reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows Phone 7.5 a NOKIA Lumia 800

22.3.2012, Pavel Kovač, recenze
Windows Phone 7.5 a NOKIA Lumia 800
Microsoft nedávno uzavřel spojenectví s Nokií, jež začala nahrazovat Symbian systémem Windows Phone. Poslední update na verzi 7.5 přinesl svěží vítr a odstranil řadu neduhů, co Windows Phone měl. Jak se nový mobilní systém chová ve stínu Windows 8?

 

Článek sice nebyl zcela o samotné NOKIA Lumia 800, ale zabrouzdali jsme i do obecných WP vlastností. Jako bonus zde je test AMOLED displeje, který je opravdu perfektní. Ten, kdo přelouskal článek celý, už má na tuto novou NOKII svůj názor. Shrňme si však její vlastnosti. Nejdříve ty pozitivní.





Dílenské zpracování je naprosto perfektní. Kompaktní tělo, které i při pádu nejspíše vydrží a maximálně se tak odře, také vyzdvihuje tento přístroj nad většinu konkurence.

Výborný je také AMOLED displej, který kazí pouze PenTile struktura. To však u NOKIA Lumia 900 odpadne. Perfektní je kontrast (i ten změřený je nekonečný), jas (290 cd/m2) a pozorovací úhly, které jsou opravdu neomezené. Zde tedy není prakticky co vytknout.

Hodnotit Windows Phone 7.5 může být ošemetné. Věřím, že narazím u velké části čtenářů, ale i tak jej hodnotím velmi pozitivně. Oproti systému Android je reakce systému výrazně rychlejší, lépe také funguje různé propojení kontaktů a synchronizace s účty a kalendáři. V tomto ohledu jsou WP 7.5 velmi podobné BlackBerry OS.


Jsou zde však i negativa. Prvním a asi nejdůležitějším je PenTile struktura displeje. Klasická skladba RGB je zkrátka lepší a displej působí jemněji. Zde je však příslib Lumie 900. Uvidíme.

Drobné vady na kráse má také systém. Ve Windows Phone 7.5 zatím neexistují některé velmi užitečné aplikace, které najdete u konkurence. Příkladem za všechno je absence logu telefonátů do kalendáře a podrobného výpisu hovorů.

Ve výsledku je však NOKIA Lumia 800 velmi zdařilý telefon, který kdyby přišel zhruba o 3/4 roku dřív, tak možná udělá díru do světa. Je škoda, že NOKIA trochu zaspala. Stále jde však o telefon s řadou pozitiv. Výdrž na baterii je bohužel obecnou špatnou vlastností většiny současných chytrých telefonů, a tak se to těžko hodnotí jako negativum.


Velmi svižný telefon
PenTile struktura displeje
Windows Phone 7.5
Drobné nedostatky OS WP
Rozumná cena
Ikona Odkaz na databázi
Kompaktní tělo
Ikona Odkaz na databázi
AMOLED displej
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 11 500 Kč s DPH





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama