reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Y-Cam Black S: noční hlídač

10.1.2012, Jan Vítek, recenze
Y-Cam Black S: noční hlídač
IP kamery jsou dnes již dostupným příslušenstvím do domácností, kde mohou sloužit pro prostý dohled nad jejich stavem, nebo i pro bezpečnostní účely. Nyní si můžete zakoupit i model Y-Cam Black S pracující dobře i v noci, na nějž se podíváme.

Setup - Alarm Server


Pár záložek semknutých pod skupinou Alarm Server má velmi blízko k předchozí skupině Alarm, neboť zde zadáme údaje pro přístup k FTP a SMTP serveru pro odesílání dat z kamery, na něž se u předchozích nastavení odkazujeme.




- klikněte pro zvětšení -


Jak již bylo řečeno, zadat si můžeme přístup až ke čtyřem FTP serverům, takže na každý mohou být odesílána jiná data, nebo se jich dá využít více najednou pro případ, že by některý vypověděl službu. To samé platí i pro SMTP servery pro odesílání e-mailových zpráv. K dispozici jsou zde běžná nastavení včetně pasivního režimu v případě FTP a zabezpečeného spojení k SMTP.






Setup - Storage


Dosud nám zde také chyběla možnost odesílání dat na náš osobní NAS server, což zajistí skupina Storage. Zde hned v první záložce vyplníme přihlašovací údaje k onomu NAS a následně si můžeme nastavit, v jakém případě IP kamera jeho služby využije.





První dvě záložky udávají, za jakých okolností se na NAS začne ukládat video (Record on alarm setup), popřípadě sled statických obrázků (Snapshot on alarm setup). Výhodou takového řešení pochopitelně je, že kamera má s NAS neustálé spojení a může ihned a bez zpoždění začít se záznamem. Pokud takovou možnost nemáme, bude lepší si pořídit verzi Black SD se slotem pro karty microSD.







Další dvě záložky se týkají nastavení zaznamenávání videa či statických obrázků nezávisle na alarmu, a to neustále nebo ve zvolený čas. Ovšem nikde tady není nastavení, které by řešilo, co se stane, když na cílovém úložném zařízení dojde místo. To by řešilo automatické přepsání vždy nejstaršího záznamu. Uživatelské rozhraní tedy na první pohled vypadá jednoduše a přehledně, ale pak zjistíme, že některá nastavení nejsou dostatečně popsána, ovládání celkově je poněkud těžkopádné a zkrátka bychom dnes očekávali už lepší GUI.









Setup - Tools


Nakonec nesmí chybět obvyklé volby týkající se jednak nastavení označení kamery (System identity), kam patří i popis jejího umístění, aby nám bylo jasné, kde se nachází. Pak dosud chyběla i možnost zřízení uživatelských účtů (Camera user list), kde bude hned na začátku vhodné změnit heslo pro účet administrátora a v případě, že půjde o IP kameru, která zrovna nemíří do naší ložnice nebo na sejf, můžete zapnout přístup i anonymním uživatelům. Uživatelů najednou sledujících obraz z kamery Black S může být mimochodem až 16.









System time setting se týká výhradně systémového času, jeho formátu a zde máme také samozřejmě i automatické nastavení podle některého s Time Serverů. Nakonec, co si už neukážeme na screenshotu, je tu možnost zálohování či obnovení nastavení ze souboru, popřípadě reset kamery do továrního nastavení (Backup or Reset) a aktualizace firmware (Firmware Upgrade). Ten byl v našem případě aktuální, a sice ve verzi 4.23 (build 20110804).


Setup - Y-Cam Hive


Zcela poslední volba, která v podstatě neguje předešlá nastavení, neboť je již nebudete potřebovat, dostala označení Y-Cam Hive. Ta má všechno zařídit za vás a přitom láká na velmi jednoduché nastavení a spojení s různými internetovými službami. Jenomže momentálně je k dispozici pouze jedna tato služba - eye never sleep - a ještě k tomu v betaverzi, k níž nemá široká veřejnost přístup.





Prozatím je tedy Y-Cam Hive v podstatě nepoužitelná a někdy v budoucnu ji možná nezkušení uživatelé budou moci upřednostnit před klasickým nastavením IP kamery, aby mohli snadno sledovat obraz ze své IP kamery přes Internet odkudkoliv. Nyní nám ale nezbylo, než vybrat možnost Revert Camera, která opětovně zpřístupní klasické volby této kamery.






Software Multi-Live


Jako obvykle se i zde k IP kameře Black S dodává obslužný software určený pro instalaci přímo do OS (v našem případě Windows 7 64 bit). U něj musím hned pochválit, že jej můžeme zvětšovat a zmenšovat podle libosti, což tedy není vždy pravidlem. Jinak nám ale kromě možnosti sledovat obraz až 36 IP kamer najednou nepřinese v podstatě nic, co by v sobě nezahrnovalo ani webové rozhraní.





Prvním krokem ale je vyhledání IP kamer, k čemuž můžeme využít tlačítko Search, nebo lze přímo zadat IP adresu, port a přihlašovací jméno a heslo. Kamera se pak ohlásí pod vlastním jménem a my si ji můžeme přidat do seznamu. Pak už jen stačí pod volbou Control v hlavním okně připojit veškeré nalezené kamery a jejich obraz by se měl ihned ukázat. Položka Control ještě zahrnuje funkce pro záznam, nastavení alarmu, možnost pořízení statického obrázku a ztišení zvuku.




- klikněte pro zvětšení -


Hlavní okno má pak nahoře několik ikonek pro změnu uspořádání oken (jedno až 36 políček) a pak tu jsou oddělená tlačítka pro zapnutí celoobrazovkového režimu, kde se využije pro obraz IP kamer veškerá plocha monitoru a druhé tlačítko otevře výchozí složku, kam se ukládají videa. Tato funkce zde nahrazuje druhou část aplikace, která obvykle bývá k dispozici a slouží k projíždění záznamů při poskytnutí jejich přehledu v grafické podobě. Zde se musíme ale spokojit s tím, že software soubory označuje pomocí data a času (na sekundy), kdy začaly.

Nakonec se jen krátce zmíníme o pravém panelu, kde jsou naprosto stejné funkce jako u webového rozhraní. Ovšem pochopitelně s tím rozdílem, že zde můžeme libovolnou kameru odpojit/připojit.
reklama