reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman TNN500AF: balzám na uši

9.5.2006, Jan Vítek, recenze
Zalman TNN500AF: balzám na uši
Dnes jsme si pro vás připravili jednu specialitku v podobě systému, jenž je celý chlazen zcela pasivně s pomocí skříně TNN500AF. TNN je zkratkou slov ‘Totally No Noise', tedy ‘absolutně žádný hluk' a jak brzy uvidíme, je toto označení zcela na místě. Pojďme se tedy pokochat, jakou skříň bychom mohli dostat za obnos, jenž by sám o sobě stačil na zakoupení moderního výkonného počítače.
Podle specifikací jde tedy o pořádného obra, u nějž je přítomnost podvozku v podobě čtyř masivních koleček více než opodstatněná. Levá stěna je v podstatě jeden velký pasivní chladič, na nějž jsou napojeny součástky napájecího zdroje. Tato stěna, stejně jako ta druhá, je tlustá poctivých 7mm a je rozšířena celkem o 23 žeber, která jsou 33mm dlouhá. Směrem od základny se jejich tloušťka zmenšuje z 2,5mm na 1mm. Takto dimenzované chladiče jsou potřeba, aby společně se zbytkem skříně uchladily procesor s TDP maximálně 100W, moderní grafickou kartu a čipovou sadu.


Rozměry
400(L) x 286(W) x 597(H) mm
Hmotnost
26kg
CPU chladič
ZMC 6HB(150W/sec)
VGA chladič
ZMV 3HA(75W/sec)
Northbridge chladič
ZMN-1HB
HDD chladič
ZM-2HC2(11x heatpipe)
Zdroj PC
TNN400APF-V2(400W)



Po stranách bočních panelů také kromě žeber vedou čtverhranné trubice, ovšem ty jsou zde spíše než kvůli chlazení proto, aby rohy TNN500AF nebyly zdobeny ostrými žebry, o něž byste se mohli lehce poranit. Všimněte si také řad šroubků ve střední části. Ty přidržují pláty, na které se poté vevnitř instalují 5,25“ a 3,5“ zařízení.


Pravá bočnice je téměř identická, ovšem zde již pochopitelně nenajdeme ony šroubky přidržující mechaniky a disky a ani nic jiného. Tato část je také ke skříni přimontována napevno a také není důvod, proč byste ji chtěli oddělávat.



Zadní část velmi připomíná klasické počítačové skříně. Najdeme zde normální ATX rozložení zadních záslepek a štítku základní desky, fortelný zámek pro levou bočnici, konektor pro eurokabel s vypínačem a jednu z pozic pro 120mm ventilátory.



Vedle záslepek rozšiřujících karet je přítomen také odsunovací panel zajištěný dvěma šroubky, nad nímž je nákres, který v pěti bodech popisuje proceduru k otevření skříně. V prvé řadě je nutné zablokovat kolečka (na tuto vlastnost se podíváme níže), poté otevřít čelní dvířka, aby nepřekážela, následně odjistit zámek a odšroubovat čtyři šroubky v bočnici a nakonec již můžeme skříň otevřít. Toto se sice zdá zbytečně složité a také tomu tak je, ovšem my nemusíme vůbec používat boční šroubky, protože zámek na tuto práci stačí sám o sobě. A také zajištění koleček je celkem zbytečná věc, protože 35kg těžký počítač těžko někam samovolně ujede.






Rošt pro 120mm ventilátor by mohl být zpracován lépe, ale zde uznávám, že ventilátor v základní konfiguraci s CPU s výdejem tepla pod 100W není vyžadován, tudíž by osamocená kulatá mřížka vypadala poněkud divně. Pod tímto roštem si také můžeme přečíst další popisek, mluvící právě o nutnosti dodatečné instalace ventilátoru. Výrobce doporučuje zakoupit nějaký s 1000-1200RPM, pro což se hodí například Nexus Real Silent. Avšak osobně bych stejně tak tepelně výkonný procesor do TNN500AF nedával, vždyť si přece nekupujeme pasivně chlazenou skříň za desítky tisíc proto, abychom její kouzlo znesvětili nějakým ventilátorem, že?



