reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOTAC ZBOX SPHERE: kulatý speciál

24.11.2014, Jan Vítek, recenze
ZOTAC ZBOX SPHERE: kulatý speciál
Nedávno jsme měli v recenzi miniaturní počítač ZOTAC ZBOX pico, přičemž dnes přichází na řadu jiná specialitka. Do kapsy se sice už nevejde, ale zase zaujme svým designem, dle nějž dostala i své označení ZBOX SPHERE.
Kapitoly článku:
  1. ZOTAC ZBOX SPHERE
  2. Provedení počítače
  3. Hardwarová výbava a BIOS
  4. Výkon počítače
  5. Teploty, hlučnost, spotřeba a závěrečné hodnocení

Teploty, hlučnost a spotřeba


Nakonec se před závěrečným hodnocením zaměříme na teploty a spotřebu počítače. Co se týče spotřeby, ta byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, takže se ukáže spotřeba celého PC s periferiemi (klávesnice, myš), ztrátami napájecího zdroje, ale pochopitelně bez monitoru.

Spotřeba (W)
Pohotovostní režim (stand-by)
0
V klidu
7
Zátěž (1 jádro)
19,5
Zátěž (4 jádra)
25
Zátež (OpenGL)
26

Spotřeba počítače je velmi umírněná, a to především v klidu, kdy počítač díky podtaktovanému procesoru žádá jen 7 W. V zátěži si přitom vezme až 26 W či případně necelých 20 W při zatížení jen jednoho jádra, což je očekávaná spotřeba u takovéhoto PC. K udávaným 15 W TDP se tak přidává ještě spotřeba disku, pamětí, desky, periferií a ztráty napájecího zdroje.

Co se týče hlučnosti, pak spodní ventilátor je pochopitelně regulovaný dle zátěže, takže v klidovém režimu jej v podstatě neuslyšíme a v zátěži bude jen slabě hučet. Zde také velmi pomáhají měkké gumové nožky, jež účinně tlumí vibrace tvořené ventilátorem a pevným diskem, s čímž mají problémy především NAS, ale ty se potýkají se silnějšími vibracemi.

Teploty (°C)
V klidu
32
Zátěž
60

Teplota procesoru může dle specifikací dosáhnout až 100 °C, k čemuž jsme se v našem případě ani nepřiblížili. Teplota v zátěži 60 °C je naprosto v pořádku a zvláště při nízké hlučnosti chlazení.


Závěrečné hodnocení


ZOTAC ZBOX SPHERE OI520 je originální malý stolní počítač, který nabídne i možnosti rozšíření a moderní výbavu. Možnosti rozšíření tedy závisí na tom, zda si pořídíte námi testovanou verzi Plus s 500GB diskem a 4 GB RAM, nebo se spolehnete na vlastní výběr. Každopádně bych velmi doporučoval do tohoto výběru zařadit i SSD, pro něž je připraven i slot mSATA. Ten máte k dispozici i ve verzi Plus, stejně jako druhý paměťový slot SO-DIMM. Záleží tedy na vás.



Je zřejmé, že v počítači ve tvaru koule bude převažovat spíše volné místo, neboť počítačový hardware je obvykle placatý, což s kulatým prostředím nejde moc dohromady. ZOTAC tak využil především zadní plochou část a hlavní hardwarovou výbavu umístil doprostřed. Výhodou je, že se dovnitř dostaneme snadno a rychle pouhým pootočením krytu, ale ten by na druhou stranu mohl sedět pevněji pokud možno se nevrtět. Nicméně v provozu je počítač tichý a nic v něm nerezonuje.

Co se týče hardwarové výbavy, její jedinou slabinou byl 500GB pevný disk, jenž je na dnešní dobu příliš pomalý, abychom si ho zvolili jako systémový. Ale to lze snadno napravit právě dokoupením mSATA SSD a když budeme hodnotit základní verzi ZBOX SPHERE, pak tato nevýhoda zcela padá. To, co dostaneme v každém případě, je procesor Core i5-4200U, jenž s 15 W TDP poskytne velmi slušný výkon, a to včetně svého grafického jádra. Dále tu máme celkem 7 portů USB a z toho 4 jsou verze 3.0, moderní Wi-Fi 802.11ac s Bluetooth 4.0, gigabitový Ethernet či HDMI i Display Port. Na takto malý počítač jde o slušnou výbavu.

ZBOX SPHERE OI520 je tedy dobrým adeptem na domácí počítač pro ty, jimž hry nic moc neříkají, ale potřebují jinak malý, tichý a moderní stroj se slušným procesorovým výkonem.


Plusy


+ Výkonný i úsporný procesor
+ Tichý provoz
+ Rozšiřitelnost a nabídka rozhraní


Minusy


- Pomalý disk ve verzi Plus
- Kryt počítače nedrží pevně
 
 
Za zapůjčení počítače ZOTAC ZBOX SPHERE děkujeme HALshop.cz.


 
Cena v době testování: cca 11 200 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte ZOTAC ZBOX SPHERE?
V anketě šlo hlasovat od 24.11.2014 do 30.11.2015. Počet hlasujících: 6
Výborný17 %
Průměrný67 %
Špatný17 %
reklama