reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.1.2008, Jan Vítek, recenze
Reserator je mezi příznivci vodního chlazení pojmem, jenž reprezentuje bezhlučný provoz a vysokou kvalitu, která se ostatně s firmou Zalman spojuje již dlouho. Původní Reserator však není všemocný co se týče výkonu a i z tohoto důvodu přišla jeho druhá verze, která by tuto nevýhodu měla napravit.
NRX | 28.7.20089:31
Zaujímalo by ma, ako je to s tou pumpou, lebo autor uvádza, že ide o 12V verziu s výkonom 3W a prietokom 150 l­/h.
Lebo manuál na webe uvádza: 220V verziu s výkonom 5W a prietokom 300 l­/h, čo by predstavovalo takú istý typ ako v predchádzajúcich verziách.
Mal to niekto rozobrané, alebo má nejaké zaručené info?
Odpovědět0  0
DeadStar | 29.3.200818:46
Zdravim, mam tady takovy dotaz, poridil jsem Zalman reserator 1 V2, zatim snim chladim pouze cpu ­(C2D E6600@3,4 Ghz­) ale rad bych snim chladil i 2xGeforce 8800GT 512MB, myslel sem ze bych poridil ten vetrak od zalmana na tu chladici vez a dokoupil jeste jeden blok na gpu jen nevim jestli nebude brzdou pomerne slaba pumpa, popripdae jestli se nevyplati koupit fullcover blok na 8800gtcka taktez od zalmana proste si nejsem jisty co je nejvetsi brzdou v okruhu pokud bych tim chladil to cpu+2x grafiky a co tedy popripade do okruhu dokoupit, prosim kazdeho kdo ma snecim podobnym zkusenosti o radu dik.
Odpovědět0  0
petrhlavac | 30.3.200816:38
Ne, pumpa to vsechno zvladne na jednicku. Prutok je velice nedulezita velicina, ktera nam muze dat rozdil velky prutok vs maly prutok v prumeru 2 stupne Celsia. Doporucoval bych radeji full cover blok. Budes mit vyreseno chlazeni pameti, ale hlavne i napetovych regulaoru.
Odpovědět0  0
tomra (40) | 30.3.200818:09
No asi takhle ...
uz ted je otazka jakou mas teplotu vody popripade CPU,kdyz to mas pretaktovane ... Protoze ze zkusenosti ­(mam E6750 a 8800GTS­)kdyz do okruhu s CPU pridas takhle vykone GPU,ktere mas v SLI a jejich bezna teplota bude nekde na 60C,tak se ti teplota CPU zvedne a to ne o malo.
Ja osobne ma fullwaterblock na grafice,ale ten nejobicejnejsi,pac proste az dojde ke zmene grafiky,tak musi jit taky pryc. Bohuzel v tvem pripade,kdy mas SLI to tak levne nepujde­- budes si muset poridit neco ve stylu EK Water Blocks EK­-FC8800GT ­(dobry vyber na JSComputers­) kdy tento blok ma 2vstupy a 2 vystupy.co se tyka radiatoru,tak by treba stacilo pridat do okruhu nejaky radiator napr. Alphacool NexXxoS PRO II rev2 a mit na nem dva 120ventilatory,ktere by jsi poustel napr az po dvou hodinach hrani,kdy tvuj reserator bude varit­-otazkou zustava co zvladne tvoje cerpadlo­- to nevim :­( a v tom ti nepomuzu
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 9.3.20080:02
Mám taky R2ku s E6750 a 8800GTX a teplota je bez problemu... Jen jsem si dokoupil od ZALMANA spec vodni blok na GTXku...

http:­/­/files.myopera.com­/xsmij09­/files­/PICT0012.JPG
http:­/­/files.myopera.com­/xsmij09­/files­/PICT0015.JPG

ale posledni dobou se mi stava, ze proste sam vypne. Toci se vrtulka, ale najednou lup R2 zhasne a zacne pipat. Pomuze az reset vodnika a navic se musi nechat pipat delsi chvili, protoze jinak po resetu zacne za chvili zase pipat. Vzduchem to evidentne nejni, protoze vrtulka se pred vypnutim a pipanim toci.

Taky nevim, zda ho nemam dat vys, protoze mam vyssi bednu a grafiku az nahore ­(vys nez vrsek R2­).
Odpovědět0  0
tomra (40) | 9.3.200810:57
jo hele to ti neporadim... zkus napsat rovnou na mail lidem,co tu psali,ze to maji,nebo autorovi clanku.Popripade MaWa na JSComputers,ktery to jsem zapujcil­(myslim­) Ja jsem po mesici pouzivani vody ­(ne Z2­) spokojeny a jsem rad ze jsem si tak vybral
Odpovědět0  0
Martin Dufka | 9.3.200818:15
Hmm, tak to bych videl asi na reklamaci.. Tohle se mi jeste nestalo. Jinak mame podobnou sestavu, taky mam case od Lian­-Li, dobra volba :­-­) Mam to take polozene vedle pocitace a funguje bez problemu... Mozna to muzes zkusit postavit na bednu, ale pokud to mas dobre odvzdusnene tak by v tom nemel byt rozdil protoze je to uzavreny okruh...
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 9.3.200819:51
Nj, jenze reklamace = PC neschopne provozu....

Taky je problem, ze to zacne delattreba po dni nepretrziteho provozu a tak se muze stat, ze se to pri reklamaci vubec neprojevi... Zkusim s tim jeste bojovat a postelovat a pokud s to zhorsi na tolik, ze se to bude ihned samo vypinat, tak to vyreklamuju...
Odpovědět0  0
tomra (40) | 9.3.200821:23
jj to je na pytel reklamovat vodnika ...to je tak den tam dat zpet vzduch :­(
Co jsem tak procital fora,tak lidi nebyli moc spokojeny s tim cerpadlem co tam davaj. Kdyz jsem jim psal o dojmy,tak pry kdyz do toho poridite eheim,tak super. Takze te asi ceka nejaka investice cca 1500 kdyz nebudes chtit reklamovat.
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 10.3.200816:33
O montovani vzduchu jsem vubec neuvazoval. Holt by PC muselo byt offline... No hlavne mi daji pri uspoesne reklamaci zase to samy, takze se to asi dlouhodobe nevyresi...

