reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YAKUMO Omikron - Komunikátor za cenu PDA

7.9.2004, Petr Hájek, recenze
YAKUMO Omikron - Komunikátor za cenu PDA
Zařízení nazývající se komunikátory se v sobě snaží kombinovat vlastnosti PDA a mobilu. Na jednu stranu je to výhodné díky skvělé integraci funkcí, na stranu druhou obě složky sdílí jeden akumulátor a může se tak stát, že si díky přílišnému používaní PDA prostě nezavoláte, stejně tak si nemůžete na procházku vzít jen mobil, ale musíte tahat celý komunikátor. Jak se podařilo podobný přístroj sestavit společnosti YAKUMO? Podíváme se v dnešní recenzi...
Today obrazovka YAKUMO Omikronu napovídá, že jde o model bez modrého zubu. Pod ikonkou reproduktoru se skrývá kombinované nastavení hlasitosti - PDA a telefonní část je oddělena, lze zapnout i vibrace.



Systém obsahuje některé skutečné výkřiky moderní ergonomie - například o regulaci podsvícení by člověk řekl, že bude na snadno dostupném místě a rychle po ruce, zde nikoliv, pokud chcete změnit intenzitu podsvícení, musíte klepnout na ikonu "Systémové Informace" a asi na 3 ze záložek je posuvný jezdec. Pod systémovou ikonou "Podsvícení" nalezneme pouze volby pro spoření - za jak dlouho vypnout, zda aktivovat klepnutím stylu atd.

U displeje lze regulovat také kontrast a posunovat si tak odstíny do teple žluté či studeně modré.



Z celkem 64 MB RAM je uživateli k dispozici pouze 53,29 MB, flash disk zde sice nalezneme, leč v poněkud komické velikosti 0,34 MB.



Aplikace PhotoCapture sloužící pro snímání obrázků nabízí možnost regulace kontrastu a barev, lze přidat také nějaký ten efekt. Displej fungující i jako hledáček se sice snaží zobrazovat reálnou scénu, moc se mu to ale nedaří, odezva displeje je opravdu bídná, mnohem horší než u řady fotomobilů. Pokud chcete vyfotit nějakou rychlou momentku, tak než se vše spustí a zobrazí, uplynou sekundy a již může být dávno po příležitosti.



Přímo v OS nalezneme i tento editor grafiky obsahující základní malířské funkce, nechybí ani Zálohovací utilitka.



Prohlížeč EZOS EzWAP 2.5 v celé své kráse a níže pak jeho a MMS nastavení.







Co se týče telefonních funkcí, pak k dispozici je sada základních utilit: Nastavení telefonu, Odpojit připojení, SIM Manager a SIM toolkit.



Obvyklé vytáčecí prostředí, jež se aktivuje okamžitě po stlačení zeleného telefonku, lze velmi pohodlně ovládat přímo prsty.




A na závěr ještě pohled na nastavení týkající se GSM/GPRS.





reklama