reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Změřili jsme odezvu AMOLED!

22.3.2012, Pavel Kovač, recenze
Změřili jsme odezvu AMOLED!
Do redakce dorazila nedávno nová sonda a nyní dorazil i AMOLED displej v telefonu NOKIA Lumia 800. Co z toho vznikne? Samozřejmě měření AMOLED displeje. Ponořte se do historicky prvního testování tohoto nového displeje!

AMOLED má skutečně vše ideální?


Díky velmi povedenému telefonu NOKIA Lumia 800 jsme získali jedinečnou možnost si přesněji proměřit AMOLED displej. Principiálně jde o velmi jednoduchou věc. Stačí si nainstalovat VNC prohlížeč a využít telefon jako externí zobrazovač běžného PC. Pak už displej měříme pomocí sond standardně jako na běžném LCD monitoru. Můžeme si změřit odezvu, barvy, gamut, kontrast, jas a další běžné hodnoty.




Testování NOKIA Lumia 800 in progress...


Technologicky jsou sice OLED displeje výrazně lepší než LCD (viz náš popis technologie OLED), ale jak je tomu ve skutečnosti? Papírové hodnoty jsou naprosto ideální. Prakticky nulová odezva, neomezené pozorovací úhly, téměř nekonečný kontrast a široký gamut.

Co na to však naše sondy?


Odezva


Ihned po zapnutí telefonu s OLED displejem jistě poznáte, že odezva je zcela v jiných dimenzích. Teprve sonda však ukáže holou pravdu. Po přiložení sondy napojenou na osciloskop je jasné, že odezva se pohybuje pod 1 ms, a to naprosto všude. Rise i Fall. Bohužel Lumia 800 používá PenTile displej a ten nejspíše trpí drobným neduhem v podobě zapínání různých pixelů v různé době. Ve výsledku se odezva jeví se schody. Principiálně k tomu však není sebemenší důvod a odezva by mohla být naprosto parádní.




Odezva 0-175-0 (20 ms/dílek)


U odezvy 0-175-0 se objevuje (stejně jako u ostatních) schod v podobě postupného zapínání jednotlivých pixelů. Samotný náběh rozsvícení a zhasnutí je extrémně krátký. Pouze to tedy potvrzuje teoretické a papírové vlastnosti OLED displejů. Přísloví "důvěřuj, ale prověřuj" se zde ukázalo jako velmi praktické. Pokud tvrdíte, že váš (AM)OLED displej má nulovou odezvu, tak to není pravda. Má ji s největší pravděpodobností o hodnotě 0,8 ms.




Odezva 50-200-50 (20 ms/dílek)


Naprosto stejně je na tom odezva 50-200-50. Dalšího komentáře asi netřeba. Opět 20 ms/dílek.




Odezva Fall (5ms/dílek)


Přibližme si odezvu fall. Na první pohled vypadá průběh odezvy velmi standardně. Je třeba si však uvědomit, že mřížka má rozteč pouhých 5 ms! Pokud se podíváme na průběh odezvy, tak je zcela lineární a dle nové metodiky dosahuje již zmíněných 0,8 ms. Tato odezva však může být lehce prodloužena samotnou reakční dobou fotodiody. Každopádně je odezva perfektní. A pokud přijdou OLED displeje na trh monitorů, tak odezvu možná přestaneme měřit, protože to už prakticky nebude mít smysl.


Kontrast


Kontrast má být vlastně nekonečný. Jde totiž o to, že pokud má OLED displej zobrazit černou barvu, tak prostě přestane přivádět napájení na pixel a tím dojde k jeho úplnému zhasnutí. Po přiložení kolorimetru a měření hodnoty černé barvy se některé programy zcela sesypaly. Některé nahlásily chybu, některé prostě přestaly reagovat. Program BasICColor to však nevzdal a snažil se černou měřit a měřit. Po nějakém tom čase (čím tmavší barva, tím měření obvykle trvá déle) vrátil hodnotu 0,00 cd/m2.

Při měření bílé barvy naopak měření dosáhlo hodnoty 290 cd/m2. Vydělme si tedy čísla, abychom získali kontrast. Ale dělit nulou nelze. Kontrast je tedy opravdu i mimo laboratorní podmínky prakticky nekonečný. Skvělé!