Mas odkazy na ty fora? Maji tam nejake tipy na vhodne cerpadla do R2? Pro mne je levnejsi si koupit nove lepsi cerpadlo za 1500 nez to davat do reklamace... Zatim nevim, zda to vubec cerpadlem je, ale jako info do zasoby se to hodi...
Odpovědět0  0
NRX | 11.3.200813:12
No páni neviem ako vám, ale keď sa pozriem na špecifikáciu čerpadla, jeho výtlaku 50cm a výške skrine cez 60cm, tak mi tu čosi asi nesedí. Keď keď zoberiem do úvahy ako ti idú hadice zo skrine, tak to čerpadlo môže tlačiť tú kvapalinu na hrane svojich možností.
Inak nič proti, ale tak usporiadanú skrinku by som v živote nechcel ;­-)
Odpovědět0  0
ADC | 1.7.200822:58
A ty snad tu vodu nahoře vypouštíš? Já ji teda vedu v uzavřeném okruhu zase zpět, takže je to něco podobného, jako když vypouštíš víno z demižonu. A v praxi klidně může být PC na stole, a chladič na zemi.
Ale k původnímu tematu.
Můj Reserátor 1 dostal po asi roce provozu infarkt. Prostě kapalina přestala téct. A proč? Byly v něm jakési řasy, co vyrostly v originálním roztoku. ­(Etylenglykol + barvivo a možná antikorozní přísada.­) Rozebral jsem jak věž, tak chladiče, a všechno plné. Možná je ten blok na grafárnu s menší světlostí, a vychytal ten bordel. V Autě nic neroste, tam se to uvaří, tady bylo kolem 40 stupňů a to těm potvorám zřejmě svědčí.
Co s tím? Kromě čerpadla ­(na to jsem neměl odvahu­) jem to vysmejčil vysokotlakým Karcherem, nalil cosi pro chladiče v autě s hliníkovou hlavou, a přikrmil pytlíkem kyseliny benzoové ­(když to uhlídá okurky, proč by to neuhlídalo vodníka­) a zatím mám klid.
A zkušenosti?
Nejsem hráč, dělám na tom muziku, občas video. Takže grafárna mi moc netopí, procesor dře naplno. Jediný co slyším, a slyším fakt dobře, jsou disky. A to mě pěkně štve. Ale terabajt disků asi hned tak ve flashích mít nebudu. Zdroj je samozřejmě taky pasivní, Thermaltake, ale měl jsem i samodomo vodou chlazený. Ale to vám neradím, je to dost náročný isolačně. Ještě jedna zkušenost. Po cca roce mi odešly kondy na desce v měniči pro procesor. ­(tenkrát Prescot 3,4 GHz­) Výměna přišla na cca 80 Kč + pár sprostejch nadávek a 2 hodiny času. Teď tam mám C2d 3.0 GHz 6MB cache a je to studený jak psí čumák. Skoro se bojím, aby vodník nenastyd. A zkušenost s pumpou? Po dvou letech naprosto tichá.
Uspořádání mám oproti návodu ­"zdola nahoru­". Myslím tím průtok. Mám pocit, že se to tak lépe odvzdušňuje, po pár měsících zvednu chladič nad skříň a zase položím.
Závěr:
nic než vodníka už doma nesnesu, počítač se zase časem vymění, vodník zůstane.
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 7.1.20090:19
No, on ten coolant to proste dela, ze se po case zacnou delat v nem srazeniny. Holt jsem se smiril s tim, ze ho musim kazych pul roku cistit...
Odpovědět0  0
ADC | 3.2.200923:30
Já mám zatím klid, ta kyselina benzoová těm potvorám asi fakt nejede. Zatím jsem nečistil.
Odpovědět0  0
libor1 | 26.8.200811:01
Ahoj s timto chlazenim mam ten samej problem prostě se vypíná. Je to způsobený slabou pumpu .... problém není v tom, ze by pumpa nefungovala a proto se pristroj vypne, ale v tom, že pumpa neutáhne roztáčet tu podělanou vrtulku co má indikovat průtok. Proste se přestane točit ... čerpadlo funguje normálně dál, ale elektronika vyhodnoti, že se netočí vrtulka tak to vypne ....

Chvilku jsem to řesil tak, že stačilo zatřepat a pomoct čerpadýlku roztocit vrtulku. To po cca 14 dnech přestane fungovat.

Uz jsem to reklamoval a dali minový kus. U toho se stalo po nejake době to same, znova reklamace .. tentokrát to jen vyčistili cca 14 dnu to jede pak se musi zacit trepat a pak uz se to neroztoci vubec ...

Je to proste špatně udělaný .... přitom stačilo dat vykonější čerpadlo protože když to jede je to bezkonkurenční .... nic nechám si vrátit prachy a koupim ten novej model je tam silnější čerpadlo tak ty problemy odpadnou.
Odpovědět0  0
tomra (40) | 26.8.200811:21
a nechces si to radeji poskladat presne podle sebe... na miru...?
Koukni na CAPE CORA, nebo MORA2 ­(cape si muzes koupit kolik chces a Mora2 ma sama o sobe veliky chaldici vykon)
Odpovědět0  0
Crus (5) | 1.9.200815:58
100% souhlasim, je to cerpadlem a tou vrtulkou, mam ten samy problem, kazdou chvili se to vypina, zmena polohy umisteni Reseratoru nepomaha. Jdu ho vyreklamovat a koupim Reserator XT. Reserator 2 uz se nedodava, TnTrade ho stahnul z nabidky.
Odpovědět0  0
NRX | 3.9.20088:23
Nemám síce tento typ doma, ale podľa toho čo som pozeral na webe, by sa malo dať to čerpadlo zapojiť priamo na 220 V a obísť tie obvody čo detekujú prietok a zapnutie PC.

Pokiaľ tam je 5W čerpadlo ­(čo podľa stránok výrobcu by malo byť­), tak by som nevidel v tom problém a zapojil by som to rovno na 220 V a vypínal ručne.
Viem, že to je síce nepohodlné ale mám doma tak zapojený R1+ a keď zapnem spínacie hodiny, tak sa automaticky zapne R a potom môžem pustiť PC. Pri vypnutí opačne naviac s časovačom na vychladenie celého bloku ;­-­)
Vyžaduje to síce stlačenie dvoch tlačítok namiesto jedného, ale ide to maximálne spoľahlivo a naviac sa mi nestane, že by som to pustil bez zapnutého R1+.
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 7.1.20090:23
Zjistil jsem, ze to vypina opet diky tem usazeninam. Pokud se to cisti, coz je dost opruz, tak to pak jede OK. Asi permanentni reseni je coolant, co se nesrazi. Bohuzel jsem zatim nenasel nahradu...
Odpovědět0  0
tomra (40) | 26.1.200814:54
Uz jsem na 90%rozhodnuty si to poridit a mam jeste otazku,proc se to ma zapojit,jak je to na obr CPU­-..­-GPU­-RAMky je to jedno,nebo zalezi jak co moc hreje,... ?
A melo by se,kdyz uz si to poridim, koupit i blok pro chipset na desce? nebo nejaky jiny komponent do sestavy?? Dik
Odpovědět0  0
tomra (40) | 27.1.200819:26
Tak uz je to jinak ... po dnesnim dnu projizdeni ruznych for zabyvajici se touto tematikou jsem zabrousil k teto sestave:
cerpadlo ­-Innovatek HPPS Plus ­- 12V
radiator ­- Cape CORA 442 Konvekt Midi ­- silver ­(jde rozsirovat­)
expanzka ­- proste nejaka ...
CPU blok ­- Innovatek XX­-Flow Rev 2.0
GPU blok ­- Zalman ZM­-GWB8800 GTS
Northbridge ­- ???
Cenove to vyjde u JSComputers stejne draho jako Reserator ­(+blok na mou GPU­)
Proto se vas tu chci zeptat, co je lepsi ??
Odpovědět0  0
NRX | 28.1.20089:12
GPU zvládajú vyššie teploty ako CPU, tak najskôr by to malo ísť cez CPU. Ak máš na NB aktívny chladič, tak môžeš použiť aj vodný blok na NB.
Odpovědět0  0
CrazyMaD | 28.1.200810:59
Ja bych rekl ze je to celkem jedno, vzhledem k prutoku a tepelne kapacite vody. Rozdil v teplote vody co jde do do pocitace a pocitac opousti je zanedbatelny. Dulezitejsi je aby to bylo uvnitr ­"pekne­" usporadane, zadne ostre ohyby a podobne...
Odpovědět0  0
Petr Machálek | 21.1.200823:46
Samozřejmě. Doporučuji vrtuli z KA­-50 nebo Mi­-24.
Odpovědět0  0
ladik22 | 22.1.20081:59
pekny clanok, ale prispevky tu dole od slovakov dokazuju ze mame viac skusenosti z vodnym chladennim.}}} no tak to vyzera,ja som mal vodnika 2 roky,nonstop prevadzka, p4 nort.3.200mhz nepretaktovany. az pokym voda z otvoreneho okruhu ziadne aditivum, nerozozrala kov na blocku a po vytiahnuti procesora z patice bola pod nim voda.prejavovalo sa to coraz castejsim restartom pc,zachranil so ho v poslednej chvili.slizilo to nenapadne ze som si to nevsimol­/necitil
Odpovědět0  0
NRX | 22.1.20088:23
"nerozozrala kov na blocku­" ???
To si celkom dobre neviem predstaviť ako si k tomu dospel ...
Odpovědět0  0
kubisz (14) | 21.1.200819:39
pokud by se na chladic pripevnil nejaky velky vetrak, pomohlo by to celkove teplote? diky
Odpovědět0  0
jaaj | 21.1.200810:59
a cely Reserator sup na balkon...kedy je vnutri chladnejsie, ako vnutri? a v zime je to parada..
Odpovědět0  0
Kar-Chee | 21.1.200812:31
Idealni napad. Hlavne v zime. To pak budou hadice mit nizsi teplotu nez je v pokoji a bude se ti na nich srazet vlhkost. No co chtit vic.
Odpovědět0  0
jaaj | 21.1.200816:03
bezi mi ­(podobne chladenie vyrobene podomacky ,uz asi 5 rokov
ziadne zrazanie sa nekona...
niekedy je lepsie nespekulovat a urobit...:)
Odpovědět0  0
Ivan St | 21.1.200810:48
Mam ho doma asi pol roka, nemozem sa stazovat..Akurat mi jeden krat cely vytiekol na dosku a grafiku a to vlastnym pricinenim, ale nic sa nestalo. po 5 hodinach schnutia PC nabehlo bez problemov..Skoro vobec ho nepocut. Len mam problem s Vga blokom, petoze si chcem kupit GF 8800GTS ­(G92­) a neviem ci si mam kupit cely ten blok na chladenie pamati a chipu, alebo si mam iba dokupit tu modru hokejku na pamate, neviete ci mi ta hokejka sadne na tu grafarnu ? dakujem http:­/­/www.pcsilent.de­/ppic_MAXI_Zalman_VGA_RAM_waterblock_water_cooler_ZM­-RWB1_VGA_RAM_cooler_zmrwb1.jpg
Odpovědět0  0
reee | 21.1.200812:07
Nova 8800 GTS 512 ma 130W ve spicce, bezne jede v zatezi na 110W. Starsi modely 8800GTX berou 170W...
Dalsi vec ze tyto vykonne VGA potrebuji odvod tepla z ramek a z napajecich polovodicu umistenych v zadni casti karty. Jak to poresit nez zase vetrakem tezko rict.
Nic proti reseratoru ale vodni chlazeni bez dalsich serepeticek je akorat pro starou generaci do 90W a mene. Nekdo tady napsal ze bez problemu provozuje s prehistorickou 6600GT. Ano ta ma okolo 40W takze tu uchladi levou zadni. Ale soucasne vykonne VGA bude hlavne v lete v 30st vedrech problem uchladit.
Odpovědět0  0
CrazyMaD | 21.1.200812:16
Jak jsem napsal vyse, 8800GTX to uchladi bez problemu ­(jen se musi prikoupit ty pasivy­) i s 3GHz C2D.
Odpovědět0  0
Crusader_Nr | 21.1.200822:11
Fullcover blok od Zalmanu na nVIDIA 8800 512MB nepasuje, pouze na 367­/734 MB verze. Ta ­'hokejka­', jak rikas tomu bloku na pameti, tam sice nalepit jde, ale nebude zakryvat chipy po cele jejich plose. Ale funguje to a chladi to, jen se ty pameti nedaj moc taktovat. Nakonec jsem to vyresil koupi tohoto fullcover bloku http:­/­/www.webshop­-innovatek.de­/00000094271139704­/000000942713b3501­/50142494350d3d711­/53097599f00f35001.html.
Odpovědět0  0
chuanvaldes | 30.4.20080:45
Odpovědět0  0
hl.hl (293) | 21.1.200810:47
Muze mi nekdo objasnit jak pouzivate vodni chlazeni pokud mate nekdo PC zasunute v pocitacovem stole? To musi byt celkem ojeb kazde vysunuti PC ven. Napada mne jen reseni s vymenikem pridelanym primo na skrini ­- muzete nekdo napsat ktery takovy typ je dobry a kteremu se vyhnout?
Odpovědět0  0
NRX | 21.1.200812:56
PC mám zasunuté v skrinke vedľa stola a jediné čo robím je, že otovrím na nej dvierka ;­-­)
Samozrejme, chladiaci blok je mimo vonku a pre prípad je skrinka na koliečkách ...
Odpovědět0  0
hl.hl (293) | 21.1.200813:49
A kdyz vysunete PC z toho stolku ven, tak blok zustane nekde vzadu? To pak resi dlouhe hadicky? Sorry za ­"debilni­" otazky, ale vubec s vodou nemam zkusenosti a chtel bych nejak zacit. A tak se chci vyvarovat zasadnich systemovych omylu.
Odpovědět0  0
NRX | 21.1.200814:49
No nie je mi celkom jasne načo PC vysúvať von? Pokiaľ teda nechceš sa v ňom hrabať každý druhý deň.
Za normálnych okolností len otvorím skrinku, pustím PC, prípadne dám­/vyberiem DVD z mechaniky. Po vypnutí PC, zasunutí DVD môžem ju opäť zavrieť. Samozrejme skrinka je zozadu otvorená pre káble na 220V, LCD, Repro, USB, hadice, odvod ostatného tepla a td...
Káble medzi PC a vodným blokom majú asi 1,5m takže nie je problém celú skrinku s PC, prípadne len PC ­(no vzhľadom na množstvo káblov nie je toto až také jednoduché­) o +­/­- 1m vysunúť, vybrať ... naviac skrinka má okrem predných dvierok aj bočné ak by som sa už chcel v PC hrabať zboku.

V mojom prípade bol stolík aj bočné skrinky na koliečkach ­(jedna na PC, druhá na tlačiareň + skener­) robené na mieru s ohľadom na to prípadné vysunutie, prístup z boku a to chladenie, takže ide skôr o špecifický prípad ;­-)
Odpovědět0  0
NRX | 21.1.200814:52
Pre doplnenie ... vodný blok by samozrejme nemal byť niekde uzavretý ...
Odpovědět0  0
CBR_RBC | 21.1.200810:08
Cela rada Reserator je vtip na vodni chlazeni!Reserator 1 bez jejich pridavneho megavetraku na vezi, v lete neuch;adi vubec nic. Dobrej vzduch udela lepsi sluzbu... NEBRAT!!!
Odpovědět0  0
To CBR_RBC | 21.1.200811:30
Je poznat že by si ho taky chtěl ale nemáš na něj.Mám 1čku už asi 2 a 1­/2 roku na P4 3Ghz a GF 6600GT a je to úplná paráda.dělám na pc­(i hraju­) dlouho do noci, a je slyšet maximálně zápis nebo čtení HDD na raptoru.I v létě se všechno uchladí bez problému...V zimě ani v pokoji kde je pc netopím....Zalman to obstará za mě ­(: až si v budoucnu koupím 2ku tak ti třeba tu jedničku se slevou prodám...
Odpovědět0  0
CBR_RBC | 22.1.200812:17
Ale no tak. To bylo z vlastni zkusenosti a kdo si mel moznost vyzkouset vice druhu vodnich chlazeni mi da za pravdu. A prevdepodobne ne jako ty,mozna, naskudlit 6 tisic a byt ­"vodnim bohem­". Napis na tenhle email a poslu ti foto me vlastni sestavy ishka@seznam.cz
Odpovědět0  0
NRX | 22.1.200812:58
No keď máš také dobré skúsenosti, tak mňa by teda zaujímalo, ktoré vodné chladenie je podľa teba the Best. Pritom mám na mysli také čo sa dá normálne kúpiť a nie doma vyrobené, naviac aby chladiace bloky boli bez ventilátorov.
Do budúcnosti sa info môže hodiť keď budem stavať nový PC.
Odpovědět0  0
CBR_RBC | 22.1.200822:03
Ja osobne po predchozich spatnych zkusenostech s vodnim chlazenim ceske vyroby a nasledne Reserator nakupuju pouze tady. V podstate jakekoliv komponenty a nasledne slozena sestava na vodni chlazeni se da povazovat za high­-end. http:­/­/www.sidewindercomputers.com­/ Bloky Swiftech, nebo D­-tek jsou ne­-li nejlepsi co se da sehnat.
Posilaji po celem svete, jen pozor na celniky! Casto si mysli, ze jsou to soucastky na bombu, nebo co...
Odpovědět0  0
NRX | 23.1.20088:47
Aj keď niektoré veci tam vyzerajú celkom zaujímavo ­(hlavne bloky­) musím povedať, že tento systém chladenia mi asi moc nevyhovuje. Netvrdím, že Zalman je špička, ale po vyše 2 ročnej prevádzke a sledovaní iných druhov som si tak nahovoril ;­-­), že mať expanznú nádobu zároveň aj ako radiátor v jednom bloku mimo skrinky a bez nutnosti použitia ďalších ventilátorov, nejakých úprav skriniek na ich uchytenie alebo podobných sránd má predsa čosi do seba. Javí sa mi to menej náročné na úržbu, je to úplne tiché a naviac je to maximálne elegantné.
Celkom dobre si neviem predstaviť ako by som umiestňoval tie radiátory na moju skrinku a tie vnútorné ­"umelohmotné­" expanzky sa mi tiež moc nepozdávajú ;­-­)
http:­/­/img244.imageshack.us­/img244­/2476­/p5068299dp0.jpg
http:­/­/img212.imageshack.us­/img212­/2640­/p5068295de8.jpg
Odpovědět0  0
tomra (40) | 23.1.200818:37
nadherna skrin ­- fakt elegantni a svou funkci taky plni
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 19.2.200823:27
Nuž, z mojich skúseností, čo som sa pozeral, tak vśetky tieto komerčné sú dokopy o ničom.
Ten 1. Zalman Reserator, to bol snáď len zlý vtip: veža ako na kozmodróme, pumpa taká, že by som ňou nenechal poháňať ani len fontánku.

