reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC ZBOX: nettop s Blu-ray

18.10.2010, Jan Vítek, recenze
ZOTAC ZBOX: nettop s Blu-ray
Společnost ZOTAC je stále v našem podvědomí především jako výrobce grafických karet, ovšem ty již dávno nejsou v jejím portfoliu osamoceny. Nachází se tam i nettop ZBOX vybavený dvoujádrovým Atomem a NVIDIA ION 2, což z něj činí zajímavý kus hardware.
ZOTAC ZBOX se dá označit za elegantní malý počítač, nebo také nettop, jenž je určen především pro multimediální využití, k čemuž jej předurčuje přítomnost čtecí mechaniky pro disky Blu-ray a také dostatečně výkonné grafické řešení NVIDIA ION 2. To vše je uzavřeno v malém tenkém těle vytvořeném z kombinace kovů a plastů, jehož design dokresluje modře podsvětlený kruh v plastové části.





Ve výbavě figuruje kromě Blu-ray mechaniky a ION 2 také dvoujádrový Atom na 1,86 GHz, jeden 2GB modul SO-DIMM DDR2-667 a 250GB pevný disk, pokud tedy mluvíme o naší verzi HD-ID34. O cca 2000 Kč je ale levnější HD-ID33, kterou je třeba pamětí a pevným diskem (či snad SSD) dovybavit. To jde díky snadno odšroubovatelnému spodnímu panelu velmi snadno a rychle. Dále nesmíme zapomenout na moderní rozhraní USB 3.0 a vedle něj čtečky pro 6 druhů karet, port eSATA, obrazová rozhraní DVI-I s redukcí na D-Sub a HDMI a aktuální verze Ethernetu a Wi-Fi.

Softwarová výbava je zde reprezentována pouze diskem s ovladači a SW balíkem CyberLink BD Solution, jenž nám umožní přehrávat filmy, upravovat je a vypalovat či zálohovat data. Operační systém si však musíme zajistit a nainstalovat sami, přičemž my jsme využili MS Windows 7 v 64bitové verzi.




Ocenění TREFA získává nettop ZOTAC ZBOX HD-ID34
za kvalitní zpracování, HW výbavu a potenciál . Logo ocenění je ke stažení zde.


Výkon počítače s přehledem stačí na přehrávání filmů z disků Blu-ray, přičemž počítač dokáže pracovat s jen nízkou hlučností a ta ani při největší zátěži není vysoká. Výkon řešení ION 2 bude také stačit na nenáročné 3D hry. A co se týče spotřeby, pak ta se pohybuje mezi 28 a 45 W, přičemž při přehrávání Blu-ray filmů se můžeme připravit na spotřebu 36 W a pouze cca 20% zátěž procesoru.

Pro to všechno by měl ZOTAC ZBOX dostat nějaké ocenění, od nás to bude TREFA Světa hardware.


Slušné a líbivé zpracování
Procesor nemá EIST
Možnost koupit jako barebone
Nutnost doinstalovat OS a aplikace
Blu-ray, NVIDIA ION 2, USB 3.0 a Wi-Fi
Ikona Odkaz na databázi
Možnost montáže na zeď
Ikona Odkaz na databázi
Nízká spotřeba a hlučnost
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 11 500 Kč s DPH, standardní záruka 2 roky



Stále aktuální cena v českých obchodech



Graf ceny produktu ZOTAC ZBOX HD-ID34, Intel Atom D525 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení ZOTAC ZBOX HD-ID34 děkujeme firmě ABACUS COMPUTER




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

ZOTAC ZBOX is a stylish small computer, or nettop, which is aimed especially at multimedia, because besides other components it offers a Blu-ray drive and a moderately powerful graphics solution - NVIDIA ION 2. Everything is stored in a small and thin case made of metals and plastic materials. Its design is finished with a blue glowing circle in the plastic part.

Aside from the Blu-ray reader and ION 2, there is also dual-core Intel Atom processor worikng on 1,86 GHz, one 2GB SO-DIMM DDR2-667 and a 250GB hard drive. These two last components are only in HD-ID34 version of ZBOX, but HD-ID33, which is about 2000 CZK cheaper, has none of them. Therefore you have to install your own memory and HDD, but that is simple even for unexperienced users. Next, we cannot forget the modern USB 3.0 interface, card reader for 6 types, eSATA port, DVI-I (plus D-Sub adapter) and HDMI display ports and contemporary versions of Ethernet and Wi-Fi.

From the software point of view, ZOTAC supplied its ZBOX only with one driver disc and other with CyberLink BD Solution pack for playing/editing movies, burning data and backup. Therefore, installing the operating system is up to the user and for our purposes we used a 64bit version of MS Windows 7.

ZBOX was more than powerful for playing Blu-ray films, while the computer managed to work quietly. Anyway, its noise is not excessively strong even during the highest load. ION 2 graphics has enough power for old and undemanding 3D games. And power consumption of the whole system is typically in between 28 and 45 Watts, and when playing Blu-ray films the computer uses about 36 Watts of energy with about 20% of CPU load.

All these qualities persuaded us to award ZOTAC ZBOX with our TREFA prize.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama