reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC ZBOX: nettop s Blu-ray

18.10.2010, Jan Vítek, recenze
ZOTAC ZBOX: nettop s Blu-ray
Společnost ZOTAC je stále v našem podvědomí především jako výrobce grafických karet, ovšem ty již dávno nejsou v jejím portfoliu osamoceny. Nachází se tam i nettop ZBOX vybavený dvoujádrovým Atomem a NVIDIA ION 2, což z něj činí zajímavý kus hardware.

Vnější zpracování


ZOTAC ZBOX je stvořen z celkem pestré palety kovů a plastů. Především je zde horní část z broušeného hliníku a kouřově zbarveného průsvitného plastu s lesklým povrchem, pak tu je přední a zadní hrana ze stříbrného plastu a vespod máme rám z černého plastu s drsným povrchem, uvnitř nějž je ocelový kryt, jenž na první pohled vypadá naprosto stejně jako onen rám, v němž je zasazen.

Ve vrchním plastovém dílu je také viditelný velký kruh. Ten po zapnutí počítače svítí modře, ve vypnutém stavu pochopitelně nesvítí a pokud počítač uspíme, pak pomalu zhasíná a zase se rozsvěcuje. V BIOSu můžeme ale tento světelný prvek také kompletně vypnout, aby nás nerušil, což je dobré vědět. Další prvky, které zde vidět nejsou, máme umístěny pod průsvitným plastem hned za tlačítkem Power. Jde o modré kontrolky signalizující zapnutý počítač (ta má tedy stejnou funkci jako onen kruh), práci pevného disku a třetí ukáže aktivitu bezdrátového rozhraní Wi-Fi.


- klikněte pro zvětšení -

Přední část počítače obsahuje pod hliníkovým panelem slotovou mechaniku pro disky Blu-ray, DVD a CD. Pod ní pak máme čtečku paměťových karet 6 v 1 pro MMC, SD, SDHC, MS, MS Pro a xD. Na pravé polovině se ukazuje jeden bílý port USB 2.0, vedle něj port USB 3.0 v modrém provedení, dále 3,5mm jack pro sluchátka, to samé pro mikrofon a nakonec malé tlačítko hlavního vypínače.


- klikněte pro zvětšení -

V opačné části ZBOXu máme všechny zbylé konektory a pokud to vezmeme směrem zleva, jde o druhý USB 3.0, RJ-45 Gigabitového Ethernetu, kombinovaný USB 2.0 s eSATA, obrazový DVI-I (s dodávanou redukcí na D-Sub), konektor HDMI a optický S/PDIF chráněný záslepkou. Stranou všech ostatních jsou zcela napravo napájecí konektor s otvorem pro zámky Kensington. Z tohoto pohledu si můžete také všimnout loga firmy ZOTAC v ohybu hliníkového plechu. Celkově mi přišlo zpracování velmi pěkné, kvalitní a hodné moderní domácnosti.

Zvláštní je, že veškeré porty, tedy i USB, jsou obráceny vzhůru nohama, pokud máme tedy brát jako standard jejich klasickou orientaci u notebooků.



Když si ZBOX obrátíme na opačnou stranu, objeví se jeho čtyři gumové protiskluzové nožky, množství průduchů a také již zmíněný kovový panel, který zabírá velkou část celého spodku. V něm si můžete všimnout dvou otvorů ve tvaru klíčových dírek, s jejichž pomocí budeme mít možnost počítač zavěsit do připraveného držáku. Optické disky se následně budou do mechaniky zasunovat seshora, což je pochopitelné.


- klikněte pro zvětšení -

Podívejme se na spodek počítače ještě z druhé strany, kde jsou lépe vidět další průduchy vyložené jemně perforovaným plechem, aby se dovnitř nedostávalo tolik prachu. Zajímavější to však bude uvnitř počítače, kam se snadno dostaneme, protože panel je držen pouze šesti dobře přístupnými křížovými šroubky.


- klikněte pro zvětšení -


Vnitřní komponenty


Výbavou má tento počítač blíže spíše notebooku či netbooku, neboť využívá mobilní pevný disk s 2,5" plotnami a paměti do slotů SO-DIMM. A jak můžeme jasně vidět z obrázku, s jejich instalací si musí poradit každý, kdo jen trochu vládne šroubovákem. Pevný disk drží na místě pochopitelně SATA konektory, ale pak také černý plastový rámeček ve tvaru H. Ten stačí u nevybaveného modelu HD-ID33 odšroubovat, disk nasunout na konektory a zase přišroubovat. Paměťové moduly mají zase připraveny klasické kovové packy, takže jejich instalace je dílem okamžiku. A i v tomto případě můžeme model HD-ID34 obdařit dalšími dvěma gigabajty paměti DDR2.

Nakonec nám ZOTAC zpřístupnil ještě jeden volný slot pro kartu Mini PCIe x1. Vedle je už jeden zabraný, a to evidentně kartou rozhraní Wi-Fi, k níž vedou i dva drátky vestavěné antény.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče chlazení, pak to si bere na starost malý radiální ventilátor profukující dlouhá tenká žebra. Pod tímto chladičem je procesor i grafický čip a ventilátor by si měl nabírat vzduch nejen přímo seshora skrz průduchy, ale také jej částečně tahat skrz skříň, aby se aspoň trošku chladil i pevný disk. My ostatně uvidíme sami, jak je tento systém účinný.


reklama