Ja osobne mám bloky z Exthermu ­(www.viscool.com­), spolu 3, sú super, aj keď kladú trochu vyšší odpor ­- hlavne si však treba požiadať o 12 mm priemer násadiek. Ten chapík, F. Rosina bol taký fajn, že mi vyrezal otvor do tej svojej expanznej nádoby tak, aby sa tam zmestila aj pumpa Hydor Seltz L20. Síce občas po čase môže začať trochu vrčať, no to sa dá spraviť ­- ani Eheim na tom nie je bohvieako ­- naviac táto pumpa môže byť aj ako ponorná ­(odporúčam, lebo ako prietoková skoro určite raz vytečie­). Tá nádrž má výhodu aj v tom, že funguje ako expanzka. K tomu nejaké PVC hadičky ­(ktoré je dobré chrániť aspoň nejakým obtočeným drôtom proti zalomeniu­), ktoré majú tú výhodu, že sa cez ne neodparuje voda. Uchytia sa pomocou kovových svoriek. Ako výmenník používam radiátor Aplhacool NexXxos Pro II, ktorý mi v pohode stačí ­(prípadne aj nejaký hrubší by bol dobrý­) ­- navyše sa zmestí do vnútra skrinky, dá sa priskrutkovať na jej zadnú stenu, namiesto 12 cm ventilátora. Na radiátor som si dal ten 1500 ot.­/min ventilátor od Arctic Cooling ­(asi AF12, či ako sa volá­), ktorý som si navyše prepojil cen nejaký zalmanovský napäťový regulátor, ktorý som si vyviedol na prednú časť skrinky.
Dôležité je ten ventilátor pripevniť cez tie gumové kolíčky, aby sa to odväzbilo, lebo inak to spôsobuje ­(relatívne­) ­"strašné­" vibrácie a drnčanie, najmä pri takej ­"papierovej­" skrinke, akú mám ja. Pumpu som si prepojil cez relé a napájanie zom si priviedol zo zdroja.

Výsledkom je chladenie, ktoré sa kompletne zmestí do vnútra skrine, vrátane expanznej nádoby, ktorú je však dobré dáť na nejaký tlmiaci vankúšik, lebo predsa len trochu vibruje.
Ušetrené prachy som potom vrazil do odhlučňovacej hmoty, takže teraz je ten komp tichý ako noťas. 2 ventilátory ­(1 12 cm v zdroji­) ťahajú vzduch cez skrinku von.

Takže ak jediným dôvodom pre takúto obludu bolo to, aby to bolo pasívne chladené, kvôli hluku, tak je to evidentne blbosť. Až im začne tá pumpa chrčať, tak si budú mlátiť hlavu o stenu... Ten môj 12 cm ventilátor je veľmi tichý ­- a to hovorím o 1500 ot.­/min; pro 700 ot.­/min je skoro nepočuteľný. Ale zapnutý musí byť, pretože aj keď by to moju skromnejšiu zostavu uchladilo, tak teplota vody by sa výrazne zvýšila a tá pumpa by mi o chvíľu ­"odišla­" ­- začala by chrčať a pod.

A podotýkam, že už asi tak niečo vyše roka vlastne nepotrebuje žiadnu údržbu, ani kvapka vody sa nestratila, tu niet nad čím váhať ­- mobilita, spoľahlivosť, nízka hlučnosť a a vlastne aj cena ­- jediné, čo by si musel urobiť, by bolo zostaviť si to ­- lenže aspoň vieš, čo tam máš a nestane sa ti, že tam budeš mať nejakú pochybnú pumpu, ktorá pomaly nezvládne ani väčší okruh.
Odpovědět0  0
CrazyMaD | 20.2.200811:14
Nevim jestli na to ma cenu vubec reagovat.. Uz jak ten prispevek zacina: ­"Nuž, z mojich skúseností, čo som sa pozeral­"... Tak je to ze zkusenosti nebo z pozerani? Evidentne to vypada na to druhe.

Ja mam doma vodniky cca poslednich 6 nebo 7 let. V te dobe jeste nebyly vubec zadne komercni produkty a clovek si vsechno musel udelat tak nejak sam. Neprodavaly se zadne bloky na CPU. Svuj prvni jsem si nechal odvrtat a 2. vyfrezovat. V dnesni dobe muzu jen dekovat ­(kapitalismu­) ze existuji kompletne komercni produkty a mezi nimi i reserator. Ono to ma vyhodu v tom, ze vsechno je udelane na miru a testovane. Zadne pochybne spoje, vse sedi a je bez prusaku. Ono za to ty firmy nesou i odpovednost..

Ta pumpa co tam je bohate staci. Ma prutok tusim 300l­/hodinu, v okruhu to bude asi mene, ale i kdyby to bylo 60l­/hodinu tak je to vice nez dost. Pokud dobre pocitam tak prutok 17ml­/s ­(=60l­/hod­) je schopen uchladit cca 70W s tim ze rozdil mezi vstupni teplotou a vystupni je pouhy 1 stupen C...

Zkratka neni to o prutoku, ale o tom jak odvest teplo opet z vody ven. Reserator 2 dela skvelou pasivni praci. Navic proti ruznym domacim bastlum ma kontrolu prutoku a pri jeho zastaveni zacne vydavat i zvukove znameni. Samozrejme plati ze cim mene pohyblivych soucasti tim lepsi spolehlivost a tady clovek potrebuje pouze tu pumpu co je uvnitr schovana. Bezi mi kazdy den temer rok a stale je stejne ticha jak na zacatku.. Ohledne mobility ­- ten radiator se da bez problemu odpojit, nemusi se vypoustet voda z okruhu ani nic podobneho.. Zkratka mi tento produkt stale vychazi jako dobra volba.

Dale chci vyvratit jeste jednu evidentni blbost: ­"Takže ak jediným dôvodom pre takúto obludu bolo to, aby to bolo pasívne chladené, kvôli hluku, tak je to evidentne blbosť­"
Zkratka blbost.. zajimalo by mne kdo ma tizsi sestavu ­- ja bez jedineho vetraku nebo ty se 2ma? Kazdy at se zamysli...
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 21.3.200823:52
Já jsem se hlavně díval na některé komerční ­(=kapitalistické­) i poslouchal zkušenosti uživatelů a srovnával jsem to s mými zkušenostmi a konfrontoval s mým ­(nebo podobným chlazením­).

Sice vím, že to není o průtoku ­- ostatně, jsou i komerční sestavy s pumpou o průtoku tuším 70 l­/h, jméno sestavy si již nepamatuji ­- ale vypadá to jako hračka.

Já jen to, že v dnešní době, s mnohem dostupnějšími CNC frézami opravdu není problém ­(nechat­) si udělat něco na míru nebo se poohlédnout po mnohem lepší alternativě.

Pokud si tedy schopen oprostit se od představy, že pouze kapitalisté umí všechno sestavit tak, aby to sedělo a neprosakovalo, pak zajisté přijdeš na to, že i ti kapitalisté nepoužívají žádné zázračné součastky a že je lze snadno nahradit i jinými, které vyhovují normám.

Kvalita pumpy obvykle závisí od kvality vyhotovení jednotlivých součástí. Ta má pumpa není špatná, ale až začne chrčet, tak ji vyměním za nějakou s kvalitními ložisky ­- a to běží už 2 roky ­(a taky že není bůhvíco­). Vzhledem k tomu, že tu svou provozuješ pouze rok, možná se to ještě neprojevuje.

Otázkou zůstává: za kolik je tá tvá sestava bez jediného větráku...?
Pasivní ­(nebo vodou chlazený zdroj­) asi nebude levná sranda, nemluvě o tom, že ten můj vodník stál asi 1­/2 tohoto kapitalistického.

Co se týče průtoku a jeho indikace... to zní spíš jako pokus o vtip. Přirozeně, že ani do mého okruhu by nebyl problém připojit i takovéto udělátko, ovšem to ­"řešení­" na Reseratoru 2 mi připadá spíš jako pokus o vtip; kdybych někdy pociťoval podobnou potřebu, pak bych si ho určitě udělal i se ­"spínačem napájení­" do zdroje.
Protože to, že to začne třebas i pípat by mi bylo tak minimálně 75 % času k ničemu, jelikož ten čas netrávím u počítače, kde bych ho mohl střežit. ;­-­)

Ano, mám tam sice 2 větráčky, ale z toho je 1 v zdroji a další je regulovatelný na radiátoru ­(ano, ten by možná šel i vypnout, ale jelikož si chci šetřit pumpu, tak to to dělat nebudu ­- vzhledem k tomu, co tím chladím, jsem si dovolil použít pouze středně tlustý radiátor­).
Kromě toho je celý ten počítač ­"zabalen­" do odhlučňovací hmoty ­(Nexus DampTek­) a ta pumpa s expanzkou je ­- kromě té pěny ­- postavena na podušce, která tlmí vibrace určitě mnohem lépe, než je jakýkoliv jejich ­(běžný­) koberec ­(vyjma perských­).

Samozřejmě, že každý se může zamyslet, kdo z nás má tišší sestavu. Nemluvě o tom, že u mé skříňky nemusí překážet nějaký obludný, neskladný radiátor s pochybnými hadičky.

A pouze taková poznámečka: kdyby ti i něco prasklo atp., tak kapitalisté ti budou ručit pouze za tu prasklou věc, nikoliv za celkovou škodu, kterou to způsobilo.
Odpovědět0  0
MuadDib (85) | 21.3.200823:57
A ještě co se týče té situace s hadičkami ­- tohle byl totiž ten hlavní důvod, pro který jsem upřednostnil umístění celého chlazení uvnitř skříňky, jelikož takhle nechráněné hadičky vypadaly jako ta nejzranitelnější součást takového ­"volně svázaného­" systému.
Odpovědět0  0
tomra (40) | 30.3.200810:37
Prosim te co chladis tim jednim vetrackem na radiatoru a jak velky ten radiator mas?Se mi nezda,ze by to jeden uchladil. Co se tyka te signalizace,tak si staci zapojit zjistovani otacek cerpadla na desku na pozici CPUFAN a sam bios ti to bude hlidat popripade nejaky programek desky.
Co se tyka Reseratora, tak jsem sahl take po pasivnim chlazeni,ale pomoci CAPE CORA a pak si bloky cerpadlo a vse poridite podle vlastnich predstav a cenove je to podobne. Dalsi vyhoda je,ze Cape Cora jsou rozsiritelne o jednotlive bloky a prenaseni ­- mam to pridelane na boku casu.
Odpovědět0  0
CrazyMaD | 31.3.200814:33
Ja nerikam ze neni problem si to vyrobit. Je ale potreba take kalkulovat ne jen s cenou za jakou to vyrobis­/nechas vyrobit, ale take s casem. Spousta lidi totiz ­"sebe neplati­"... Jiz nekolik let nestuduji a volneho casu prilis nemam. Uz jen z tohoto duvodu je pro mne mnohem lepsi si koupit hotovy ­(cti kapitalisticky­) produkt, nez stravit xy hodin vymyslenim a realizaci vlastniho reseni a dalsich xyz hodin jeho testovanim. Od toho jsem se chtel odprostit a je pro mne lepsi si to zaplatit. Samozrejme ze kdyz jsem byl student tak jsem byl v naprosto opacne situaci. Proto jsem mel take odvrtany blok, pozdeji soustruzeny, pumpu z baumaxu a petilitrovou sklenici od okurek. Ale na toto uz zkratka nemam cas ­(a po pravde receno ani chut­). Jestli ­(az­) pumpa zacne blbnout, tak se podivam jestli jde nejak vymenit nebo jestli nemuzu do okruhu dat jinou napr. prutokovou. Zatim je ale vse OK.

Ze to bude jen pipat me nevzrusuje. Mam to na pocitaci u ktereho 99% casu nekdo je. Na nonstop provoz mam jiny pocitac ktery ma o mnoho mensi spotrebu, nemyslim ze se vyplati nechat nonstop bezet pocitac co bere cca 250W.

Co se tyce tichosti, tu hodlam privest k dokonalosti za par let pomoci SSD disku :­-­) Kazdy si muze spocitat co mu vyjde levneji. Pro mne urcite vyslo levneji moje reseni. Nerikam ale ze tobe­/nekomu jinemu nevyjde levneji to tvoje...

No a co se tyce ruceni kapitalistu, tak ja nevim.. zaplatili tenkrat v americe te krave co upekla kocku v mikrovlnce jen skodu na mikrovlnce? Uz z tohoto duvodu si myslim ze tam nikdo neuvede na trh nic jen tak.. Navic nikde zadne spatne zkusenosti nectu, tak jsem v klidu.. nerikam ze bych se soudil, to by se nasli jini..
Odpovědět0  0
chuanvaldes | 30.4.20080:40
A tobe to vadi, ze je to kapitalisticke??? Spise bych videl problem ve financich... Hold je i skupina lidi, ktera si muze dovolit i takhle drahe hracky... Proc ne? Penize jsou k utraceni, nevim co s nima delas ty, ale ja za ne nakupuji... Hodne premyslim o vodnikovi... Bud Reserator 1 v2 nebo Reserator 2... A rozhodnu se asi pro tenhle... Nerikam, ze nemam tichou skrin, i kdyz to podle fotek nevypada... Hold mam v ni 6xNOCTUA na 600RPM jenze stejne je ticha...

http:­/­/i26.tinypic.com­/2lvmxw3.jpg
http:­/­/i27.tinypic.com­/ncbdzm.jpg
http:­/­/i28.tinypic.com­/es3i13.jpg

Dekuji za skvelou recenzi...
Odpovědět0  0
CrazyMaD | 21.1.200811:36
Hmm, pan asi hodne cte na netu, ale vlastni zkusenost mu chybi.

Mam doma Reserator 2 priblizne rok. C2D@3GHz ­(1.8GHz orig.­) pri 1.4 voltech + pretaktovana 8800GTX ­(s chladicem co byl v baleni + za par stovek dokoupene pasivy na pameti­). Reserator 2 tuto sestavu utahne i pri plnem vytizeni. Teplota CPU byla tusim ­(jiz nesleduji­) do 60ti stupnu, VGA ma nizsi teplotu nez s referencnim chladicem, cela sestava je naprosto stabilni.

