reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner: oblíbený pomocník do domácnosti

2.12.2019, Milan Šurkala, recenze
Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner: oblíbený pomocník do domácnosti
Robotické vysavače zažívají obrovský boom a jedním z nejoblíbenějších jsou ty od společnosti Xiaomi. My se dnes podíváme na střed jejich nabídky, robotický vysavač Mi Vacuum Cleaner s 5200mAh akumulátorem.
Kapitoly článku:
  1. Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner: oblíbený pomocník do domácnosti
  2. Praktické zkušenosti
  3. Závěr
V poslední době se s robotickými vysavači roztrhl pytel a ačkoli nejde o nejlevnější legraci, některé domácností si bez nich už život neumí představit. Představa, že vysavač sám projede celý byt, aniž byste museli hnout více než palcem pro zapnutí aplikace na mobilním telefonu, je velmi lákavá. My se proto dnes podíváme na jeden z nejoblíbenějších kousků, Robot Mi Vacuum Cleaner. Ten má na svědomí Roborock, u nás se ale prodává pod značkou Xiaomi.
 
Xiaomi Mi Vacuum Cleaner EU
 
V nabídce vysavačů Xiaomi figuruje hned několik modelů, které se průběžně mění. Dnes je základem Roborock Xiaowa Lite s malým 2600mAh akumulátorem, o něco výše stojí dnes testovaný model Mi Vacuum Cleaner, který už nabídne 5200mAh akumulátor. Pokud byste chtěli i vytírání, je zde vylepšená verze Roborock Sweep One, která má i o trochu silnější motor. Naprostým vrcholem je pak Roborock S6.
 
Po vybalení vás možná překvapí rozměry. Ona ostatně už i krabice je dost velká a vysavač je také docela pěkný macek. Průměr kotouče je 345 mm, na výšku má v nejvyšším místě 96 mm. Pod některé gauče tak sice zajede, ale ve většině případů zůstanou taková místa nevysátá. Pokud jde ale o některá místa, která nejsou dozadu tak hluboká (pod některým nábytkem) a vysavač tam nenarazí výstupkem s laserovým senzorem, pak zajede do mezery zhruba 7,5 až 8 cm vysoké. Hmotnost vysavače je dle údajů výrobce 3,8 kg. Xiaomi se opět drží své typické designové čistoty a je jakýmsi čínským Applem. Robot má bílou barvu, jednoduché tvary a vypadá luxusněji, než by napovídala cenovka.
 
Xiaomi Mi Rbot Vacuum Cleaner EU
 
Pro orientaci vysavače je tu již zmíněný laserový senzor nahoře, který neustále rotuje a má skenovat své okolí 1800× za sekundu. Pokud si vysavač vytvoří mapu a ta se mu v průběhu změní, je schopen to vnímat a postupně svůj algoritmus vysávání upravit. To ale obvykle znamená, že se v této oblasti objeví hned několikrát, obvykle ji projede podle staré i dle nové mapy. K dispozici je i ultrazvukový senzor vepředu (viz snímek výše). Trasa je vypočítávána algoritmem SLAM (Simultaneous Localization And Mapping), o tom si ale povíme později.
 
Xiaomi Mi Rbot Vacuum Cleaner EU
 
V balení najdete vedle vysavače také čistič hlavního kartáče, přívodní šňůru k nabíječce a samotnou nabíječku.
 
Xiaomi Mi Rbot Vacuum Cleaner EU
 
K té si vysavač dojede sám (stačí stisknout tlačítko domečku, nebo to udělá sám po dokončení úklidových prací, příp. když mu hrozí vybití) a kolébavým pohybem si zajede na rampu a připojí se k ní. Nabíječka by od sebe měla mít 0,5 metru na stranu a zhruba metr místa před sebou, v praxi se ale obvykle spokojí s mnohem menším prostorem.
 
Xiaomi Mi Rbot Vacuum Cleaner EU
 
Po odklopení víka uvidíte nádobku s objemem 420 ml a zejména poprvé se vám zaplní překvapivě rychle. Zde vidíte mnohem názorněji, kolik nepořádku máte vlastně na zemi. Vysypávání není složité, jen otevření samotného koše vyžadovalo poprvé trochu laborování. Pokud jde o tlačítka, vrchní tlačítko pro zapnutí/vypnutí logicky aktivuje vysavač, případně jej dočasně zastaví (pauza), tlačítko domečku jej pošle nabíjet se do dokovací stanice. Pokud tato dvě tlačítka dlouze podržíte, dojde k restartu nastavení Wi-Fi sítě. Kolem tlačítka je LED, která svítí bíle, když je vysavač nabitý na více než 50 %, oranžově při nabití mezi 20-50 % a pokud má méně, měl by svítit červeně. Tak moc jsem ale vysavač nikdy nevybil.
 
Xiaomi Mi Rbot Vacuum Cleaner EU
 
Kulatý tvar vysavače napovídá, že bude mít problémy s rohy, kam se nevejde. Tomu nicméně dopomáhá pomocný kartáč na pravé přední straně, který zametá okrajové části a nahání prach směrem k hlavnímu kartáči uprostřed. I tak sice nedosáhne všude, ale je to nemalá pomoc.
 


 
Ještě bychom mohli zmínit několik dalších technických vlastností vysavače. Má japonský motor NIDEC s výkonem 55 W a sacím tlakem až 1800 Pa, za minutu má protlačit 0,67 m3 vzduchu, o napájení se stará 14,4V 5200mAh akumulátor, který má dle výrobce vydržet na 2,5 hodiny vysávání. Nechybí HEPA filtr a pochopitelně se dají tyto součástky vyměnit. Jsou dostupné jako náhradní příslušenství, protože přeci jenom podléhají opotřebení.
 
XIaomi Mi Robot Vacuum Cleaner senzory
senzory na vysavači (zdroj: Xiaomi), klikněte pro zvětšení
 
Celkově tu máme 12 senzorů, takže vedle laseru a ultrazvukového snímače jsou tu různé detektory (nárazu, schodů, plné nádobky, zvednutí) a několik snímačů pro monitorování vlastností vysavače.
 
V další kapitole pustíme vysavač konečně na zem a podíváme se na praktické zkušenosti.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama