reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC ZBOX pico: kapesní PC

21.11.2014, Jan Vítek, recenze
ZOTAC ZBOX pico: kapesní PC
Dnes se podíváme na desktopový počítač, který si můžete klidně strčit do kapsy. Však není o moc větší než mobilní telefon. Co ještě nám však kromě malých rozměrů nabídne? Na to se zaměříme v samotné recenzi.
Kapitoly článku:

Teploty a spotřeba


Nakonec se před závěrečným hodnocením zaměříme na teploty a spotřebu počítače. Co se týče spotřeby, ta byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, takže se ukáže spotřeba celého PC s periferiemi (klávesnice, myš), ztrátami napájecího zdroje, ale pochopitelně bez monitoru. Zde už se bude počítat každá desetina wattu spotřeby, však jde o PC vybavené SoC Atom Bay Trail-T, které je určeno pro tablety, čili mobilní zařízení.

Spotřeba (W)
Pohotovostní režim (stand-by)
0,1 W
V klidu
4,1 W
Zátěž (1 jádro)
4,7 W
Zátěž (4 jádra)
5,7 W
Zátěž (OpenGL)
6,5 W

Provoz tohoto počítače nás tedy finančně nijak nezruinuje a bolet nebude ani jeho nepřetržitý provoz. Strachovat se nemusíme ani o spotřebu v zátěži všech jader, která je jen o půldruhého wattu vyšší než v klidu. Při plném vytížení jen jednoho jádra je nárůst pouze o 0,6 W. Nejvyšší je pak spotřeba při zatížení procesoru i jeho grafického jádra, která činí 6,5 W.

Teplotní údaje můžeme získat pouze z procesoru, respektive z každého z jeho čtyř jader. Core Temp udává hodnotu, která chybí do dosažení maximální teploty (TjMax), s čímž se musíme spokojit. Teploty jader postupně rostou a dostanou se na nějakých 33 °C chybějících do TjMax.

Počítač sám se po spuštění postupně zahřívá, což je dané tím, že SoC je v něm chlazeno pasivně pomocí malé kovové destičky, která je uvnitř pouzdra počítače. Po cca půlhodině provozu se už povrchová teplota počítače ustálí a ten je na povrchu na dotek teplý, ale ne příliš. Dle infračerveného teploměru má povrch po delší zátěži mezi 45 a 50 °C.


Závěrečné hodnocení


ZOTAC ZBOX pico PI320 je miniaturní počítač, který jde za hranice formátu Intel NUC. Můžeme jej snadno schovat do kapsy u kalhot, ovšem stále jde o desktop, takže bude zapotřebí k němu připojit klávesnici a myš či případně dotykový monitor. Využít jej bude moci velmi nenáročný uživatel, jemuž má počítač sloužit pouze pro kancelářské aplikace, přístup k internetu a sledování filmů (včetně rozlišení 1080p), což s přehledem zvládne. Dále ale už musíme vycházet z jeho specifikací a schopností.



Použitý procesor Atom Bay Trail-T je na poměry v desktopovém PC světě velmi slabý, ale také velmi úsporný. Dále tu máme adekvátní 2 GB operační paměti, ovšem pouze 32 GB paměti pro data, z nichž je uživateli k dispozici jen něco přes 20 GB. Máme dvě hlavní možnosti, jak tuto kapacitu přímo navýšit. Jednak můžeme využít kartu microSD s kapacitou až 128 GB, což bude na poměr kapacity a ceny drahé. Alternativou je použití USB (flash) disku, ale to je zase trošku neohrabaný způsob vzhledem k tomu, že takový mobilní pevný disk bude stejně velký jako samotné PC. Důležité ale je, že USB porty tohoto PC dokáží poskytnout dost energie právě i pro externí pevný disk. Data ale nemusíme mít uložena pouze lokálně, takže toho, kdo má doma zprovozněn NAS či jiné úložiště se sdílenými daty, nemusí 32GB paměť tolik trápit.

Co se týče další výbavy, potěší Wi-Fi 802.11n i Bluetooth 4.0, ovšem v našem případě bylo Wi-Fi trochu problémové. Když byl počítač obrácen bokem k routeru, bylo spojení velmi pomalé a padalo a zlepšení přineslo jeho postavení na hranu. Kovové boky tak asi stíní integrované anténě, na což je třeba myslet. Nepřítomnost moderního USB 3.0 nebo gigabitového Ethernetu možná trochu zamrzí, ale v praxi bude 100Mbps síť stačit, ovšem alespoň jeden USB 3.0 nám ZOTAC nabídnout mohl.

Jednoznačnou výhodou tohoto PC je velmi nízká spotřeba sahající pod hranice i těch nejslabších Intel NUC a také se můžeme těšit na naprosto nehlučný provoz daný pasivním chlazením a použitím výhradně elektronických pamětí. Cena je také adekvátní, ale je škoda, že není možnost toto PC koupit bez operačního systému jako v případě jiných modelů ZBOX (či Intel NUC), což by cenu ještě o chlup snížilo. ZOTAC ale nemá možnost toto PC prodávat jako barebone, protože čipy RAM jsou integrovány přímo na desce a jednoduché to není ani s pamětí eMMC. Budoucí verze ZBOX nano by už ale mohla nabídnout alespoň slot pro moduly M.2, což by umožnilo využít rychlejší SSD s vyšší kapacitou.


Plusy


+ Malý, bezhlučný s velmi nízkou spotřebou
+ Snadná instalace a provoz, mobilita
+ Wi-Fi a Bluetooth


Minusy


- Pouze USB 2.0 (a 100Mb/s Ethernet)
- Kvalita připojení k Wi-Fi (nutné je PC vhodně natočit)
 
 
Za zapůjčení počítače ZOTAC ZBOX pico děkujeme HALshop.cz.

 
 
Cena v době testování: cca 5 200 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte ZOTAC ZBOX pico?
V anketě šlo hlasovat od 21.11.2014 do 20.11.2015. Počet hlasujících: 15
Výborný20 %
Průměrný47 %
Špatný33 %
reklama