Přední strana skříně je díky dvířkám velmi jednoduchá. Kromě označení skříně tak na nich najdeme pouze čtverec temně tónovaného plexi, přes nějž je přijímán signál z dálkového ovládání. Mohlo by se zdát, že kvůli nim bude signál z ovládání přijímán pouze v omezeném úhlu, avšak není tomu tak. Dálkové ovládání je dostatečně silné a signál se k čidlu probojuje, ať už v místnosti zaměříte paprsek kamkoliv.



Dvířka se otevírají stiskem a maximální úhel, po který jsou ochotna se rozevřít, je kvůli pravé bočnici jen asi 120°, ale i tak stačí pro pohodlnou manipulaci s mechanikami. Na první pohled je vidět, že nainstalovat můžete celkem dvě 5,25“ zařízení a jedno externí 3,5“ zařízení. S nějakým designem si zde výrobce hlavu nedělal, a tak jsou mechaniky zavěšeny jakoby v prostoru, ale to spíše jen krásným způsobem podtrhuje industriální vzezření skříně a volný prostor okolo také napomáhá k chlazení.


Pod pozicí pro 3,5“ zařízení máme ve středu oko pro příjem IR signálu a pod ním nezbytné ovládací a informační prvky – kovová tlačítka Power a Reset, světelné diody indikující stav PC a práci disku. Zcela vpravo je tlačítko s popiskem Lamp. To se stará o zapínání a vypínání lampičky s modrým světlem, která je umístěna uvnitř skříně.



Pod nápisem TNN500AF jsou dobře známé přední I/O porty. Vepředu je místa více než dost a je dobré, že výrobce tomu přizpůsobil i porty. Ty jsou velmi dobře přístupné, navzájem se neomezují a je jich hodně. Nejpoužívanější USB 2.0 porty jsou zde celkem čtyři a máme tu i dva FireWire konektory – jeden klasický 1394 a jeden menší 1394b. Nakonec zde nesmí chybět ani protipóly pro 3,5mm jack audio kabely pro sluchátka a mikrofon.


Na vnitřní straně skříně výrobce pokračuje s nařízeními a omezeními, že si při jejím prohlížení téměř připadáte, že okukujete stíhačku. Zalman TNN500AF tak není dovoleno provozovat v poloze ležmo, je nutné jej více než jiné skříně chránit od slunečních paprsků a jiných zdrojů tepla, nesmíme jej polévat tekutinami, rozebírat v zapnutém stavu, strkat dovnitř předměty a nebo třeba zkoušet pouštět na zem z výšky. Prostě jsou tu zastoupeny všechny činnosti, na které si duševně zdravý člověk ani nevzpomene.






Dno skříně má v sobě umístěny další dvě pozice pro 120mm ventilátory a také ukazuje, jaká kolečka nám Zalman k TNN500AF nadělil. Jde o velice robustně zpracovaná kolečka s mechanismem, jenž je schopen pod jejich úroveň spustit gumový blok a tím skříň zablokovat. Pro tento účel slouží oranžové kolečko s výstupky, jehož otáčením se blok spouští a vytahuje. Spouštění jde velmi snadně, ale pouze pokud si skříň nejdříve nahnete, abyste nemuseli při otáčení překonávat její váhu. Poté je již spouštění a vytahování otázkou několika sekund.


Strop skříně je opatřen dvojitou vrstvou hliníku. V té nižší jsou poslední dvě pozice pro 120mm ventilátory, a tak je varování Zalmanu o nevylévání tekutiny na povrch skříně opravdu zcela na místě, a ta vrchní v sobě integruje dvě masivní hliníková madla. S těmi je možné pohodlně otočit tak, aby nepřekážela a pro účely zvedání desítek kilogramů se mi zdají být dobře dimenzována. Zalman TNN500AF je tak první skříň, s kterou jsem měl tu čest se setkat, která takové úchyty opravdu nezbytně potřebuje, protože jinak byste ji přenášeli velmi, velmi obtížně.

reklama