reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xigmatek Gigas: herní sestava v hliníku

9.11.2012, Jan Vítek, recenze
Xigmatek Gigas: herní sestava v hliníku
Nedávno jsme si vyzkoušeli, jaké to je vměstnat výkonné komponenty se základní deskou Mini-ITX do malé skříně BitFenix Prodigy. Dnes půjde o něco podobného, pouze se ve stejné roli představí větší a dražší model Gigas od firmy Xigmatek...

Pohled dovnitř skříně


Jestli máte zálusk na skříň, do níž se budou komponenty instalovat snadno a vy k nim budete mít okamžitý přístup, rovnou na Xigmatek Gigas zapomeňte. Naopak pokud máte rádi skládačky a hrajete tetris, je tento model tím pravým a je to celkem jasně vidět už z první fotografie. Na ní především vidíte trojice čtverhranných lišt, které vše drží pohromadě. Jenomže hned po sundání vrchního panelu poznáte, že tato konstrukce je mimořádně chatrná a ještě aby ne, když v důsledku vše závisí na šesti nýtech a miniaturní styčné ploše lišt se zadním panelem. To je jednoznačně nejslabší článek, alespoň dle prvního pohledu.

Gigas totiž již před námi někdo zkoušel a tuto péči, nebo transport, těžko říci, odnesl jeden spoj lišty s bočnicí. Jak můžete vidět, ta na první fotce dole vpravo odstává, za což může utržená matka. Ty jsou totiž přiletovány zevnitř na bočnicích, protože jinak by ty musely být provrtány, takže by byly vidět hlavičky šroubků, což u některých modelů používá právě Lian Li. Design by pak nebyl tak čistý, ale jak dokazuje náš testovaný kousek, rozhodně by skříň víc vydržela.

Nicméně i s jedním utrženým šroubkem byla konstrukce po přiklopení víka pevná. A vzhledem k tomu, že otevřenou ji asi provozovat nebudeme, nelze předešlé problémy považovat za opravdu vážné. Nedá se však říci, že bychom mohli být z konstrukce skříně Gigas nadšeni.




- klikněte pro zvětšení -


Co tedy uvidíme po otevření vrchního panelu? Na vrchní fotografii se nahoře ukazuje šachta pro 5,25" mechaniky a pod ní první šachta pro 3,5" disky. Obě jsou připevněny ke středové přepážce jedním šroubkem a pak jsou nasunuty na trny umístěné ve středové boční liště. Stačí tedy odstranit jeden šroubek a obě šachty můžeme po krátkém zápolení vytáhnout. Pak už získáme přístup ke spodní diskové šachtě, která stejně jako obě vrchní visí na středové přepážce a jedné boční liště. Můžeme ji už snadno vyjmout, protože na místě drží díky dvěma trnům v liště a z druhé strany ji k přepážce připlácne mechaniková šachta.




- klikněte pro zvětšení -


Jenomže ani jedna z těchto tří šachet na svém místě nedrží opravdu pevně. Nejhůře je na tom právě ta spodní, která kvůli svému způsobu zajištění (sama o sobě nebude ve své pozici držet) má značnou vůli a tomu téměř nepomohou ani elastické kovové pásky v boční liště. Jejich úkolem je na šachty tlačit, aby ve spojích vlivem vibrací nedrnčely, ale na to jsou tyto pásky příliš slabé. Xigmatek možná tušil, že instalace komponent do Gigas nebude zrovna nejpohodlnější, a tak asi asi snažil ji usnadnit alespoň uchycením šachet. Avšak právě zde se takové zjednodušení nevyplatí a uživatel se může "těšit" na rezonující vibrace od pevných disků, neboť zde jsou k nim bohužel velmi dobré předpoklady.




- klikněte pro zvětšení -


Středová přepážka drží na dvou šroubcích, takže také není těžké ji vyndat a pak už budeme mít nerušený výhled na samotné dno skříně, kde už jsou připraveny distanční podložky pro umístění základní desky Micro-ATX či Mini-ITX.

Při pohledu na svazek kabelů bychom mohli považovat za trošku nešťastné, že napájení všech ventilátorů je zajištěno pomocí třípinového konektoru určeného do základní desky. Vzhledem k podporovaným formátům bychom asi nenašli moc modelů vybavených tolika konektory, ale to si ve firmě Xigmatek naštěstí uvědomili. Proto nám dodali následující příslušenství.


Příslušenství


V něm se nachází regulátor otáček určený do jedné ze čtyř záslepek a schopný se postarat o tři ventilátory. Pro zbylý čtvrtý se jistě najde konektor na základní desce, i když to bude Mini-ITX. Zde bychom ale asi uvítali, kdyby regulátor otáček nebyl přiložen jako samostatný produkt, ale byl už rovnou zakomponován do skříně. Jednak by si s ním Xigmatek mohl vyhrát, abychom třeba mohli ovládat jednotlivé ventilátory odděleně, potom bychom k němu jistě měli lepší přístup a nakonec by nám nezabral jednu ze čtyř záslepek.





Pak tu jsou už jen nezbytné šroubky, jednoduchý manuál a ne zrovna velkorysý počet třech stahovatelných pásků. Těch ale možná bylo víc, však skříň u nás není na první štaci.

reklama