťovat z/do osobního počítače či jiného zařízení. K dispozici je až 25 GB prostoru, ovšem ze začátku máte možnost využít pouze 5 GB i když Microsoft uvádí, že každý má k dispozici 25 GB nehledě na to, zda má účet Windows Live zdarma nebo ne. Dále velikost souborů je omezená na 100 MB, i když nápověda uvádí jen 50 MB. Z tohoto důvodu není SkyDrive vhodný pro videa a také si Microsoft vyhrazuje právo omezit počet uploadovaných souborů.

Microsoft nám u SkyDrive slibuje především rychlost při nakládání s daty, dále slibuje po odeslání dat "nádherné možnosti rozložení, které vytváří uhlazený dojem" u fotografií. S marketingovými výrazy sice už mám nějakou zkušenost, ale z tohoto vzletného popisu opravdu nejsem schopen jednoznačně určit, co měl pisatel na mysli. No uvidíme. Poslední bod už je naštěstí jasný. Hovoří o možnosti připnutí nabídky služby SkyDrive k hlavnímu panelu pomocí prohlížeče Internet Explorer 9, což umožní snadnou a rychlou obsluhu.

Na SkyDrive si však na fórech stěžuje řada uživatelů a sám bych měl hned na začátek jednu výtku. Ta se týká nápovědy, která často nereflektuje skutečnost, tedy nehledě na to, že jako obvykle popisuje spíše očividné postupy, je neuvěřitelně zmatená a bez fulltextového vyhledávání. A pokud jsem chtěl najít informace proklamované možnosti namapování SkyDrive jako síťového disku, pak ty v nápovědě pro jistotu nebyly vůbec. Naštěstí existuje Google, který poradí, abychom si stáhli rozšíření SkyDrive Simple Viewer for WebDAV a pak stačí využít své ID (e-mailová adresa a heslo) a získanou adresu využijete pro připojení síťového disku pomocí standardního postupu.





Stejně jako v předchozím případě je i služba SkyDrive přístupná pomocí vrchního odkazu vedle Hotmail a Messenger a pokud nad SkyDrive umístíme myš, objeví se plovoucí menu se základní nabídkou.



- klikněte pro zvětšení -


SkyDrive má ale také vlastní hlavní stránky stejně jako Hotmail, kde můžeme formou průzkumníka procházet svá data, tvořit složky, uploadovat soubory, měnit názvy, třídit soubory, atp. Uživatelské rozhraní je graficky uzpůsobeno tak, aby víceméně odpovídalo základnímu průzkumníku v OS Windows 7. Vpravo je tedy sloupec třídící data na dokumenty a fotografie, hlavní část zobrazuje samotné složky a případné soubory a nechybí ani možnost vyhledávání pomocí služby Bing.





V horní liště si tedy můžeme vytvořit složku a do ní odkazem hned vedle Přidat soubory. Systém už počítá s tím, že budeme chtít odesílat i fotografie, které nabídne rovnou zmenšit na šířku 1600 či 600 pixelů, ale můžeme je také nechat být, což je důležité i pro zachování metadat. Co ale považuji za hrubý nedodělek, je to, že musíte soubory uploadovat po jednom, respektive je označit po jednom a následně uploadovat v sadách maximálně po pěti. Není tedy možné označit více souborů, nebo rovnou celou složku na disku, na což tedy Microsoft mohl myslet. Nicméně dle nápovědy by tato možnost měla být v plánu: "V současné době nelze do služby SkyDrive odesílat složky. Vytvořte ve službě SkyDrive novou složku nebo podsložku se stejným názvem jako složka, kterou jste se pokusili odeslat, a potom odešlete soubory do nové složky."





V nápovědě Microsoft také hovoří o "Nástroji pro odesílání služby Windows Live", který pracuje se Silverlight, ovšem ten se ani v IE9, natož pak v Opeře, neobjevil. A přitom by mohl pracovat lépe, protože nabízí systém drag and drop. Nahraná data se pak objeví v příslušných složkách, přičemž pokud jde o fotografie, pak ty se zařadí do příslušné kolonky v pravém sloupci a namísto názvů souborů uvidíme jejich náhledy (složka je také v podobě náhledu s názvem a počtem fotografií v dolních rozích). Zde mě příjemně překvapila vysoká rychlost a pohotovost celého systému, který poskytl rychlejší odezvu než kdejaký NAS server připojený do lokální sítě. Zde však pochopitelně velmi záleží také na vašem internetovém připojení.





Zobrazené náhledy samotných fotografiích ve složkách nevypadají moc pěkně, ale naštěstí je zde ještě galerie optimalizovaná pro rychlost (fotografie se rychle načtou a postupně "doostří"). A v rámci této galerie můžeme také s fotografiemi různě nakládat, například je tedy kopírovat, měnit oprávnění, ověřit si jejich vlastníka a stejně jako na Facebooku přidávat značky. To znamená, že označíte nějakou konkrétní vyfocenou osobu. Pod informacemi se pak nachází i metadata v podobě data pořízení, fotoaparátu a jeho nastavení (pokud se to neztratilo převodem při uploadu) a pak nám systém sdělí i rozměry v pixelech, velikost v kB a formát.



- klikněte pro zvětšení -


Pokud jde ale o dokumenty, pak s nimi můžete pomocí prohlížeče pracovat také, tedy nejen je prohlížet, ale rovnou editovat - a to buď pomocí nainstalovaného Wordu nebo jej můžeme upravit v prohlížeči. Pro první možnost je ale třeba mít nainstalovaný kancelářský balík Microsoft Office verze 2010, který si můžeme případně vyzkoušet zdarma. Druhá možnost je bezplatná a zahrnuje využití Word Web App, o níž byl i náš minulý článek Office 365.



- klikněte pro zvětšení -


Tuto část tedy zde nebudeme rozebírat, pouze sem dám příslušný screenshot.



- klikněte pro zvětšení -


Ke sdílení dat neodmyslitelně patří také nastavení oprávnění a nás by již nemělo překvapit, že to propojuje úložiště SkyDrive a jeho data, uložené kontakty a také další uživatele třeba z Facebooku. Ti všichni mohou získat přístup k vašim vybraným datům ze SkyDrive a dá se tvrdit, že toto je pro běžného a nepříliš zkušeného uživatele pohodlný způsob pro sdílení. Ve výchozím nastavení je pochopitelně vše pouze soukromé.





Pokud s námi tedy někdo bude sdílet data, pak ta se objeví v plovoucím menu pod odkazem Dokumenty sdílené s vámi.
reklama