reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xbox One vs. PlayStation 4: kdo bude lepší?

20.6.2013, Petr Štefek, recenze
Xbox One vs. PlayStation 4: kdo bude lepší?
V tomto článku si budeme snažit přiblížit to, jak budou vypadat herní konzole nové generace. Letitý souboj Microsoftu proti Sony, respektive Xbox versus PlayStation, se nám v budoucnu ještě více vyostří.
Největší překvapení je, že Microsoft bude ke každé konzoli Xbox One bundlovat svůj oblíbený Kinect jako herní periferii. Alespoň v mých očích to relativně ospravedlňuje poněkud vyšší cenu Xboxu One. Microsoft se velmi snaží, aby z Xboxu One a Kinectu byla jednotná technologie, která umožní díky jeho vypilovanosti získat jakousi výhodu nad konkurenčním produktem. Kinect bude umožňovat nejen ovládání pohyby, ale také hlasem a podle některých indicií bude možné Xbox např. probouzet nebo uspávat jednoduchými příkazy. Ovládání bude možné i rychlými gesty a dalšími příkazy při pohybování se v menu konzole.



Xbox One Kinect


Samotný senzor Kinectu je jeden z 5 křemíkových řídicích čipů v konzoli (další jsou I/O čip Kinect, DSP pro Blu-ray, PCH a SoC AMD Jaguar). Implementace Kinectu se neobešla bez zlepšování, takže nyní má senzor rozlišení 1920×1080 oproti původním 640×480. Zvětšeno bylo o zhruba 60 % také zorné pole, v kterém senzor operuje, a dokáže rozpoznat až 6 postav, což je také markantní nárůst oproti původním 2 postavám. Hráči vyšší postavy tak již mohou provádět ovládání blíže kameře a zároveň může být Kinect bez problému použitelný i v malých pokojích, kde s původní verzí byl docela problém.





Microsoft tvrdí, že konzole samotná bude schopna poznat, kdo hraje skrze vylepšený senzor Kinectu a spárovat nastavení s danou osobou. Nepředpokládám zde nějaký sofistikovaný algoritmus pro rozpoznávání tváře, ale spíše půjde o fyzickou výšku a jiné parametry. Kromě samotného Kinectu bude mít Xbox i přepracované ovladače s vibrační odezvou, která je podle společnosti také přepracována a vše by mělo pracovat ve prospěch herní zábavy (záměrně se vyhýbám slovu realita).





Tím ale výčet novinek nekončí. Xbox One má integrovaný HDMI vstup pro kabelovou televizi (to znamená UPC nebo podobné zařízení či satelit), kde v rámci Xboxu One budete moci sledovat televizi a případně si uložit své oblíbené kanály. Pokud bude Xbox vypnutý, dá se čekat, že signál půjde přímo do televize bez omezení. Fungovat by mělo také ovládání hlasem, takže v případě, že zadáte hlavní příkaz spojený se jménem kanálu, by se automaticky měl Xbox chytit díla a přepnout vám na televizi s požadovaným kanálem. Xbox One podle Microsoftu funguje jako centrum domácí zábavy, takže dokáže v jedné krabici integrovat vše.
reklama