reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC ZBOX pico: kapesní PC

21.11.2014, Jan Vítek, recenze
ZOTAC ZBOX pico: kapesní PC
Dnes se podíváme na desktopový počítač, který si můžete klidně strčit do kapsy. Však není o moc větší než mobilní telefon. Co ještě nám však kromě malých rozměrů nabídne? Na to se zaměříme v samotné recenzi.

Výkon počítače


Výkon tohoto počítače si porovnáme s dříve testovaným HAL3000 NUC, silnějším Intel NUC s Core i3 i se staršími minipočítači, což není od věci, neboť použitý procesor Intel Atom "Bay Trail-T" je sice moderní, ale jinak na dnešní poměry slabý procesor, jehož obrovskou výhodou je mizivá spotřeba. Už v úvody této kapitoly je však třeba říci, že tento minipočítač se díky tomu odmění bezhlučným provozem díky pasivnímu chlazení, přičemž ani spotřeba nebude nejvyšší. Osobně očekávám, že se ani v nejvyšší zátěži nedostaneme přes 10 W, ale to ještě uvidíme.

Nyní se podívejme na všechny srovnávané sestavy, mezi nimiž náš nettop nijak nevyniká. Však jeho procesor nepatří mezi favority, a to ani svým typem a ani pracovní frekvencí, operační paměť s jednokanálovým přístupem také nebude nejrychlejší, základní Intel HD Graphics má pouze čtyři shadery a Samsung BWBC3R už může pouze překvapit.

Model
Procesor
Paměti
GPU
Pevný disk/SSD
ZOTAC ZBOX pico PI320
Intel Atom Z3735F (1,33 - 1,83 GHz)
2 GB DDR3L-1333 MHz
Intel HD Graphics
32GB - Samsung BWBC3R
Intel Celeron 847 (1,1 GHz)
4 GB DDR3-1333 MHz
Intel HD Graphics
60 GB - Kingston SSDNow mS200
AMD Athlon 5350 (2,05 GHz)
4 GB DDR3-1600 MHz
Radeon R3
-
Intel Core i3-3217U (1,8 GHz)
4 GB DDR3-1333 MHz
Intel HD Graphics 4000
180GB - Intel SSDMCEAC180B3
AMD Trinity A8-4555M (1,6 - 2,4 GHz)
4 GB DDR3-1333 MHz
AMD Radeon HD 7600G
500GB - Western Digital WD5000BPVT

Nicméně, jak už bylo řečeno, testovaný ZBOX pico PI320 by měl nabídnout velmi nízkou spotřebu, s níž jistě trumfne i NUC od Intelu a díky pasivnímu chlazení procesoru a ryze elektronickým pamětem je naprosto bezhlučný.

Co se týče prováděných testů, pak řada tradičních bohužel na tomto PC nepracovala. 3DMark Vantage sice provedl většinu testů, ale nakonec vždy skončil s chybou a nevypsal žádný výsledek. To samé se týká i několika dílčích testů PCMarku a Everest zase nezvládl otestovat rychlosti čtení, takže ten byl nahrazen pomoc CrystalDiskMarku.


Testy procesoru


Procesor Intel Atom Z3735F pracující na maximální frekvenci 1,83 GHz je zcela nepřekvapivě velmi slabý v jednovláknových úkonech. V takovém případě nedokáže překonat ani podstatně níže taktovaný Celeron 847, jenž je podstatně výkonnější. Ovšem když se vezme kombinovaný výkon všech čtyř jader, pak už Celeron nestačí, neboť má pouze dvě jádra. Čili ve výsledku tu máme Atom s SDP 2,2 W (a TDP nejspíše ne o moc vyšším), který dokáže překonat Celeron s TDP 17 W, a to je velmi slušný výsledek.












Testy pamětí


V testu pamětí se ukázaly integrované paměťové čipy DDR3L pracující na 1333 MHz, jejichž výsledky odpovídají nastavené frekvenci i tomu, že jde o jednokanálové zapojení. Test PCMarku je však do jisté míry ovlivněn výkonem jiných komponent.




Testy grafického systému


Od jednoduchého grafického jádra Intel HD Graphics nelze čekat nic úžasného. Na 3D hry tak můžeme zapomenout, a to i na ty starší, leda bychom se tedy posunuli až do dob 3DMarku 03, jehož herní testy dokázala grafika zobrazit celkem plynule, ale také v nízkém rozlišení. Na hry to tentokrát prostě stačit nebude.










Testy pevných disků a SSD


Nakonec tu máme test SSD, respektive eMMC, což je jediná komponenta, která mohla překvapit. PCMark ho ohodnotil 8662 body, což je celkem slušný výsledek, který je lepší než u většiny mobilních pevných disků.



Samsung BWBC3R tedy nabízí slušné rychlosti čtení, ovšem se zápisem je na tom hůře, alespoň dle CrystalDiskMark. Pro spouštění aplikací a celkově svižnou práci je ale důležitější právě čtení a na 32GB úložiště stejně moc často zapisovat nebudeme. CrystalDiskMark ukázal podobné rychlosti čtení jako ATTO, ale co se týče zápisu, pak se benchmarky značně rozcházejí. Jisté je, že s výkonem eMMC bychom měli být spokojeni, však systém Windows 8.1 nabootuje během několika vteřin a programy startují svižně.


reklama