reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman vs. Primecooler: souboj klonů

26.4.2006, Jan Vítek, recenze
Zalman vs. Primecooler: souboj klonů
Korejský Zalman a Primecooler nedávno uvedli na trh své novinky. Zatímco Zalman v modelu VF900-Cu konečně zakomponoval heatpipe, Primecooler se spokojil s uvedením druhé edice alternativ k modelům VF700, na něž se dnes podíváme.
Teplotní testy

Před teplotními testy si ještě přiblížíme metodiku testování. Sestava až na grafickou kartu v tomto případě není ani tak zajímavá, tak jen pro zajímavost:
  • Grafická karta: Gigabyte GeForce 7800GTX ( GV-NX78X256V-B)
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz 1.6V, Cool'n'Quiet vypnuto
  • Chladič procesoru: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE @ 1600RPM
  • Operační paměť: Mushkin PC3200 (2*512MB)
  • Pevný disk: Western Digital 800JB-00CRA1
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W

Čip grafické karty jsem zahříval výhradně za pomoci testu Nature z 3DMarku03, který grafickou kartu dokáže zatížit na nejvyšší stupeň. Výsledné teploty jsem poté sledoval výtečným programem RivaTuner v2.0 RC 15.8, jenž umožňuje teplotu zaznamenávat do časového grafu, takže nepřijdeme ani o ten nejmenší výkyv směrem nahoru – a o ten nám přesně šlo. Jako nejvyšší dosažené hodnotách jsou totiž v grafech uvedeny právě ty výkyvy a to ve všech případech bez výjimky.


Gigabyte GeForce 7800GTX ( GV-NX78X256V-B)

Testy probíhaly tak, aby měly všechny chladiče pokud možno co nejrovnější podmínky. U starých Primecoolerů HG1 a Zalmanů VF700 tak byly použity takové maximální otáčky, jakých byl schopen ten nejpomalejší z nich, protože, jak jistě víte, tolerance otáček je typicky +/- 10%. Tím nejpomalejším byl Primecooler PC-VGAHG1 Cu, jenž se roztočil pouze na 2550RPM. Spodní hranici jsem chtěl zvolit hruba na polovinu maximálních otáček, ovšem minimální udávané RPM jak u Primecooleru, tak u Zalmanu jsou 1350RPM, takže jsem zůstal u nich.

Nové Primecoolery s 70mm ventilátorem jsou schopné se roztočit až na 3000RPM a jednak by byla škoda těchto otáček nevyužít a také by porovnání při stejných otáčkách nebylo fér. Tudíž jsem se rozhodl, že Primecoolery HG2 budu testovat při otáčkách 3000RPM a dále při 1500RPM. Regulaci otáček jsem prováděl s naším zátěžovým potenciometrem, který jsem v případě potřeby doplnil ještě jedním – někdy byl totiž na příliš roztočené ventilátory moc slabý.

Nakonec ještě zmíním důležitý údaj – okolní teplotu při testech, která kolísala kolem 22°C maximálně o 1°C. Ten jsem také při výsledcích zohlednil.



Pokud snad čekáte, že v testech Zalman šmahem smete napodobitele svých produktů, musím vás zklamat, není tomu tak. Při prvním testu, kdy byly využity minimální otáčky, tedy 1350RPM u Zalmanů VF700 a Primecoolerů HG1 a 1500RPM u HG2, byly výsledky velmi vyrovnané. Téměř u všech přímých soupeřů se výchylky projevovaly v podstatě pouze v rozmezích chyb v měření. Výjimkou je snad jen Primecooler PC-VGAHG2 Cu LED, jenž za svými celoměděnými kolegy trochu zaostal. Vyjádřeno čísly o 3-4°C. Hliníkovoměděné modely vyšly všechny téměř stejně - rozdíly u nich při zátěži nepřekročily 1°C.



Při vyšších otáčkách se objevilo menší překvapení, a sice, když stará verze celoměděného Primecooleru byla v zátěži o 2°C lepší než Zalman VF700-Cu. Nevím, zda se projevila zvlněná žebra a jejich zakulacení kolem lopatek, každopádně je jasné, že v tomto ohledu byl Primecooler HG1 Cu o drobátko lepší. Ovšem už o podstatné 4°C byla lepší nová verze HG2 Cu, u níž se asi projevily zvýšené otáčky jejího 70mm ventilátoru a stejně se projevila i AlCu verze. Zajímavé také je, že až na celohliníkovou verzi se chladiče při provozu v klidu téměř nelišily, ale to se dá také snadno vysvětlit tím, že při nenáročných podmínkách se rozdíly tolik neprojeví.

Hlučnost chladičů

Začneme se Zalmanem. Chladiče jsem posuzoval ze subjektivního hlediska, tedy porovnáním dle vlastních uší při 5 a 12V. K tomuto účelu mi posloužila také ztichlá místnost a samostatný zdroj. Oba výrobky - VF700 Cu a VF700 AlCu měly naprosto stejnou charakteristiku. Při plných otáčkách se při porovnání s Primecoolery HG1 vyznačovaly hlubším hukotem, jenž je pro lidské uši daleko lépe snesitelný, než vyšší hluk z Primecoolerů. U nízkých otáček na 5V se zase projeví kvalita motorku. Ten se ozýval jemným šustěním ložisek; cívky nebyly slyšet vůbec. Zkusmo jsem také chladiče položil na dřevěnou desku stolu, na niž by se měly přenést případné vibrace a tím zesílit hluk. Ovšem Zalmany mají evidentně dobře vyvážené motorky a také neslyšné cívky, což se podepsalo na tom, že chladiče se stolem slyšitelně nerezonují.

Primecoolery musím kvůli rozdílným velikostem ventilátorů u starých a nových verzí posuzovat odděleně. Staré HG1 s 8cm ventilátorem mohu přímo srovnat se Zalmanem. Oba (HG1Cu a HG1 AlCu) si byly velmi podobné. Při 12V jejich ventilátory a vzduch proudící skrz vlnitá žebra tvořily se Zalmanem srovnatelně silný hluk, ten ovšem byl položen výše a byl tak i více obtěžující. Provoz na 5V odhalil jemně šustící ložiska a po položení obou chladičů na stůl se projevila i nevyváženost jejich rotorů. Deska spolehlivě zesílila vibrace linoucí se z motorku a to není pro Primecooler příznivý výsledek.

Tři nové výrobky, HG2 Cu, HG2 AlCu a HG2 Al, by se daly nazvat jako velice nesourodé. 70mm ventilátorek vydával při 12V nejslabší aerodynamický hluk, ovšem ten byl zároveň položen bezpečně nejvýše. Al verze při 5V na tom byla hlukově asi nejlépe. Deska stolu neodhalila žádné nadbytečné vibrace a motorek vydával pouze jemné vrčení cívek. Zato ostatní dva kousky - Cu a AlCu stůl spolehlivě rozezněly a navíc k vrčení cívek přidaly i šustící ložiska. Poslechový test jen potvrzuje fakt, že co se týče ventilátorů od Primecooleru, není o co stát.
reklama