Mam i pasivni zdroj a system nepotrebuje jediny vetracek ­(pri 3D tedy radeji jeden zapinam, ale zpocatku jsem testoval nekolik hodin a vse bylo OK­)..
Odpovědět0  0
tomra (40) | 21.1.200814:00
Chtel bych si take poridit vodnika a to kvuli tichosti a tohle vypada fajn,ale jak jsi uchladil grafiku??ja mam Sparkle CALIBRE 8800GTS,320MB GDDR3­(580­/1780 MHz­) a je hrozne hlucna,pac se neskutedne zahriva­-cela.A v kompabilite bloku na GPU neni psana 8800...
Odpovědět0  0
CrazyMaD | 21.1.200814:42
No kompatibilni skutecne neni :­-­) Ale da se to prekonat ­- ja tam ten blok prichytil pomoci takovych umelohmotnych stahovacich prouzku ­(co se pouzivaji napr. na stahovani napajecich kabelu ve skrini aby v nich byl poradek­). Blok drzi pevne a neni s tim problem. Dale si musis zjistit co vsechno na te karte hreje ­(nejsou to jen pameti­) nalepit na to ty pasivy. Nicmene je treba na to davat pozor, protoze kolikrat moc nelepi, tak aby se neodlepily. Ja mam vyhodu ze mam celkem nestandardni skrin kde je zakladni deska vzhuru nohama, takze ty chladice na tech pametech lezi a nevisi.. Jinak se mozna vyplati koupit nejaky blok primo na tu grafiku, ale do toho se mi uz nechtelo investovat..
Odpovědět0  0
NRX | 21.1.200814:55
Pokiaľ viem, tak Zalman má aj originálne bloky pre 8800 GTS.
http:­/­/www.zalman.co.kr­/eng­/product­/view.asp?idx=273&code=021
Odpovědět0  0
tomra (40) | 21.1.200815:14
Dik to je presne to co by se mi hodilo :­) takze suma sumarum to dela investice cca 9000. nu to je dost.Jak bylo v clanku­-mohly z te sestavy vyndat ty bloky,aby se to zlevnilo,pac si stejne budu muset porit tenhle
Odpovědět0  0
Crusader_Nr | 21.1.200822:02
Pilozeny GPU blok je kompatibilni s nVIDIA 8800 GT­/GTS 512MB.
Odpovědět0  0
kuro99 | 6.2.200811:09
Ahoj, ja mam R2 s c2d 6750 + 8800gt SC a cela zostava nema abs problem prezit. cpu islo cca ­-10~C gpu ­-30~C ­(bezna prevadzka­), pod dlhodobou zatazou ­(gpu intenzivna:­) je to max tak ­"zle­" ako to bolo na povodnom chladeni vzduchom akurat ze 0dB :)
Odpovědět0  0
NRX | 21.1.200813:08
Dobrej vzduch a hlavne rachot ... alebo veľká kilová rebrovaná krava na CPU a GPU ... no to isto ...
Takto môžem mať pustené PC aj v noci a hrať sa zatiaľ čo priateľka vedľa spokojne drieme v posteli.
Najskôr treba vyskúšať a potom kritizovať ...
Odpovědět0  0
tomra (40) | 21.1.200815:39
nebo mit vzduch ­- hlucny,ale vypnuty komp a venovat se pritelkyni :­) ­(ber to s usmevem)
Odpovědět0  0
:-) | 23.1.200811:19
Předpokládám že to bude jako u nás a jeho přítelkyně již spí vysílením zatímco on se musí dorazit nějakou vhodnou hrou :­-D
Odpovědět0  0
NRX | 23.1.200811:48
Odhalili ste ma ;­-)
Odpovědět0  0
NRX | 21.1.20089:38
Doma používam Reserator 1 Plus už vyše 2 rokov a nemôžem si sťažovať ­(P4 3,2 GHz, Radeon X800 TX PE­).
Jeho ištalácia bola úplne jednoduchá, používa čerpadlo EHEIM na 220 V a nepotrebuje žiadne ďaľšie káble, ešte silikónové trubice, čo je tiež lepšie ako tuto to PVC.
Celkovo sa mi zdá, že ten R2 je asi posun k horšiemu ...
Odpovědět0  0
gigik (81) | 21.1.20089:47
mel jsem taky jednicku reseratora ­(Athlon xp 2500@3200+ cca 95w­) a obcas uz byla voda docela tepla ­(3hodiny dooma3­) na prenaseni nic moc :­) a nevim jak by si poradil s dalsima 100w od grafny, tahle dvojka je vetsi takze myslim ze toho zvladne vic..
Odpovědět0  0
NRX | 21.1.200812:43
No v posledom lete pri tých 40° horúčkách mal síce čo robiť, veď aj ja som vtedy už fučal ;­-­) a moc som sa vtedy pre istotu ani radšej nehral, ale normálnu, kancelársku prevádzku zvládal bez problémov ;­-­)
Teplotu vody nemoniturujem, ale pri dlhodobej záťaži mi Motherboard Monitor neudáva teplotu na CPU vyššiu ako 60°, čo ale nie je teplota vody. Silikónové hadice zvládajú aj cez 100°, ostatné želeco ­(teda hliník­) samozrejme tiež, tak toho by som sa neobával. Otázne je čo to robí s čerpadlom, ale predpokladám, že EHEIM nie sú žiadne šmejdy ...
Odpovědět0  0
tomra (40) | 23.1.200818:31
V jednicce nebylo cerpadlo v sade zamontovane?
ja prave koumam,jak sestavit vodnika a kluci doporucujou ten EHEIM...
Odpovědět0  0
NRX | 24.1.20088:35
Pokiaľ mám správne informácie, tak Reserator 1, 1 Plus aj 1 V2 používajú tú istú pumpu. Samozrejme je v dodávke a rovno namontovaná vo ­"veži­". Mabo by ísť o EHEIM Compact 1000, modelové číslo 1000220 ­(230V ­/ 50Hz­), u nás tiež označená ako EHEIM Compact 300, lebo max pretlačí 300 l­/h.
Odpovědět0  0
rs (52) | 21.1.20084:31
"Nevím, jak u Zalmanu přemýšlejí, ale mě nenapadl jediný důvod, proč bych prostě nemohl použít jeden z volných Peripheral Power konektorů třeba i běžícího počítače a na co bych měl provádět takové opičárny s odpojováním kabelů.­"

No co třeba kdyby někde okruh propouštěl a voda se dostala na vodivé spoje v počítači? Kdyby se tak stalo, stačilo by počkat, osušit komponenty, a celé to znovu zapojit. Je to prostě ochrana proti idiotům a smolařům.
Odpovědět0  0
Barell (18) | 21.1.20088:45
no pokial viem tak destilovana voda nie je vodiva a k chladeniu sa dava aj ta antikorozna tekutina, cize ked sa to vyleje, nemalo by sa nic stat
Odpovědět0  0
rs (52) | 21.1.20088:52
Takže když Vám poliju desku destilkou, tak mi dovolíte zapnout počítač? :­-D Jenže ona ta voda už potom nebude destilovaná.
Odpovědět0  0
reaaregr | 23.1.200814:07
tak to te zklamu. Za chodu mi nastrikal vodnik na desku nemalo vody a z pc se nic nestalo. Bych z toho nedelal takoveho bubuka. Ale jinak mas pravdu ze pak uz voda destilovana neni :}
Odpovědět0  0
Tomas Vana | 21.1.200813:15
Obavam se ze nevodiva voda je de­-ionizovana, nikoliv destilovana :)
Odpovědět0  0
po/*- | 21.1.200814:04
jiste, jen demivoda nevodi, je jak rikate deionizovana.
destilovana voda je lehce vodiva.

navic je to celkem jedno i kdyby tam byla demivoda, vechvili kdy se vylije tak z okolniho prostredi veme vsecky necistoty a zarucene bude vest proud jak vino :­)

ps: navic demivoda je velice zrava, tedy ma prirozenou snahu se zase nasytit a je tedy na uzavrene okruhy s kovovymi castmi naprosto nevhodna.
Odpovědět0  0
Copyto | 21.1.200817:26
Ty blaho, my uz nekolikatym rokem, pouzivame jako rozperky na venkovni vedeni laminatove tycky. Takze, kdyz je tycka mokra od deste, je tam jasny zkrat? :­-D a nebo se zkratovym proudem staci ohrat, aniz by to vyhodilo pojistky na trafu :­-D
Odpovědět0  0
chemik_ | 21.1.200819:09
Mam co do cineni s chemickym provozem v energetice vcetne reaktoru, specializace na vodu. Deionizovanou vodu 10MOhm pouzivam casto a na ziravost jsem jeste nenarazil. Kovy nekoroduje o nic vic nez bezna voda z kohoutku.
Odpovědět0  0
gadzo | 24.1.20080:30
kecáš
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.