Kontrast: 290:0,00



Barevný gamut


Barevný gamut zde nezáleží na podsvícení jako u LCD displejů, ale na emitované barvě daného subpixelu. Pokud chce tedy výrobce upravit gamut, stačí mu změnit výrobu např. pouze jedné barvy pixelů. Chceme mít lepší resp. širší podání zelené? Změníme chemické složení zelené buňky. Tím rozšíříme celý gamut. A jak to vypadá v praxi?








Jak je vidět, Adobe RGB je pro NOKIA Lumia 800 málo. Přesahuje jej ve všech směrech. Pouze modrá je lehce posunuta do azurova. Když to srovnáme s běžným LCD monitorem, pohybujeme se ve zcela jiných dimenzích. Opět se potvrdily papírové hodnoty. Opět musím říci pouze "Super!" Je tedy vidět, že kvality OLED displejů nejsou jen papírové hodnoty. My jen můžeme doufat, že se brzo objeví nějaký ten (AM)OLED monitor. Už aby to bylo.


Regulace jasu


Regulovat jas můžete nechat jak pomocí senzoru, tak jej měnit ve třech stupních. Průběh sice není zcela lineární, ale má perfektní rozsah: 25 až 300 cd/m2. Zde je třeba si uvědomit, že regulace jasu probíhá softwarovou cestou. Nelze regulovat podsvícení, když tu žádné není, a tak u OLED monitorů bude muset být elektronika stavěná výrazně odlišněji, aby mohla regulovat jas bez ztráty detailů v obraze.





Struktura displeje


Displej není klasický RGB, ale výrobce chtěl alespoň zde ušetřit a obdařil telefon PenTile strukturou. To trochu zhoršuje kvalitu displeje, ale není to nic hrozného.






Odchylka dE


Barevnou odchylku se bohužel kvůli velkému zpoždění VNC či Remote desktopu nepodařilo změřit. Sondě totiž vždy do jedné barvy "přetekla" i druhá. Zkoušel jsem i zachytit obraz do videa a pustit jej na telefonu zvlášť, ale sonda pokaždé reaguje s drobnou časovou odchylkou. Některé barvy jsem byl schopen změřit, ale vždy nějaká unikla. Na druhou stranu je zde odchylka dE docela podružná a na displeji tohoto typu to tolik nevadí. Samozřejmě až se objeví (AM)OLED displej s klasickým vstupem (DVI, HDMI, DP), tak změříme i dE. Barevná odchylka je hlavně v režii výrobce samotného produktu a ne technologie.


Shrnutí


Měřením jsme si tedy pěkně ověřili teoretické vlastnosti AMOLED displejů. Jde sice o trochu netradiční produkt, ale teoreticky se na technologii u monitorů nic nemění. Jedinou trochu zarážející vlastností jsou schody v odezvě Rise, které však mohou být způsobeny strukturou PenTile, nebo nějakým vnitřním omezením samotného telefonu NOKIA Lumia 800. Není to však její chyba. Tento displej se nemá honit za odezvou jako dnešní LCD panely. Také elektronika v mobilu je na dost jiné úrovni než u běžných monitorů.

Velmi příjemně překvapil gamut, který přesahuje Adobe RGB. Ten, kdo někdy viděl AMOLED displej, jistě ví, že barvy jsou opravdu pěkně živé. Sondou jsme si to však potvrdili.

Také kontrast je nekonečný (sonda černou nedokázala někdy ani změřit a pokud změřila, tak ukázala hodnotu 0,00 cd/m2). Opět se potvrdila teoretická hodnota udávaná výrobci.

Odezva je tedy skutečně pro lidské oko nepostřehnutelná. Námi změřená odezva 0,8 ms je vlastně 1250 FPS. To je natolik rychlé, že si už určitě nikdo nebude stěžovat, že je jeho hra rozmazaná.





Odezva je skutečně nepostřehnutelná
PenTile struktura displeje
Gamut víc než Adobe RGB
Ikona Odkaz na databázi
Neomezené pozorovací úhly
Ikona Odkaz na databázi
Nekonečný kontrast
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 11 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Nokia Lumia 800 16GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama