reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní deska AOpen vs. DFI: Pentium M v desktopu

10.2.2005, Martin Štěpánek, recenze
Základní deska AOpen vs. DFI: Pentium M v desktopu
Pohud hledáte kombinaci dobrého výkonu s minimální spotřebou, je pro vás základní deska s procesorem Pentium M tou pravou volbou. A k usnadnění vaše rozhodování si představíme hned dvojici základních desek na čipové sadě i855GM.
Rozložení

AOpen i855GMEm-LFS
DFI 855GME-MGF



Klikněte pro zvětšení



Klikněte pro zvětšení

Stačí se podívat na obě desky a je jasné, že při daných rozměrech je velmi těžké prostor vyplnit stejně dobře jako u dospělých desek. Obě desky se navíc poměrně hodně liší. V případě základní desky AOpen, je hodně místa zabráno ohrádkou, která slouží k uchycení procesoru. Kvůli tomu zbylo relativně málo místa na AGP a PCI sloty. Pokud se rozhodnete použít přídavnou AGP kartu místo Intel Extreme Graphic 2, není možné vyjmout paměti bez vyjmutí grafické karty. Co je rovněž zajímavé, je nutnost přídavného 12V napájení, které je sice běžné u ostatních základních desek, ale DFI tento druhý konektor nemá. Co se týká dalších podrobností, kvůli použití SouthBridge 6300ESB s PCI-X podporou u desky DFI už nezbylo místo na přídavný SATA řadič (díky tomu má DFI pouze dva PCI sloty a jeden PCI-X slot na frekvencích až 66MHz). AOpen ale vsadil na klasický ICH4-M.

Použité SouthBridge


AOpen i855GMEm-LFS

AOpen používá starý známý southbridge ICH4-M, který podporuje dvojici SATA konektorů (bez NCQ), LAN, zvukový kodek a PCI.


DFI 855GME-MGF

Na proti tomu DFI použil mnohem větší southbridge 6300ESB, který je velmi podobný ICH5, ale navíc podporuje i dva PCI-X sloty o frekvencích 66MHz (ovšem na desce je použit pouze jeden). Bohužel, ve srovnání s ICH5 podporuje 6300ESB pouze dvoji USB 2.0 konektorů (proto DFI přidalo další řadič od VIA s podporou čtyř USB 2.0) a při použití Raid 0 pole je velikost bloků limitovaná na 64KB. Za zmínku rovněž stojí, že tento jižní můstek se používá převážně u levnějších pracovních stanic s procesory Xeon.

FireWire


AOpen i855GMEm-LFS

FireWire konektory byly u AOpenu svěřeny řadiči Agere, který podporuje dvojici konektorů o maximální rychlosti 400Mbps.


DFI 855GME-MGF

U DFI tomu nebylo jinak, až na drobný detail, že se nejedná o řadič Agere, ale VIA se stejnými parametry.

Síťové připojení


AOpen i855GMEm-LFS

AOpen vsadil na dvoji čipů od firmy Marvell. Oba shodně podporují Gbit rychlost a rovněž se připojují na PCI sběrnici.


DFI 855GME-MGF

U DFI vsadili pouze na jedinou síťový čip. Jedná se o Realtek s podporou 1Gbit rychlosti.

Ostatní obrázky


AOpen i855GMEm-LFS


AOpen i855GMEm-LFS
reklama