reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xigmatek Gigas: herní sestava v hliníku

9.11.2012, Jan Vítek, recenze
Xigmatek Gigas: herní sestava v hliníku
Nedávno jsme si vyzkoušeli, jaké to je vměstnat výkonné komponenty se základní deskou Mini-ITX do malé skříně BitFenix Prodigy. Dnes půjde o něco podobného, pouze se ve stejné roli představí větší a dražší model Gigas od firmy Xigmatek...

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Core i5-3550. Ten jsme použili i u předchozího testu skříně BitFenix Prodigy.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Intel Dry Fork BLKDH77DF - Intel H77
  • Procesor: Intel Core i5-3550 + chladič BOX
  • Paměti: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI N670 PE 2GD5/OC - GeForce GTX 670 + 2 GB GDDR5
  • SSD: OCZ Vertex 4 - 128 GB
  • Napájecí zdroj: Fortron AURUM 550W


Instalace byla na testování této skříně bezkonkurenčně tou nejhorší zkušeností. Vyplývá to samozřejmě z toho, jak jsou jednotlivé komponenty na sobě navrstveny. Dole máme základní desku a samozřejmě i karty plus jednu diskovou šachtu. Nahoře pak je druhá disková šachta, mechaniky a napájecí zdroj. V našem případě bylo jako úložné zařízení pro data použito pouze jedno SSD, ale i tak nebyla instalace příjemnou záležitostí. Se samotným umístěním komponent není problém, ten nastane až poté, co sestavu završíte napájecím zdrojem. V normální skříni je zdroj jednou z komponent, kterou instalujeme jako první, ale zde je naopak jednou z posledních. A propojit všechny komponenty v takto uspořádané skříni způsobem, za nějž by se člověk nemusel stydět, není nic snadného ani příjemného.





Xigmatek nám to navíc nijak neusnadňuje. Například pozice pro SSD umístil do spodní části diskových šachet, kde jsou velmi špatně přístupné a aby to nebylo málo, tak konektory SSD jsou napláclé na kov tak těsně, že datový kabel nejde nasadit bez ohnutí konektoru. Zde tak hrozí mechanické poškození.




- klikněte pro zvětšení -


Zdálo by se tak, že základním předpokladem v tomto případě je použití modulárního zdroje a i když ten nám instalaci velmi usnadní (nejlépe plně modulární zdroj), nebude problém využít i normální zdroj s kabely připevněnými napevno. Pro ty přebytečné je tu totiž dost jinak nevyužitelného místa hned za zdrojem, kde ani nebudou překážet ve větrání skříně.




- klikněte pro zvětšení -



Chlazení skříně


Xigmatek Gigas nám nabídne všechny čtyři ventilátorové pozice osazeny pomocí 120mm modelů pracujících na výchozích 1000 RPM - dva vepředu a dva vzadu. Tři z nich můžeme napájet a upravovat jejich otáčky pomocí dodávaného regulátoru otáček pro jednu zadní záslepku a o zbylý se případně musí postarat základní deska.

Nicméně vzhledem k tomu, že zdroj si bude nabírat čerstvý vzduch sám, podobně jako grafická karta, tak rozhodně není nutné u běžné sestavy zapojovat všechny čtyři ventilátory, zvlášť když nám Xigmatek v této skříni nenabídne žádný prachový filtr. Ale udělejte si to jak chcete, rešením také může být zapojení všech ventilátorů na minimální otáčky. Gigas pak dokáže být velmi tichý, přičemž ventilátory ani ne výchozí otáčky moc hluku neudělají, však 1000 RPM není moc. Záležet pak bude spíš na hlučnosti procesorového chladiče, grafické karty a disků.

A zrovna pevné disky mohou tuto skříň velmi nepříjemně rozezvučet, což jsem vyzkoušel přiložením zapnutého 7200RPM modelu seshora na šachty. Ty totiž nejsou pevně uchyceny a jejich spoje se šasi jsou velmi volné. Mohou tak vznikat na poslech nepříjemné zvuky od drnčících plechů.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark Vantage, Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C. Tato skříň přišla vybavena čtyřmi ventilátory, z nichž byl vyzkoušen nejdříve jeden zadní, pak byl zapnut přední na straně grafické karty a nakonec všechny.

Zadní 120mm ventilátor
CPU
31 °C
80 °C
Chipset
-
-
GPU
26 °C
68 °C


Teploty komponent s jedním zapnutým ventilátorem nejsou tak dobré jako u nedávno testovaného modelu BitFenix Prodigy. To je celkem logické, neboť v ní není základní deska tak utopena. Zkusíme tedy zapnout další ventilátor a sledovat, co se stane.


Zadní + přední 120mm ventilátor
CPU
30 °C
78 °C
Chipset
-
-
GPU
25 °C
66 °C


Ten jednoznačně pomůže dostat čerstvý vzduch do skříně, což se velmi zamlouvá procesoru i grafické kartě, takže se zdá, že ideálem pro naši sestavu jsou dva zapnuté ventilátory. To ostatně potvrzuje fakt, že teploty se po zapnutí všech čtyř už výrazně nezlepší.


2x zadní + 2x přední 120mm ventilátor
CPU
29 °C
77 °C
Chipset
-
-
GPU
25 °C
66 °C


reklama