reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Live: pátá vlna v dohledu

15.9.2011, Jan Vítek, recenze
Windows Live: pátá vlna v dohledu
Cloudové služby hýbou dnešním IT světem a ovlivňují vývoj softwarových i hardwarových firem. My se nyní zaměříme na nabídku společnosti Microsoft a jejího souboru služeb Windows Live umožňujících komunikovat, ukládat data či využívat webové aplikace.
Kapitoly článku:

Windows Live Essentials 2011


Sada aplikací Live Essentials již nefunguje na webu, ale je třeba ji instalovat. To můžeme udělat najednou pomocí instalátoru z těchto stránek. A o co se jedná? K dispozici vám bude Messenger jako IM klient pro textovou i video komunikaci, dále Fotogalerie pro uspořádání, úpravu a sdílení fotografií i videí, které můžeme následně umístit na svoje online úložiště, Movie Maker má umožnit vytvoření celých filmů s titulky, efekty a podobně. Poslední hlavní součástí je Windows Live Mesh synchronizující fotografie dokumenty mezi počítači a službou SkyDrive.

To však ani zdaleka není vše:
  • Writer - tvorba osobního blogu
  • Zabezpečení rodiny - rodičovská kontrola přístupu dětí na obsah webu
  • Mail - správa více e-mailových účtů, kalendáře a kontaktů
  • Messenger Companion - sledování odkazů sdílených přáteli a přidávání vlastních komentářů k nim
  • Panel nástrojů Bing - obdoba různých toolbarů pro vyhledávání
  • Outlook Connector Pack - doplňky Outlook Hotmail Connector a Outlook Social Connector Provider pomocí nichž se můžete připojovat ke službám Windows Live Hotmail a Messenger prostřednictvím Outlooku
  • Microsoft Silverlight - plug-in pro prohlížeče

Windows Live Essentials si již nebudeme rozebírat, neboť jednak už nejde o přímou součást Windows Live, čímž mám na mysli vyloženě webové aplikace a potom jde o vzájemně odlišná témata. Podívejme se raději na to, co můžeme od Windows Live čekat v budoucnu.


Windows Live - budoucnost


S pomocí serveru liveside.net se můžeme podívat na zaručeně nezaručenou budoucnost Windows Live v páté vlně. Již od Wave 3 nabízí SkyDrive úložiště s kapacitou 25 GB, což se ve Wave 4 nezměnilo, ač se začalo využívat pro ukládání dokumentů Office, stejně jako pro objemné přílohy Hotmailu a v poslední době je můžete využít i pro platformu Windows Phone a synchronizaci dat (fotografie, dokumenty). Plánuje se i přímá podpora systémů Windows, Windows Phone, iOS, Mac a Android, což dále pozvedne požadavky uživatelů na dostupný prostor. Kvůli tomu všemu má Microsoft brzy nabídnout neomezený prostor pro fotografie a dokumenty Office, a to po příchodu SkyDrive Wave 5. K tomu všemu dostaneme oněch 25 GB pro ostatní data, ale kdy, to zatím není jasné.




Pátá vlna má konečně podporovat také výběr více souborů pro upload nebo jejich správu (přesun, mazání), což vidím jako ostudu aktuální verze. Nová verze SkyDrive má toto umožnit, a to podobným způsobem, jakým si v Hotmailu vybíráme více e-mailů najednou. Jednoduše přibyde vedle každého malý "checkbox" pro zaškrtnutí.

Microsoft tedy pilně pracuje především na nové verzi SkyDrive, která má uspokojit vzrůstající nároky uživatelů na prostor i integraci různých zařízení a systémů, jež ne nutně pochází od této firmy. Hovoří se také o přímé provázanosti Windows Live a jeho služeb s chystaným operačním systémem Windows 8, což by v případě SkyDrive mohlo přinést (doufejme jen možnost) synchronizace osobních dokumentů v počítači s cloudovým úložištěm.

Nicméně nyní má SkyDrive ještě své dětské problémy, na jejichž vyřešení teprve čekáme. Na druhou stranu mohu pochválit další funkce, a to především Hotmail, kalendář, správu kontaktů a vzájemnou provázanost těchto součástí nejen mezi sebou, ale také s ostatními sociálními i jinými servery. Windows Live má v tomto jistě velký potenciál a pokud se mu vydaří další verze SkyDrive a integrace do Windows 8, asi nebude těžké přemluvit dosud váhající uživatele k tomuto částečnému přechodu na cloud. Doba rozmachu mobilních zařízení i internetového připojení tomu přeje.
reklama